Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

18ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΚΑΙ Β ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ


Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών στον Α' και Β' Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ''Η ΑΘΗΝΑ'', σε συνεργασία με το Δήμο Άνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πραγματοποίησε το 18ο Συνέδριό του στη Άνδρο υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών από τις 13-16 Ιουνίου 2013.
 Στο Συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα την κοινωνική δράση στους ΟΤΑ  και την οικονομική ανάπτυξη καθώς και την λειτουργία του Νόμου του ''Καλλικράτη''. Ιδιαίτερα απασχόλησε η ενθάρρυνση και η προώθηση των γυναικών στην πολιτική  και ερευνήθηκαν τα αίτια της μικρής συμμετοχής των γυναικών στα κοινά  και τα έμφυλα στερεότυπα που τις αποτρέπουν από την ενεργή δράση στην πολιτική. Στο συνέδριο συμμετείχαν 450 Εκλεγμένες Γυναίκες ενώ σαν εισηγητές συμμετείχαν Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Επιστήμονες.
Ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια συνάντησης των Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για
 ενημέρωση, συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων και ενθάρρυνσης για τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Στο Συνέδριο με παρέμβασή της η Κα Ελένη Βαρνάβα Δημοτική Σύμβουλος Ωρωπού και επικεφαλής της ΔΗΣΩ ενημέρωσε τις Συνέδρους για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ''Περισσότερες Γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Πολιτική- Περισσότερες γυναίκες το 2014'' το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του ειδικού Προγράμματος ''Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια'' και αφορά στην αντιμετώπιση της υπάρχουσας ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην πολιτική και πιο συγκεκριμένα στο Ευρωκοινοβούλιο. Στο Πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν δεκατέσσερις χώρες με αντίστοιχους εκπροσώπους και συνεργαζόμενους φορείς με σκοπό μέσα από τον Ευρωπαϊκό διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών να ενθαρρυνθεί η προώθηση των γυναικών στην πολιτική θέτοντας ως βάση τη συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα σε μια διεθνή προοπτική. Κάθε χώρα-εκπρόσωπος φορέας  έχει ως βασικό άξονα την οργάνωση μιας Εθνικής Ομάδας Εργασίας και την ανάπτυξη μιας Εθνικής καμπάνιας-στρατηγικής για την προώθηση των δραστηριοτήτων για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις σημαντικές δράσεις του έργου περιλαμβάνει την ανάπτυξη των προγραμμάτων υποστήριξης για γυναίκες εν δυνάμει υποψήφιες. Στην Ελλάδα την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ως εταίρος το Κέντρο Μέριμνας Οικογενείας και Παιδιού (ΚΜΟΠ), το οποίο έχοντας συμμετάσχει ενεργά από την ίδρυσή του έως σήμερα σε θέματα ισότητας των φύλων παρεμβαίνει δυναμικά και σταθερά  στο δημόσιο διάλογο περί σχετικών ζητημάτων.

Η κα Ελένη Βαρνάβα  σαν μέλος της Εθνικής Επιτροπής, κάλεσε το Πανελλήνιο Δίκτυο και  τις γυναίκες συνέδρους να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα με τις δικές τους Προτάσεις ώστε η συμμετοχή των γυναικών να είναι όχι απλά ποσοτική αλλά και ποιοτική γιατί έτσι επιτυγχάνεται και η δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών. Η ανταπόκριση του Πανελληνίου Δικτύου ήταν θετική καθώς έδειξαν ότι επιθυμούν τη συνεργασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου