Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑ ΧΑΡ5Η ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ» (03-06-2011)

Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 931/31-5-2011 του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Βασιλείου Οικονόμου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη δημιουργία νέων διοικητικών δομών στο κράτος παρά τις αρνητικές οικονομικές συγκυρίες.
Εκ μέρους της Κυβέρνησης στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Ντόλιος.
Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος, κ. Βασίλειος Οικονόμου, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε Οικονόμου, έχετε το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, τον τελευταίο χρόνο είναι γεγονός ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και αυτό που λέμε κοινωνικό κράτος βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα. Η εκτίμηση είναι για 25% με 30%. Φέρνετε το μεσοπρόθεσμο τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθεί αυτή η σφαγή των μισθωτών και των συνταξιούχων, των μεσαίων και λαϊκών εισοδημάτων και όλα αυτά στο όνομα του συμμαζέματος και της περιστολής της σπατάλης του κράτους και μίας πολιτικής, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα είχε ένα νόημα και μία αξία αν ήταν αληθινή και πραγματική.
Εγώ, λοιπόν, φέρνω εδώ σήμερα στη Βουλή ενώπιον του Σώματος και ενώπιον του ελληνικού λαού τα εξής δεδομένα:
Μέσα σε αυτόν το χρόνο, την ώρα που εσείς, ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Παπανδρέου λέτε αυτά τα πράγματα, έχετε ιδρύσει -μέσα από τα ΦΕΚ, αυτά φαίνονται- σαράντα μία γενικές και ειδικές γραμματείες, νομικά πρόσωπα και αυτοτελείς υπηρεσίες, τριακόσιες ογδόντα έξι γενικές διευθύνσεις και τμήματα, έντεκα αυτοτελή γραφεία, δύο Ανεξάρτητες Αρχές, τρία ινστιτούτα, επτακόσια ένα συμβούλια, τα περισσότερα στα πλαίσια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ βέβαια, εκατόν εξήντα πέντε Συμπαραστάτες του Δημότη και δεκατρείς Συμπαραστάτες στην Περιφέρεια, χίλιες τριακόσιες είκοσι έξι αμειβόμενες επιτροπές, επτά Εκτελεστικούς Γραμματείς Περιφερειών, τριακόσια είκοσι πέντε Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και το «κλου» της ιστορίας οκτώ χιλιάδες νέες θέσεις, οι οποίες δεν περνάνε μέσα από το ΑΣΕΠ.


Την ώρα που λέτε αυτά, λοιπόν, ως εξαγγελίες, κάνετε αυτήν την πολιτική. Η πρώτη σελίδα είναι περικοπές και μόλις γυρίσουμε τη σελίδα «φτιάχνουμε ένα νέο κράτος» την ώρα της καταστροφής!
Λέω, λοιπόν, είναι αυτή πολιτική την οποία μπορείτε να δικαιολογήσετε στον ελληνικό λαό; Έρχεστε σήμερα και κοροϊδεύετε τους πάντες, τον εαυτό σας πρώτα απ' όλα γιατί λέτε αυτά, ενώ κάνετε άλλα, τα φιλαράκια σας στην τρόικα στους οποίους δείχνετε την πρώτη σελίδα, που είναι οι περικοπές του κράτους, δηλαδή οι οριζόντιες περικοπές των μισθών και ταυτόχρονα ιδρύετε τους χιλιάδες στρατιώτες-καμικάζι του κομματικού σας στρατού. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό όταν του λέτε, περιστολή του κράτους και συμμάζεμα του κράτους και έχετε ιδρύσει μέσα σε ένα χρόνο όλα αυτά.
Και ξέρετε γιατί τα λέω αυτά και γιατί την έφερα εγώ αυτήν την ερώτηση; Γιατί ήμουν από τους ερωτώντες Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πριν δύο χρόνια, κύριε Πρόεδρε, που τα λέγαμε τα ίδια στον κ. Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής μας είχε τρελάνει με το συμμάζεμα και την επανίδρυση του κράτους και άλλες εκατοντάδες επιτροπές, άλλες γενικές διευθύνσεις, άλλο το ένα άλλο το άλλο και σήμερα διαπιστώνουμε τα ίδια και τα αυτά.
Περιμένω μια απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Ντόλιος, να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Νομίζω ότι μου δίνει την ευκαιρία ο κύριος συνάδελφος για να υπενθυμίσω και να επαναλάβω μία σειρά πραγμάτων.
Θα ξεκινήσω με το εξής: Το κράτος συμμαζεύεται, ειδικά στο δικό μας το Υπουργείο, με τρόπο -θα έλεγα- συστηματικό και με αποτελέσματα μετρήσιμα.
Επειδή μιλάτε για ίδρυση νέων γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων κ.λπ. θέλω να σας πω ότι πράγματι έχουν δημιουργηθεί νέες γενικές διευθύνσεις στις περιφέρειες με προεδρικά διατάγματα, αλλά θέλω να σας αναφέρω το εξής και να το σημειώσετε -και υποθέτω, κύριε Οικονόμου, ότι θα το σημειώσετε- με χαρά, ότι οι οργανικές μονάδες, δηλαδή γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα των παλιών νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων οι οποίες μετατράπηκαν σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις έχουν μειωθεί κατά 51,5%, δηλαδή έχουν περικοπεί πάνω από το μισό οι οργανικές μονάδες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Στις αποκεντρωμένες διοικήσεις θέλω να σημειώσω ότι οι οργανικές μονάδες έχουν μειωθεί, γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα, σε ποσοστό μεταξύ του 12% και 13%.
            Θέλω, δε, να σας υπενθυμίσω, επειδή μιλάτε για Γενικές Γραμματείες, ότι πράγματι ιδρύθηκαν επτά Γενικές Γραμματείες, παραδείγματος χάρη, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Δεν λαμβάνετε όμως υπ' όψιν ότι έχουν καταργηθεί δεκατρείς Γενικές Γραμματείες στις παλιές κρατικές Περιφέρειες της χώρας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σαράντα μία είναι οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Σας είπα ένα παράδειγμα, το πιο γνωστό παράδειγμα στο πανελλήνιο,  για να σας δείξω ότι αναφέρετε αριθμούς Γραμματειών που ιδρύθηκαν, αλλά δεν αναφέρεστε σ' αυτές οι οποίες καταργήθηκαν.
Θέλω επίσης να σας πω ότι είναι γνωστοί οι περιορισμοί οι οποίοι έγιναν μέσω του «Καλλικράτη». Από χίλιους τριάντα τέσσερις δήμους πήγαμε σε τριακόσιους είκοσι πέντε. Έχουμε 70% μείωση.  Από έξι χιλιάδες νομικά πρόσωπα -ολοκληρώνεται η διαδικασία εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων- πάμε σε χίλια πεντακόσια. Είχαμε 75% μείωση. Από πενήντα επτά Οργανισμούς Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και δεκαεννέα Επαρχεία πήγαμε σε δεκατρείς Αιρετές Περιφέρειες. Είχαμε 83% μείωση. Επίσης έχουμε περιορισμό των δεκατριών περιφερειών σε επτά αποκεντρωμένες. Ποσοστό μείωσης 46%. Από οκτώμισι χιλιάδες  περίπου σχολικές επιτροπές πήγαμε σε κάτω από χίλιες, όπως ακριβώς είχε προβλέψει ο «Καλλικράτης».
Όλα αυτά είναι περιορισμός του κράτους. Αποτυπώνονται αυτά σε εξοικονομήσεις πόρων; Μόλις πριν από μερικές ημέρες σε δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών αναφερθήκαμε στην επιστολή που στείλαμε στους Αρχηγούς των κομμάτων και αναφερθήκαμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στις εξοικονομήσεις που έγιναν μέσω του «Καλλικράτη» απ' αυτούς τους περιορισμούς που σας προανέφερα και όχι από περικοπές σε μισθούς κ.λπ., που φθάνουν για τον προϋπολογισμό της χώρας το ύψος του 1.200.000.000.
Θα ήθελα να κλείσω την τοποθέτησή μου σ' αυτή τη φάση λέγοντας ότι ο στόχος του «Καλλικράτη», που είχε αποφασιστεί πολύ πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας και είχε εξαγγελθεί μόλις αναλάβαμε, με τον πιο καθαρό τρόπο, δεν ήταν η εξοικονόμηση πόρων εξαιτίας του «Καλλικράτη», αλλά είχαμε πει και στη Βουλή ότι καμία ενοχή δεν νιώθουμε που μέσω του περιορισμού των δαπανών, που έγιναν μέσω της σπατάλης αυτού του τύπου κι αυτού του χαρακτήρα, καταφέραμε σ' αυτή τη  δύσκολη περίοδο για τη χώρα να εξοικονομήσουμε πόρους ήδη για τον Προϋπολογισμό του 2011 της τάξης του 1.200.000.000.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντόλιο.
Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος κ. Βασίλειος Οικονόμου, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε,  ευφυώς, επειδή είναι και ικανός πολιτικός, ο κ. Ντόλιος μας λέει τη μία πλευρά του φεγγαριού. Δηλαδή τι; Αυτές τις περικοπές κι αυτό το συμμάζεμα που έγινε μέσω του «Καλλικράτη». Είναι γνωστά αυτά και η επανάληψη είναι η αρχή της μαθήσεως, κύριε Υπουργέ, αλλά αρχίζει και μας βαριέται κι ο κόσμος. Και παρ' όλο που σας ανησυχεί ο λαός που βγαίνει στις πλατείες και που δηλώνει παρών κι έχει φύγει από τον καναπέ, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε και με την παρουσία του δίπλα σας, με την καυτή του ανάσα δίπλα σας.
Σήμερα, μ' αυτή την ευκαιρία, έχω να σας στείλω κι ένα μήνυμα. Κάτω τα χέρια από την Πλατεία, κύριε Υπουργέ! Αφήστε αυτά τα παιχνίδια που κάνετε με τα μεγάλα κανάλια και μην εκβιάζετε και μην απειλείτε το λαό. Δεν θα αλλάξει η κατάσταση και ουδείς θα νουθετηθεί από τις δικές σας κραυγούλες και με αυτούς που βάζετε τώρα, κάτι «καλλιτέχνες» και κάτι γνωστές προσωπικότητες του Έθνους, να πιέσουν το λαό. Κανείς δεν θα συγκινηθεί.
Μου λέτε ότι κάνατε 1 δισ. εξοικονόμηση στο κράτος, δηλαδή από το λαό. Αυτή είναι η μία πλευρά, η πρώτη σελίδα. Ας γυρίσουμε στη δεύτερη σελίδα. Σας λέω: σαράντα μία Γενικές Γραμματείες! Εσείς μου μιλάτε μόνο για τον «Καλλικράτη». Εγώ σας λέω για σαράντα μία Γενικές Γραμματείες. Χίλιες τριακόσιες είκοσι έξι επιτροπές φτιάξατε. Έλεος! Πόσους συγγενείς και φίλους έχετε να βάλετε; Πόσα παλικάρια και καλόπαιδα έχετε να βάλετε εκεί; Γιατί δεν τους περάσατε από το ΑΣΕΠ;
Κι επειδή με προκαλείτε, θα σας πω ότι καταργήσατε τις Περιφέρειες, κύριε Υπουργέ και φτιάξατε τους επτά Γενικούς Γραμματείς. Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είχατε πει τότε, όταν είχατε φέρει το νόμο, ότι το κόστος των επτά Γενικών Γραμματέων θα είναι 740.000. Ξέρετε πού καταλήξαμε, κύριε Πρόεδρε; Καταλήξαμε στα 13 εκατομμύρια! Και ξέρετε γιατί καταλήξαμε στα 13 εκατομμύρια; Γιατί βάλαμε εξακόσιους ογδόντα «φιλαράκους» μας χωρίς ΑΣΕΠ. Και θα το πω έτσι, γιατί πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είναι πελατειακό το κράτος που στήνετε ξανά. Αυτό βέβαια πρέπει να το δείξει πρώτα απ' όλα ο κύριος Πρωθυπουργός ξεκινώντας από την Κυβέρνησή του. Όμως να πάμε και στο κράτος. Και λέω: 12 εκατομμύρια απόκλιση μόνο σ' έναν κωδικό; Κι έρχεστε μετά και μας λέτε να κόψουμε σχολεία, να κόψουμε το σχολικό αθλητισμό; Θα κάνετε περικοπές από εκεί και την ίδια στιγμή μόνο σ' έναν κωδικό έχουμε 12 εκατομμύρια απόκλιση; Γιατί; Για να φτιάξουμε τους επτά Γκαουλάιντερ στη χώρα, ενώ φτιάχνετε και δεκατρείς περιφερειάρχες. Όχι, κύριε Υπουργέ, δεν πείθετε κανέναν.
Άλλο κομμάτι φαυλότητας. Η κυρία Μπιρμπίλη μάς φτιάχνει την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας. Φτιάχνει θέσεις για εβδομήντα εννιά υπαλλήλους και τους «βαφτίζει» όλους τμηματάρχες, κύριε Υπουργέ! Εβδομήντα εννέα  τμηματάρχες; Δηλαδή όλοι είναι σε θέσεις ευθύνης μέσα σε μια Υπηρεσία που υποτίθεται ότι θα προστατεύσει το περιβάλλον, για να πάρουν όλοι το επίδομα του τμηματάρχη; Αυτή είναι η περιστολή του κράτους και των σπαταλών;
Μπορώ να σας πω πάρα πολλά παραδείγματα. Αυτό όμως με το οποίο θα ήθελα να ολοκληρώσω -επειδή τελείωσε κι ο χρόνος μου- είναι το εξής, ότι η προσπάθεια να παραπλανηθεί ο κόσμος ή να αποκρύψουμε αυτό που στήνουμε αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να περάσει. Ναι στον «Καλλικράτη». Κι εγώ είπα «ναι» κι ο Γιάννης Δημαράς είπε «ναι» και πιστεύουμε σε μια προσπάθεια ενός νέου αυτοδιοικητικού κινήματος. Όμως δεν θα το βάλετε μπροστά αυτό, για να κρύψετε τα ανομήματά σας και να πείτε ότι «στον ενάμιση χρόνο να φτιάξετε χίλιες τριακόσιες είκοσι έξι αμειβόμενες επιτροπές». Θέλω να μας πείτε ποιοι είναι όλοι αυτοί που μπήκαν εκεί. Πρόκειται για νέες επιτροπές! Από τα ΦΕΚ το βλέπω. Εγώ δεν  σας έφερα αυτά που «θα» κάνετε. Τα αφήνω αυτά. Σας τα λέω από τα ΦΕΚ.
Σαράντα μία Γενικές Γραμματείες. Έλεος! Πόσες ακόμη θα φτιάξετε σε εποχή διάλυσης του κράτους, σε εποχή που δεν υπάρχει σάλιο, όπως λέει κι ο άλλος Υπουργός σας, σε εποχή που καταργείτε το σχολικό αθλητισμό, τα κοινωνικά επιδόματα και κλείνετε σχολεία; Και μου φτιάχνετε χίλιες τριακόσιες είκοσι έξι επιτροπές και θα κρυφθείτε πίσω από τον «Καλλικράτη»;
Εγώ θέλω μια απάντηση ουσιαστική, πραγματική, γιατί τη χρειάζεται και τη θέλει κι ο ελληνικός λαός και θέλει να μάθει γιατί φτιάξατε οκτώ χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων χωρίς ΑΣΕΠ σ' αυτόν τον ενάμιση χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):  Ευχαριστούμε τον κ. Οικονόμου.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Πραγματικά υπάρχουν μερικοί αριθμοί στους οποίους αναφέρεται ο κ. Οικονόμου, οι οποίοι νομίζω ότι είναι εντελώς αυθαίρετοι, όπως παραδείγματος χάρη, οι αμειβόμενες επιτροπές κ.λπ....
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από τα ΦΕΚ τα πήρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Θέλω να κάνω την εξής πολιτική τοποθέτηση. Μια στοιχειώδης πολιτική γενναιότητα επιβάλλει να επαινεθεί αυτή η Κυβέρνηση για το ότι από την πρώτη στιγμή σε πρώτο χρόνο άνοιξε μέτωπο κατά του πελατειακού κράτους και της παλαιοκομματικής λειτουργίας.
            ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολύ ωραία. Για τα ΦΕΚ θα μας πείτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Παραδείγματος χάρη, με τον ν. 3812 εντάξαμε όλες τις περιοχές του Δημοσίου, μη εξαιρουμένης της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μη εξαιρουμένων και των ανεξάρτητων Αρχών, στη διαδικασία του ΑΣΕΠ όσον αφορά τις προσλήψεις και μόνιμου προσωπικού και συμβασιούχων.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα εξακόσια ογδόντα άτομα στις Γενικές Γραμματείες τα πήρατε μέσω ΑΣΕΠ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Θέλω λοιπόν να σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου και καμία πρόσληψη συμβασιούχου ορισμένου χρόνου ή έργου εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, σας το καταγγέλλω τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Θέλω να σημειώσω επίσης ότι αυτές οι αποφάσεις πάρθηκαν σε πρώτο χρόνο, γι' αυτό έχουν και μεγάλη πολιτική αξία. Ουσιαστικά αυτή η Κυβέρνηση απεμπόλησε μια δυνατότητα που είχε μετατραπεί σε εθιμικό δίκαιο.
 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας λέω για τα ΦΕΚ...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Επιπλέον, θέλω να σημειώσω ότι οι Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης, οι διοικητές και οι πρόεδροι διαφόρων οργανισμών είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση και μετά που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους Γενικούς Διευθυντές και τους Διευθυντές τους, λόγω της ψήφισης του νέου νόμου, που αφορά την εξέλιξη στο Δημόσιο, μέσω του οποίου με απολύτως αντικειμενικά κριτήρια γίνονται οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο.
Υποθέτω ότι οι θέσεις στις οποίες αναφέρεστε θα είναι κάποιοι μετακλητοί υπάλληλοι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα διοικητικά συμβούλια δεν τα έχω βάλει μέσα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δεν υπάρχουν μετακλητοί υπάλληλοι στους Γενικούς Γραμματείς των αποκεντρωμένων υπηρεσιών.
Θέλω να σημειώσω επειδή μιλήσατε για αυτοτελείς υπηρεσίες ότι οι αυτοτελείς υπηρεσίες στις οποίες θα προΐσταται ο Ελεγκτής Νομιμότητας στελεχώνονται μόνο με δημοσίους υπαλλήλους και μέσω της διαδικασίας μετατάξεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο -δεν γίνεται ούτε μία πρόσληψη -και θέλω να σημειώσω ...
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Στο 134 Προεδρικό Διάταγμα, κύριε Υπουργέ, 13 εκατομμύρια προβλέπονται δαπάνες για τους γενικούς γραμματείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι προφανές.
 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Μα, σας το λέω συγκεκριμένα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Θα το δούμε το 134, θα δούμε και αυτήν τη διαφοροποίηση που λέτε. Είναι προφανές ότι σκοπίμως συγχέεται το εξής, ότι άλλες είναι οι δαπάνες στις οποίες αναφερόταν η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και άλλου είδους δαπάνες είναι οι δαπάνες τις οποίες αναφέρετε εσείς και οι οποίες αθροίζονται στα 13 εκατομμύρια.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:   Για τους Γενικούς Γραμματείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):  Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, θα έχετε μία συγκεκριμένη απάντηση. Εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη για να δούμε με απόλυτη βεβαιότητα τι γίνεται. Εγώ  προβλέπω τη διαφορά που υπάρχει στην άθροιση των ποσών.
Θέλω να σας πω, κύριε Οικονόμου, κλείνοντας την τοποθέτησή μου, ότι γίνεται μία μεθοδική δουλειά στην προσπάθεια περιορισμού του κράτους χωρίς να υπάρξει η αίσθηση, ούτε κατά διάνοια, ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται μέσω πονηρών διατάξεων, μέσω διατάξεων που μπορούν να δημιουργούν αμφιβολίες για το πόσο αντικειμενικά και δίκαια γίνονται αυτά τα πράγματα. Γιατί εάν δημιουργηθούν τέτοιες υποψίες, τότε η μεγάλη αυτή προσπάθεια δεν θα έχει τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.Ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου