Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ


Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης δημιουργεί νέα δεδομένα για τον Δήμο του Ωρωπού μετά την συνένωση 11 περιοχών και την διαμόρφωση του μεγαλύτερου σε έκταση  Δήμου της Αττικής. Δίνεται πλέον η δυνατότητα στην περιοχή μας να αναπτυχθεί αυτόνομα μέσα στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, να θέσει τις δικές της προτεραιότητες και να υιοθετήσει κάθε ενέργεια που θα απαντά στις βασικές ανάγκες των κατοίκων και των 11 περιοχών.  Αποτελεί βαθιά πεποίθηση όλων των μελών της «ΔΗ.Σ.Ω.» ότι μπορούμε να μπούμε σε μια νέα φάση ανάπτυξης και εξέλιξης των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας. Αρκεί να πιάσουμε την ευκαιρία και αρκεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο νέος Δήμος Ωρωπού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Αττικής. Διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ευκαιρίες δημιουργίας και μπορεί να γίνει ένας Δήμος πρότυπο στην Ελλάδα. Είναι ένας Δήμος που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύνθετης φυσιογνωμίας: Είναι παραλιακός, είναι ορεινός, είναι τουριστικός, είναι αγροτικός, με άριστο φυσικό περιβάλλον και με δυνατότητες νέων προοπτικών.

Ο Ωρωπός ως ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αττικής είναι μια πανέμορφη περιοχή. Συνδυάζει το φυσικό κάλος, την εγγύτητα με το κέντρο της χώρας, δυναμικούς ανθρώπους και μια υπέροχη θάλασσα που τον λούζει σε μεγάλη έκταση. Διαθέτει βουνό, λίμνη, λιμνοθάλασσα που μπορούν να προσελκύουν επισκέπτες 12 μήνες τον χρόνο. Διαθέτει επίσης και ένα ποτάμι που μπορεί να γίνει και πάλι πηγή ζωής.

Διαθέτει πολλά άγνωστα και αναξιοποίητα αρχαιολογικά μνημεία και πραγματοποιούνται στα χωριά του πολιτιστικές εκδηλώσεις άγνωστες στο ευρύ κοινό.  

Από την άλλη πλευρά, η τεράστια έκταση, η ανομοιογένεια του πληθυσμού, οι πολλές κοινότητες και οι δήμοι που συνενώνονται, απαιτούν μια στιβαρή διοίκηση με όραμα και ικανότητες για την διαμόρφωση του νέου προφίλ του Δήμου.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι το αποκούμπι του πολίτη, ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες. Στόχος μας είναι ο Δήμος  να αποτελεί τον πρώτο σχεδιαστή της κοινωνικής πολιτικής και τον βασικό πυλώνα υποστήριξης του κοινωνικού κράτους. Με κοινωνική αλληλεγγύη και ενότητα θα διατηρηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή στην Βόρεια Αττική.

Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 είναι δεδομένα. Η «ΔΗ.Σ.Ω.», μια καθαρά ανεξάρτητη δημοτική παράταξη, με μόλις δύο μήνες λειτουργίας, έλαβε το 15% του εκλογικού σώματος. Αυτό το αποτέλεσμα μας δημιουργεί ευθύνες και μας καθιστά υπεύθυνους να τιμήσουμε την εντολή που λάβαμε.

Απαιτείται μια υπέρβαση των μέχρι τώρα δεδομένων. Οι πολίτες απαιτούν μια δημοτική παράταξη με δημοκρατικό, διακομματικό, ενωτικό και ανεξάρτητο χαρακτήρα. Πέρα και πάνω από τοπικισμούς και στείρες προσωπικές αντιπαραθέσεις. Το νέο εγχείρημα είναι μεγάλο και δεν επιτρέπεται να εκτελεστεί μέσα στα μικρά και ασήμαντα πλαίσια μιας περιφερειακής και περιθωριακής προσέγγισης.

Ο Δήμος Ωρωπού πρέπει να γίνει Πρωταγωνιστής Δήμος στην Ελλάδα. Με την νέα προσωπικότητα και την νέα δυναμική του, πρέπει να γίνει Κέντρο για την Αττική και Σημείο Αναφοράς για την Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει ο πράσινος Δήμος της χώρας μας.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ είναι μια παράταξη που συσπειρώνει έμπειρα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, νέους ανθρώπους, γυναίκες, επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες της περιοχής, δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν συμφωνήσει σε ένα Σχέδιο Πράσινης Ανάσας, Πολιτισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ωρωπού.

Οι όροι του Νέου Σχεδίου Ανάπτυξης του Ωρωπού είναι για μας το Όραμα για το Μέλλον, είναι το Κοινωνικό και Αναπτυξιακό Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Ωρωπού!
Ένα όραμα βέβαια για να υλοποιηθεί απαιτεί πειθαρχία, προγραμματισμό, συνέπεια, σταθερότητα, διαβούλευση και πάνω από όλα κοινωνική συναίνεση και δημοκρατική συνεννόηση αλλά και αδιαφορία για το πολιτικό κόστος, όταν αυτό προκύπτει.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ είναι μια δημοτική παράταξη με αυτόνομη λειτουργία, στηριζόμενη στα μέλη της, τους φίλους της και τους πολίτες που την υποστηρίζουν.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης του Ωρωπού που η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ έθεσε στους πολίτες της Βόρειας Αττικής προς έγκριση και συνεχίζει να υποστηρίζει, έχει τους εξής μεγάλους στόχους:

1)      Ίδρυση και λειτουργία του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» ως Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας, που θα αναλάβει την διοργάνωση των «Αμφιάρειων Εορτών», ως γεγονός εθνικής σημασίας με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου θεάτρου. Αρχαίο – σύγχρονο θέατρο, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, σημείο αναφοράς για την νεολαία της πατρίδας μας.

2)      Κατασκευή του Αμφιάρειου Συνεδριακού Κέντρου, ως Διεθνούς Κέντρου της Ιατρικής Επιστήμης και του Ιατρικού Κόσμου

3)      Ανάδειξη των Αρχαιολογικών – Ιστορικών και Πολιτιστικών Κέντρων της Βόρειας Αττικής. «Αμφιάρειο – Αφίδναι – Ραμνούντα – Μαραθώνιος Τύμβος» μια ενότητα Ιστορίας και Πολιτισμού, ιστορικά σημεία αναφοράς διεθνούς εμβέλειας.

4)      Δημιουργία και τουριστική ανάπτυξη του Βόρειου Παραλιακού Άξονα της Αττικής. Διάνοιξη του οδικού άξονα Ωρωπού – Αγ Αποστόλων Καλάμου – Βαρνάβα – Γραμματικού – Μαραθώνα – Νέας Μάκρης. Ένας νέος παραλιακός άξονας, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και εξέχουσας οικονομικής διεξόδου για τους πολίτες της Βόρειας Αττικής.

5)      Προστασία, ανάδειξη και αειφόρος ανάπτυξη της θάλασσας, του βουνού και της λίμνης του Δήμου. Οι τρεις πυλώνες ζωής για τον Δήμο του Ωρωπού είναι η θάλασσα του Ευβοϊκού, η Πάρνηθα και η Λίμνη του Μαραθώνα. Διαχείριση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας από τον Δήμο Ωρωπού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος

6)      Ανάδειξη του Αγίου Μερκουρίου ως ετήσιο Παγκόσμιο Κέντρο Αρβανίτικου Πολιτισμού. Ίδρυση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αρβανίτικου Πολιτισμού.

7)       Βιολογικός καθαρισμός για τον Ασωπό ποταμό, για καθαρή θάλασσα στον Ευβοϊκό, πόλο έλξης παραθεριστών και τουριστών. Ενεργή συμμετοχή του Δήμου στον περιβαλλοντικό έλεγχο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον Ασωπό, δράση για την αποτελεσματική απορρύπανση του ποταμού, για την προστασία του και για την ανάδειξή του ως περιοχή ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας

8)      Ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλης ώστε να καθοριστούν τα νέα και οριστικά όρια των οικισμών του Δήμου. Απόλυτη προστασία του πραγματικού δασικού και γεωργικού πλούτου του Δήμου. Μεγάλα προγράμματα αναδάσωσης των καμένων δασικών εκτάσεων του Δήμου. Ανάπτυξη πρωτοποριακών συστημάτων πυροπροστασίας και άμεσης επέμβασης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πλήρης πυροσβεστική υπηρεσία πλησίον των δασικών εκτάσεων του Δήμου, με πλήρη και επαρκή στελέχωση και με πεζοπόρα τμήματα που θα μπορούν να επέμβουν από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης πυρκαγιών. 

9)      Ανάδειξη του προαστιακού σιδηροδρόμου ως βασικό μέσο μεταφοράς των πολιτών του Δήμου. Αυλώνα – Αφίδναι – Σφενδάλη, οι Προαστιακοί Σταθμοί που θα συνδέονται με δημοτική συγκοινωνία με όλους τους οικισμούς του Δήμου.

10)   Σύνδεση με αστική Συγκοινωνία του Δήμου καθώς και σύνδεση του τοπικού δικτύου με το τρένο (Ηλεκτρικός – Προαστιακός). Πρέπει να γίνει το τρένο βασικό μέσο μεταφοράς και συγκοινωνίας τα επόμενα χρόνια

11)  Χωροθέτηση των σχολείων σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των δήμων και με πρόβλεψη στο μέτρο του εφικτού των αναγκών των επόμενων δεκαετιών.

12)  Υγειονομική κάλυψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Δήμου. Αστικό Κέντρο Υγείας στο Καπανδρίτι με επικαιροποίηση του οργανογράμματός του, υποκατάστημα ΙΚΑ στον Ωρωπό, , περιφερειακό ιατρείο Αυλώνος.

13)  Χωροθέτηση ήπιας βιοτεχνικής και τεχνολογικής δραστηριότητας παραπλεύρως του Εθνικού Οδικού Άξονα (Αφίδναι).

14)  Έλεγχος για την διασφάλιση της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των βιομηχανικών – βιοτεχνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Δήμο.

15)  Συντήρηση των παράπλευρων οδών της Εθνικής Οδού, κατάλληλη σήμανση, διασφάλιση ελεύθερης (χωρίς διόδια) διέλευσης μέσα στα όρια του Δήμου τουλάχιστον, προστατευτικές μπάρες, ασφαλής διέλευση και κίνηση.

16)  Συγκροτημένη αστυνομική δύναμη Ωρωπού με αστυνομικά τμήματα και αστυνομικούς σταθμούς, όπως είναι σήμερα, και πλήρη στελέχωσή τους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

17)  Στήριξη του αγροτικού πληθυσμού του Δήμου και κυρίως των νέων αγροτών, ενημέρωση από γραφείο του Δήμου για τα νέα προγράμματα, συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για εναλλακτικές καλλιέργειες, μέτρα για την προστασία των εισοδημάτων τους και αναζήτηση τρόπων διευκόλυνσης για προσέγγιση νέων αγορών, προώθηση των τοπικών προϊόντων στην ελληνική και ξένη αγορά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης και στήριξη για τον ποιοτικό ανταγωνισμό των προϊόντων μας. Στήριξη της αλιείας με οργανωμένα δίκτυα προώθησης των αλιευμάτων, συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια για την διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και δράσεις ώστε τα αλιεύματα του Ωρωπού να έχουν ζήτηση ως ασφαλή και ελεγχόμενα προϊόντα στις αγορές.

18)  Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου από τον Άγιο Στέφανο προς τον Δήμο Ωρωπού Χωροθέτηση βιολογικών καθαρισμών για όλες τις περιοχές του νέου δήμου. Νέο δίκτυο ύδρευσης που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών

19)  Αξιοποίηση των στρατοπέδων της Μαλακάσας και του Κατσιμιδίου και της κατασκήνωσης της Αεροπορίας στον Ωρωπό ως χώροι Παιδείας – Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού

20)  Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρήση τεχνολογιών φιλικών στο περιβάλλον, καθώς και ηλεκτρονική οργάνωση του Δήμου, έτσι ώστε ο Δήμος Ωρωπού να μπει σε μια νέα εποχή λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών για τους πολίτες του.

21)  Καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων του νέου Δήμου (ακίνητα, κτήματα, ελεύθεροι χώροι) και της περιουσιακής κατάστασης που προκύπτει από την συνένωση (χρέη – έσοδα – ταμειακό υπόλοιπο). Εκμετάλλευση των ακινήτων σύμφωνα με τις συνολικές ανάγκες με γνώμονα την λειτουργικότητα και την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του συνόλου των δημοτών.

22)  Ενίσχυση των Δημοτικών Κοινωνικών Πολιτικών προς την τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ – Βοήθεια στο Σπίτι) την νεολαία (γραφείο σταδιοδρομίας) τους άπορους – άστεγους – τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (Δημοτικοί Ξενώνες) Φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ και ιδίως των παιδιών ώστε να μην βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα κοινωνικά και καθημερινά δρώμενα.

23)  Οι παλιές φυλακές του Ωρωπού να μετατραπούν σε Ινστιτούτο Έρευνας – Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα   Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ θα διεκδικήσει την εφαρμογή του Σχεδίου της για τον νέο Ωρωπό με πίστη στους ανθρώπους που την στελεχώνουν και σιγουριά για την προσφορά του καλύτερου εαυτού τους, ώστε  να επιτύχει το όραμά της.

Η διακήρυξη της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ είναι το Συμβόλαιο Τιμής που υπογράφεται με τους πολίτες του Ωρωπού και συγχρόνως αποτελεί το προσκλητήριο του αγώνα και της συστράτευσης όλων των δημιουργικών και αναπτυξιακών δυνάμεων του Ωρωπού, ώστε να δώσουν μαζί με μας τον ωραίο αγώνα για την επιτυχία του Σχεδίου μας. Είναι ένα κάλεσμα δημιουργίας και ενότητας προς τον κάθε ενεργό πολίτη του Ωρωπού, για να μπορέσουμε επιτέλους να δούμε όλοι μαζί τον τόπο μας να γίνεται πρωταγωνιστής, να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρά μας και να μπορέσουμε να μπούμε στη μεγάλη σκηνή της Νέας Εθνικής Αρχιτεκτονικής.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ θα λειτουργεί δημοκρατικά, ανοικτά, ελεύθερα, ανεξάρτητα. Όλα τα όργανά της θα αναδεικνύονται με εκλογές μέσα από δημοκρατικές και διαφανείς Συνεδριακές Διαδικασίες. Είμαστε η πρώτη και η μόνη Δημοτική Παράταξη που τολμάμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για διοργάνωση Συνεδρίου μέσω του οποίου με ανοικτό και δημοκρατικό τρόπο θα υλοποιήσουμε τα οράματά μας. Το 1ο Συνέδριο της «ΔΗ.Σ.Ω.» στις 19-20- Μαρτίου 2011 χαράσσει μια νέα πορεία στα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πράγματα όχι μόνο του Ωρωπού, αλλά συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δείχνει τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών παρατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου