Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Παρέμβαση για την οδό ΜΑΡΜΑΡΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού







ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΩΡΩΠΟΥ της ΔΗ.ΣΩ.

 

Ο επικεφαλής της ΔΗΣΩ, Β. Οικονόμου, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 12ης Απριλίου κατόπιν εισηγήσεως του Γραφείου Πόλης Ωρωπού, σαν 1ο βήμα σε μια σειρά ενεργειών που θα ακολουθήσουν,  το θέμα των προβλημάτων των επαγγελματιών και κατ’ επέκταση των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων της οδού Μαρμαρά μετά την «ανάπλαση» της από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για να παρθούν δραστικές αποφάσεις οριστικής επίλυσης των προβλημάτων αυτών που σε συνδυασμό με την γενική οικονομική κρίση πλήττουν ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες του παραδοσιακά κεντρικότερου εμπορικού δρόμου του  Δήμου Ωρωπού.
                                                                         
                                                                              
                                                                                   Η Γραμματέας του Γραφείου Πόλης
                                                                                             Άννα-Μαρία Τσαρουχά

6 σχόλια:

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 12-4-2011: Τί σημαίνει άραγε νομιμότητα για μια δημοτική αρχή;
    «Απορώ πραγματικά γιατί έχει γίνει τόσο μεγάλο θέμα ο καθαρισμός ενός χώρου κοινόχρηστου και η παραχώρησή του με απόφαση δημάρχου νομιμότατα για παρκιγκ μιας επιχείρησης. Έχει δοθεί από μένα νομιμότατα... και ο άνθρωπος μάλιστα μας εξυπηρετεί, γιατί με δικά του έξοδα καθαρίζει ένα κοινόχρηστο χώρο που έχει παραχωρηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπηρεσιών του δήμου... μέχρι τέλος του 2011 νομιμότατα και ο άνθρωπος δίνει και παραπάνω χρήματα για να καθαρίσει ατό το χώρο...», απάντησε με έμφαση ο δήμαρχος Γιάννης Οικονομάκος, στην καταγγελία του Βασίλη Οικονόμου, ότι έχει παραχωρηθεί δημοτικός χώρος που έχει «ονομαστεί» από την π. κοινότητα Αφιδνών, για χώρος ανέγερσης σχολείου, σε ιδιώτη επιχειρηματία για πάρκινγκ της επιχείρησής του!


    Με τα άρθρα 272 και 286 όμως, του Ν.3852/2010-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (ΦΕΚ Α’87/7-6-2010) «οι αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται με τον παρόντα νόμο, οι οποίες αφορούν στην εκποίηση, αγορά, ανταλλαγή, εκμίσθωση, μίσθωση ακινήτων καθώς και στη δωρεάν παραχώρηση κυριότητα ή χρήσης αυτών, λαμβάνονται με την ειδική πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών τους, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
    Εδώ να σημειώσουμε, πως ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ σημαίνει, εκτροπή από διακηρυγμένες τοποθετήσεις, αρχές, επιδιώξεις κ.λ.π.. Δηλαδή, όσα επικαλέστηκε ο δήμαρχος, δεν ισχύουν κατά τον «Καλλικράτη»!
    Υπήρξε όμως και δεύτερη καταγγελία από τον Βασίλη Οικονόμου, για λεοφορείο της π. κοινότητας που έχει... εξαφανιστεί!

    Η ερώτηση του κ. Οικονόμου και γι’ αυτό το θέμα ήταν, αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. «Δεν το γνωρίζω θα το κοιτάξω το θέμα αναλυτικά... Εκείνο που γνωρίζω όμως είναι κύριε Οικονόμου, σε παρακαλώ πολύ, μέχρι ενός ορισμένου σημείου σέβομαι κάποια πράγματα! Το λεωφορείο αυτό, έτυχε να το είχα δει και εγώ περνώντας. Δεν ήταν λεωφορείο, ήταν ένα παραμελημένο αυτοκίνητο, μια εστία βρομιάς... το οποίο μόλυνε το περιβάλλον... Ήταν απ’ αυτά τα παραμελημένα τα οποία... πάρτο... κάνε μου τη χάρη...», ήταν η απάντηση του δημάρχου και μάλιστα με ύφος ανθρώπου που ανακαλεί στην τάξη κάποιον που έχει παρεκτραπεί και στην προκειμένη περίπτωση, τον Βασίλη Οικονόμου!
    Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που το λεωφορείο ήταν μια εστία μόλυνσης -όπως λέει ο δήμαρχος-, έρχεται το άρθρο 199 του Κ.Δ.Κ. και λέει για την κινητή περιουσία του δήμου «Αντικείμενα που δεν έχουν καμία αξία καταστρέφονται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη επιτροπής, η οποία αποτελείται από τρεις συμβούλους που ορίζονται από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο και από τους οποίους ο ένας προέρχεται από τη μειοψηφία. Αν κατά την κρίση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για τη διατύπωση της γνώμης της επιτροπής απαιτούνται τεχνικές γνώσεις, τις οποίες δεν διαθέτει, η επιτροπή συγκροτείται από δύο συμβούλους και έναν τεχνικό υπάλληλο του Δήμου ή της Κοινότητας...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα και δεν είναι σοβαρά μόνο επειδή ελέγχονται για τη νομιμότητά τους, αλλά είναι και σοβαρά στη διάσταση του πως θέλουμε να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος! Θέλουμε να τον κυβερνήσουμε έτσι... επιδερμικά, να λέμε πως πήραμε μια καρέκλα και φορέσαμε και μια ταμπέλα και περιμένουμε να περάσει ο καιρός της κυριαρχίας μας ή θέλουμε να βάλουμε έστω μια πέτρα πάνω σε μια άλλη; Για να βάλουμε όμως έστω και μια πέτρα πάνω σε μια άλλη, πρώτα απ’ όλα οφείλουμε να γνωρίζουμε μέχρι που μπορούμε να... απλώσουμε τα «πόδια» μας! Οφείλουμε να προσέχουμε τις πράξεις μας και το κυριότερο, να μην μας «χρεώνουν» αλαζονεία εξουσίας, για να μην πάμε στο αμέσως επόμενο βήμα, που είναι η... παράβαση καθήκοντος! Γιατί και στις δυο περιπτώσεις, κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει!


    Αν δε τώρα, το «πράσινο» φως ήρθε και από όλες τις υπηρεσίες του δήμου -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος-, τότε ο Ωρωπός θα περάσει για τα επόμενα τρία χρόνια, τη δική του κρίση, που θα έρθει να προστεθεί στην υπάρχουσα και θα μείνει πολλαπλάσια χρόνια πίσω, για να μπορέσει κάποτε να ορθοποδήσει!

    Το σήμερα, δυστυχώς, για τον συνενωμένο μεγάλο δήμο, δεν είναι ελπιδοφόρο. Ίσως παρακάτω να γίνει, αλλά πόσο εύκολο είναι να αλλάξει η μέχρι σήμερα πολιτική λογική της δημοτικής αρχής, όταν για παράδειγμα, υπερηφανεύεται για τα «καθρεφτάκια» της ΔΕΣΦΑ, παραδέχεται σαν δικαιολογία ενός αγώνα που ΔΕΝ έκανε, ότι το έργο έχει πλέον τελειώσει και άρα ποιό νόημα θα είχε μια περαιτέρω προσπάθεια και δεν αναρωτιέται ή δεν λέει στους δημότες, γιατί μια «απρόσωπη» εταιρεία δίνει... δωράκια, για κάτι που ήδη της έχει περάσει; Πόσο δε μάλλον, όταν αυτά τα δωράκια, τα αναφέρει και σαν... το σπουδαιότερο έργο της μέχρι σήμερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθες το βράδυ έγινε ένα δημοτικό συμβούλιο, καρμπόν με όλα τα τελευταία. Πολύωρο, κουραστικό, που «διώχνει» τους δημότες και σε λίγο καιρό και τους συμβούλους, με ένα δήμαρχο που αντιμετωπίζει κάθε τοποθέτηση, είτε αυτή είναι πολύ σοβαρή είτε λιγότερο, πάντα με ένα χαμόγελο! Γι’ αυτό το δεδομένο πλέον, δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Είτε σνομπάρει διαδικασία και πρόσωπα, είτε δεν γνωρίζει και δεν θέλει να μάθει!
    Έτσι με το χαμόγελο αυτό, ξεπέρασε και τη σοβαρότατη καταγγελία του Δημήτρη Κιούση για την επίθεση που δέχθηκε από αντιδήμαρχό του! Θα μπορούσε φυσικά να πει κάποιος, πως ένα χαμόγελο σε τέτοιες περιπτώσεις, βγάζει κάποιον από μια δύσκολη θέση. Αλλά και ένα συγνώμη μαζί, θα ήταν η απάντηση ενός «αρχηγού» και υπεύθυνου της πρώτης θέσης στη διοίκηση ενός τόπου. Ο Δημήτρης Κιούσης, από ευγένεια πιστεύουμε, δεν την ζήτησε και κράτησε τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, ξεπερνώντας το θέμα.
    Από τα αξιοσημείωτα του χθεσινού συμβουλίου είναι ακόμη, που για άλλη μια φορά φάνηκε πως το Χαλκούτσι θα διψάσει και αυτό το καλοκαίρι! Το μεγάλο έργο του νερού, είναι ακόμη μακρινή υπόθεση και ρώτησε γι’ αυτό ο Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος ζήτησε και παρεμβάσεις στη Μαρμαρά, αλλά ο δήμαρχος του απάντησε πως για το καλοκαίρι αυτό τουλάχιστον, δεν προβλέπονται!!!

    Η δημοτική αρχή επίσης πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα που είχε αναβληθεί από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όμως ήρθε και αλλαγμένο σε σχέση μ’ αυτό που είχε δοθεί στους συμβούλους και στο οποίο ο δήμαρχος έδειξε μια καταπληκτική συγκαταβατικότητα στις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης. Θέλουμε να πιστεύουμε, πως δεν το έκανε για να καλύψει και εδώ πιθανή άγνοια αυτών που το συνέταξαν, αλλά από την καλή του πίστη. Εξάλλου, το τεχνικό πρόγραμμα είναι ουσιαστικά ένα ευχολόγιο που χρειάζεται και... προσευχές!
    Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, το «φωτογράφισε» όμως ακριβώς ο Βασίλης Οικονόμου στην τοποθέτησή του, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το τεχνικό πρόγραμμα αναδεικνύει τη φιλοσοφία της πορείας του δήμου. Σε μια δύσκολη φάση για τη χώρα μας, είναι εύκολο να μπει κάποιος φοβισμένος στις διεκδικήσεις. Δεν συμφωνώ όμως. Στα εύκολα είναι όλοι καπετάνιοι, διαχειριστές. Στα δύσκολα φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι.! Αυτό δεν το βλέπω εδώ! Για το 2014 πιο στίγμα θα αφήσει αυτή η δημοτική αρχή; Είναι μια διαχείριση κλασικού τύπου».
    Ο Βασίλης Οικονόμου ζήτησε έναν δήμο ανταγωνιστικό με αυτούς του νότιου παραλιακού άξονα της Αττικής, ζήτησε να δημιουργηθεί παραλιακός άξονας από Ωρωπό μέχρι Μαραθώνα, ζήτησε εκμετάλλευση των στρατοπέδων για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επίσης την εκμετάλλευση του χώρου από Φάρο Μαρκοπούλου μέχρι το κέντρο τα Νέα Παλάτια. Για τον Βασίλη Οικονόμου πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του τουρισμού.
    maximipoli στις 10:38 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eύστοχα και τεκμηριωμένα τα σχόλια για την παρουσίαση των ανακοινώσεων του Δημοτικού συμβουλίου της 12-4-2011 .
    Αναγκαίες όμως είναι κάποιες επισημάνσεις οι οποίες θα πρέπει να προκαλέσουν και τις ανάλογες διευκρινίσεις από τους Δημοτικούς συμβούλους του Δήμου.
    1.Εκχωρήθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία η χρήση κοινόχρηστου χώρου του Δήμου στην Κοινότητα Αφιδνών για εκμετάλλευση κατά παράβαση των άρθρων 272 και 286, του Ν.3852/2010-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (ΦΕΚ Α’87/7-6-2010).
    Ποια είναι η έκταση του κοινόχρηστου χώρου ;
    Ποιος είναι ο προορισμένος σκοπός για την χρήση του ;
    Ποια είναι τα σημεία στα οποία έχει «κολλήσει» η ρύθμιση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε ποιους φορείς της Δημοσίας διοίκησης και ΠΟΙΕΣ είναι αν υπάρχουν οι ενέργειες - παρεμβάσεις της Δημοτικής αρχής να προωθήσει άμεσα την υλοποίηση του σκοπού που προορίζεται ο κοινόχρηστος χώρος ;
    Ο κύριος Οικονόμου ο οποίος έφερε το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο δεν γνωρίζει την νομοθεσία (Ν.3852/2010). Γιατί αποδέχθηκε εύκολα τις εξηγήσεις που του δόθηκαν και δεν επέμεινε στο θέμα ;
    2.Στον παραπάνω κοινόχρηστο χώρο βρισκόταν ένα παλιό λεωφορείο μάλλον άχρηστο και ενοχλητικό για τον επιχειρηματία που του δόθηκε η χρήση του κοινόχρηστου χώρου για το οποίο όμως έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας !!! γιατί πληρώθηκαν ;
    Που βρίσκεται αυτό το λεωφορείο σήμερα ;
    Ποιός το μετακίνησε και με ποιό τρόπο ;
    Μήπως έχει κλαπεί ; υπάρχει καταγγελία της κλοπής του στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ;
    Μήπως εκποιήθηκε χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες έναντι ποίου τιμήματος και με απόφαση ή εντολή ποίου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Κιούσης κατήγγειλε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των παρισταμένων δημοσιογράφων τις απειλές που δέχεται για την συμμέτοχη του σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ενώ αντιπαρήλθε την εξύβριση του .
    Τι αφορούσε η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ;
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφημερίδας Βορεινή στη σύσκεψη αυτή η Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Μαρία Καλτσά έλαβε τις εξής αποφάσεις :
    Α. Η άμεση διενέργεια ελέγχου ολοκλήρωσης των έργων υποδομής στην εντός σχεδίου περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» της περιοχής ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ της κοινότητας Αφιδνών από κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής και έκδοση σχετικής έκθεσης αποτελεσμάτων για ενημέρωση της Υπουργού ΠΕΚΑ.
    Β. Η εκδήλωση των ενεργειών των άρθρων 137 παρ δ) εδάφιο εε) και 142 παρ 5β του Κ.Β.Π.Ν. από την Υπουργό ΠΕΚΑ (εκκαθάριση - διάλυση οικοδομικού συνεταιρισμού), σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του ελέγχου ολοκλήρωσης των έργων υποδομής στην εντός σχεδίου περιοχή του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Διεθνής Ιπποκράτειος Πολιτεία» στη θέση «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» της Κοινότητας Αφιδνών.
    Γ. Η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ωρωπίων με μέριμνα των συμμετεχόντων στην σύσκεψη Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων για λήψη αποφάσεων και περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται σε επίπεδο Δήμου σχετικά με τα παραπάνω θέματα.
    Ο κ. Δημήτρης Κιούσης όμως στο δημοτικό συμβούλιο την 28-2-2011 έχει φέρει το θέμα δικαιωμάτων του δήμου σε μια περιουσία αξίας περίπου 150-200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία της κοινότητας Αφιδνών και ζήτησε τότε να διερευνηθεί από τη δημοτική αρχή που όπως ανέφερε, δείχνει να το αγνοεί αν και την αφορά .
    Τοποθετήθηκε επίσης εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο την 8-3-2011 και στο θέμα που είχε φέρει, σχετικά με την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη δημοτική περιουσία και είπε: «Εγώ προσκλήθηκα από κάποιους πολίτες στο ΥΠΕΚΑ, δεν το οργάνωσα εγώ αυτή τη συνάντηση. Θεώρησα ότι ήταν σημαντικό για το δήμο. Καταθέσαμε με την κυρία Βαρνάβα, που επίσης ήταν εκεί, μια αίτηση, όποτε η τεχνική υπηρεσία κρίνει σωστό και όποτε είναι ενημερωμένος ο κύριος αντιδήμαρχος (Βαγγέλης Ηλιάσκος) και όποτε ο πρόεδρος το θεωρεί σωστό, να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. ΔΕΝ το θεωρούμε κατεπείγον, ΔΕΝ το θεωρούμε άμεσο!».
    Τι λέει λοιπόν η Δημοτική αρχή για την ουσία του παραπάνω θέματος όταν μάλιστα τις απειλές κατά του δημοτικού συμβούλου κ. Δημήτρη Κιούση όπως ο ίδιος καταγγέλλει, τις δέχθηκε και από νυν Αντιδήμαρχο που ανήκει στο συνδυασμό της, πέρα από το να υποβαθμίζει το γεγονός και τι πίσω από αυτό κρύβεται σε μια δήθεν ατυχή λεκτική επίθεση του Αντιδημάρχου λόγω του χαρακτήρα του ;
    Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Κ. Λίτσας γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί σ΄ αυτό το σοβαρό θέμα ;
    Ο κ. Β. Οικονόμου που ως γνωστό εκτός από δημοτικός σύμβουλος είναι και βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου και η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Βαρνάβα είχε παρευρεθεί στη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ γιατί δεν ασχολείται με το θέμα ;
    Θα ενημερώσει τεκμηριωμένα κανείς το ευρύ κοινό για το τι πιθανόν κρύβεται πίσω από τη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, τις τοποθετήσεις του κ. Δημήτρη Κιούση, την επιμελημένη αδιαφορία της αντιπολίτευσης αλλά και την υποβάθμιση του θέματος από τον κ. Δήμαρχο την 28-2-2011 : «Καλή η αντιπολίτευση που κάνεις, καλά τα θέματα που θέτεις, μια χαρά(!). Σαν νέος όμως θα αποκτήσεις εμπειρία και θα τα φέρεις λίγο καλύτερα στην πορεία...»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Άρθρο 272
    Ν.3852/2010 -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
    Μεταβατική Διάταξη
    Οι αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβου-
    λίων των δήμων και κοινοτήτων που συνενώνονται με τον παρόντα νόμο, οι οποίες αφορούν στην εκποίηση, αγορά, ανταλλαγή, εκμίσθωση, μίσθωση ακινήτων, καθώς και στη δωρεάν παραχώρηση κυριότητας ή χρήσης αυτών, λαμβάνονται από τη δημοσίευση του παρόντα νόμου με την ειδική πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των μελών τους, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή