Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρόταση του Δ.Σ. Ωρωπού Βασ. Λέκκα (ΔΗΣΩ) για το βιολογικό καθαρισμό οικιακών αποβλήτων Ωρωπού



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ «ΔΗ.Σ.Ω.»
ΛΕΚΚΑΣ  ΒΑΣ. ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ(Έγγραφο  Νο. 2
ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ (29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011)

Κύριε Δήμαρχε,
Η απάντηση του αντιδημάρχου κ. Ηλιάσκου σε ερώτηση που του έγινε  από εκδότη τοπικής εφημερίδας «σε τι φάση βρίσκεται το σημαντικότερο έργο του βιολογικού καθαρισμού των οικιακών αποβλήτων» μεταξύ άλλων είναι ότι «πάρθηκε η απόφαση να ανατεθεί μελέτη η οποία θα διερευνήσει τη λεκάνη της περιοχής για πιθανές νέες χωροθετήσεις».
Αυτό σημαίνει για μένα ότι είμαστε  ακόμα στην αρχή του τεχνικού έργου βιολογικός καθαρισμός οικιακών αποβλήτων Ωρωπού.
Μαζί δε με την εισήγηση 33/2011 του κατεπείγοντος θέματος στις 29/6/2011 που αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ και τη σύμφωνη γνώμη της να δεχθεί στον Παρακηφήσιο Συλλεκτήρα  Ακαθάρτων τις αποχετεύσεις των τέως Κοινοτήτων Καπανδριτίου και Πολυδενδρίου μου γεννάται το ερώτημα εάν η προηγούμενη δημοτική αρχή ή εσείς τώρα έχετε κάποια έγγραφη επικοινωνία ενδιαφέροντος από την ΕΥΔΑΠ για την αποχετευτική αποκατάσταση του συνόλου του Δήμου Ωρωπού.  Εάν έχετε να μου χορηγήσετε αντίγραφο.  Εάν δεν έχετε να επικοινωνήσετε εγγράφως με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΕΥΔΑΠ ως την μόνη εταιρεία με τεχνογνωσία στις αποχετεύσεις η οποία εξυπηρετεί σχεδόν όλους τους Δήμους του νομού Αττικής ως οφείλει διότι τους εξυπηρετεί και με ύδρευση αλλά  και πληθυσμιακά σχεδόν τη μισή Ελλάδα,  να προτείνετε συνεργασία Δήμων Ωρωπού και Τανάγρας  με την  ΕΥΔΑΠ με ολοκληρωμένη πρόταση αποχέτευσης για όλο το Δήμο Ωρωπού και όχι μόνο για ορισμένα Δημοτικά Κοινοτικά Διαμερίσματα.
Παράλληλα, να συνεχίζονται οι έως σήμερα δρομολογημένες διαδικασίες για τον Βιολογικό καθαρισμό οι οποίες θα κριθούν ανάλογα με την απάντηση του Υπουργείου και της ΕΥΔΑΠ.
Η πρόταση είναι:  
Κεντρικός συλλεκτικός αποχετευτικός αγωγός από τους Αγίους Αποστόλους – Παραλία Μαρκοπούλου- Νέα Παλάτια- Σκάλα Ωρωπού – Χαλκούτσι- Δήλεσι συγκεντρώνοντας και τα λύματα των κοινοτικών διαμερισμάτων Μαρκοπούλου – Μήλεσι – Ωρωπού – Συκαμίνου, τα οποία  θα μεταφέρονται μέσω Ασωπού στο Στενό Ασωπού και εκεί θα συναντούν τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δήμου Τανάγρας, θα γίνεται μία πρώτη επεξεργασία και στη συνέχεια θα μεταφέρονται προς τον Παρακηφήσιο κεντρικό αγωγό συλλέγοντας στη διαδρομή του τα λύματα του Αυλώνα της Μαλακάσας – Πολυδενδρίου –Καπανδριτίου και Αφιδνών.  Τελειώνοντας η θητεία αυτής της δημοτικής αρχής θα είμαστε όλοι ευτυχείς εάν έχουμε φθάσει στο σημείο της δημοπράτησης για την κατασκευή του έργου αποχετευτικής αποκατάστασης του συνόλου του Δήμου Ωρωπού, ένα  από τα μεγαλύτερα άμεσα απαραίτητα και σημαντικότερα τεχνικά έργα του Δήμου μας.
Ένα άλλο μεγάλο έργο είναι η απορρύπανση του Ασωπού ποταμού που χρειάζεται και αυτό συντονισμένες και άμεσες ενέργειες από όλους μας για την υλοποίησή του.
Το Στενό Ασωπού να χαρακτηρισθεί και να απαλλοτριωθεί ως βιομηχανική περιοχή, να λειτουργήσει εκεί και η μονάδα επεξεργασίας βιομηχανικών αποβλήτων Σχηματαρίου - Οινοφύτων – Αυλώνα έχοντας την ευθύνη της μονάδας για την κατασκευή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και για την λειτουργία η ΕΥΔΑΠ (το στενό Ασωπού είναι εντός Αττικής), απαλλάσσοντας τους νέους Δήμους Ωρωπού και Τανάγρας από το επί χρόνια άλυτο πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού με τα γνωστά και οδυνηρά επακόλουθά του.
Η λύση του προβλήματος που λέγεται «ΑΣΩΠΟΣ» δεν είναι των Δήμων και της τοπικής κοινωνίας.  Είναι ευθύνη της Πολιτείας και των κρατικών φορέων που με τόση ευκολία παίρνουν ελλιπείς αποφάσεις αδιαφορώντας συνειδητά για την καταστροφή του περιβάλλοντος.  Στην περίπτωση του Ασωπού δυστυχώς πάνω από 40 χρόνια όλοι βλέπουν το πρόβλημα μόλυνσης και κανένας από τους κρατικούς ή πολιτικούς υπευθύνους δεν το αγγίζει με στόχο τη λύση του.
Είναι γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ υδροδοτεί το σύνολο των Δημοτικών Κοινοτήτων Ωρωπού εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα που ίσως σύντομα συμβεί και αυτό.
Από τις γεωτρήσεις Μαυροσουβάλας υδροδοτούνται Κάλαμος – Μαρκόπουλο – τέως Δήμος Ωρωπού – Συκάμινο – Μαλακάσα και από τα διυλιστήρια Κιούρκων υδροδοτούνται Καπανδρίτι – Πολυδένδρι – Κιούρκα -. Επίσης με ταχυδιυλιστήρια  υδροδοτούνται από την ΕΥΔΑΠ οι δημοτικές κοινότητες Οινόφυτα – Σχηματάρι – Δήμου Τανάγρας και διάφορες μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής και σύντομα οι υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες του δήμου Τανάγρας.
Η ολοκληρωμένη αίτηση εισήγηση προς το Υπουργείο περιβάλλοντος και την ΕΥΔΑΠ είναι μαζί με την αποχέτευση και την επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ την εξ’ ολοκλήρου υδροδότηση των Δήμων Ωρωπού και  Τανάγρας κατασκευάζοντας ένα και μοναδικό ανοικτό Διυλιστήριο στην περιοχή του κεντρικού αντλιοστασίου Βίλιζας σε υψόμετρο περίπου 260 μ. τροφοδοτούμενο από νερό του Μόρνου της Υλίκης και σε ανάγκη από τις τοπικές γεωτρήσεις της Ε.ΥΔ.Α.Π. με ποιοτικά ίδιο νερό των γεωτρήσεων της Μαυροσουβάλας με την δυνατότητα από το διυλιστήριο αυτό να υδροδοτηθούν και περιοχές του νομού Εύβοιας.
Οφέλη εάν δεχθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η ΕΥΔΑΠ την ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας των Δήμων Ωρωπού και Τανάγρας.

1. Ούτε σταγόνα υγρών αποχέτευσης επεξεργασμένων και μη στον Ασωπό και Ευβοϊκό.  Το ίδιο ισχύει και για τα βιομηχανικά απόβλητα.
2.Την απαλλαγή από τη λυματολάσπη
3.Εάν σήμερα δυσκολευόμαστε να βρούμε ένα χώρο επεξεργασίας των λυμάτων του τέως Δήμου Ωρωπού προϋπολογισμού 40.000.000 ευρώ, πόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρεθούν και άλλα σημεία χωροθέτησης για την επεξεργασία λυμάτων Καλάμου, Αυλώνα, και Δήμου Τανάγρας, αλλά ακόμα δυσκολότερο να βρεθούν τα εκατομμύρια ευρώ από τους Δήμους για την υλοποίηση των Τεχνικών έργων αποχέτευσης.  Ένα και μοναδικό τεχνικό έργο λύνει ολοκληρωμένα το πρόβλημα αποχέτευσης.
4.Το νερό από ανοικτό διυλιστήριο έχει κύρια πλεονεκτήματα συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους και ποσοτική επάρκεια.
5.Το όλο έργο θα επιβλέπεται και θα λειτουργεί από εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ.
Όλοι μαζί λοιπόν να συνεργασθούμε για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας που λέγεται  «ΑΣΩΠΟΣ».
Να απαλλαγούμε από τα οικιακά απόβλητα χωρίς να λειτουργούν αρκετές μικρές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και να υδροδοτηθούμε με αρίστης ποιότητας νερό από την ΕΥΔΑΠ χωρίς τη λειτουργία ταχυδιυλιστηρίων αλλά με ένα και μοναδικό Διυλιστήριο.

Λέκκας Βασίλης
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗ.Σ.Ω.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου