Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Παρέμβαση της ΔΗΣΩ στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα Υδροδότησης στην περιοχή «Αγία Τριάδα» Αφιδνών

Προς: Δήμαρχο Ωρωπού, κ Γιάννη Οικονομάκο
Κοιν.: Αντιδημάρχους Ωρωπού, Δημοτικούς Συμβούλους Ωρωπού




Αθήνα, 13 Ιουλίου 2011


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Όπως γνωρίζετε η «Ιπποκράτειος Πολιτεία» αποτελεί νόμιμο οικοδομικό συνεταιρισμό στην περιοχή «Αγία Τριάδα» Αφιδνών και ανήκει στην Κοινότητα Αφιδνών. Η «Ιπποκράτειος Πολιτεία», στα όρια της οποίας μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί περίπου 600 οικίες, μόνιμες κατοικίες περίπου 1.800 κατοίκων, υδροδοτείται με νερό της ΕΥΔΑΠ υπό την τεχνική και οικονομική διαχείριση του Δήμου Ωρωπού (Κοινότητα Αφιδνών).
Το δίκτυο ύδρευσης της «Ιπποκράτειου Πολιτείας» ξεκινά με μια δεξαμενή-αντλιοστάσιο (Αντλιοστάσιο Α’), που υποδέχεται τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Το Αντλιοστάσιο Α’ εν συνεχεία τροφοδοτεί μια δεύτερη δεξαμενή-αντλιοστάσιο (Αντλιοστάσιο Β’), κατασκευασμένη σε μεγαλύτερο υψόμετρο και η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί το Κεντρικό Σύστημα Δεξαμενών στο οποίο συνδέεται το εσωτερικό δίκτυο υδροδότησης που τροφοδοτεί τις κατοικίες.
Την ευθύνη της συντήρησης και εύρυθμης λειτουργίας του παραπάνω δικτύου ύδρευσης την έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κοινότητας Αφιδνών με τη συνεχή αρωγή του Συνεταιρισμού, ο οποίος έχει διαθέσει υπάλληλο του για τις ανάγκες αυτές.
Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρούνται συχνές διακοπές της υδροδότησης της περιοχής μας, οι οποίες μάλιστα είναι απροειδοποίητες και πολύωρες. Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δίμηνο τα περιστατικά διακοπών ήταν: 9/5 11 ώρες, 14/5 1 ώρα, 8/6 3.5 ώρες, 13/6 7 ώρες, 8/7 4.5 ώρες, 9/7 11 ώρες, 10/7 5 ώρες.
Οι υπεύθυνοι της Κοινότητας Αφιδνών όσο και οι υπεύθυνοι του Συνεταιρισμού, απαντούν στις διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διακοπών νερού οφείλονται στην κατά περίπτωση μείωση ή και διακοπή της τροφοδοσίας νερού προς το Κεντρικό Σύστημα Δεξαμενών που έχει ως αποτέλεσμα το σταδιακό άδειασμα τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, απαντώντας στους κατοίκους υποστηρίζει ότι η τροφοδοσία του Αντλιοστασίου Α’ από την ΕΥΔΑΠ, κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών, δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα. Συνεπώς η όποια δυσλειτουργία εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη λειτουργία του Αντλιοστασίου Α’ σε συνδυασμό με το Αντλιοστάσιο Β’.
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων προς τους υπεύθυνους της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης της περιοχής, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κάποια πειστική απάντηση για τα πραγματικά αίτια του προβλήματος, πολύ δε περισσότερο για τον τρόπο και το χρόνο αντιμετώπισης του.

Αξιολογώντας τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας είμαστε πεπεισμένοι ότι το πρόβλημα οφείλεται κατά κύριο λόγο:

α. στην πλημμελή συντήρηση των Αντλιοστασίων Α’ και Β’,
β. στις αυθαίρετες μεταβολές που έχουν πραγματοποιηθεί στην τοπολογία του δικτύου ύδρευσης (σύνδεση δύο αγωγών για τροφοδοσία άλλων περιοχών στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ που τροφοδοτεί το Αντλιοστάσιο Α’, κατά παράβαση της σχετικής μελέτης),
γ. στις αυθαίρετες παρεμβάσεις που γίνονται, από άγνωστα σε εμάς άτομα, στις ρυθμίσεις του δικτύου ύδρευσης (αυτοματισμοί, βάνες κλπ) και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση ή διακοπή της ποσότητας του νερού που καταλήγει στο Κεντρικό Σύστημα Δεξαμενών.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτές οι απροειδοποίητες πολύωρες διακοπές του νερού προκαλούν αναστάτωση στην καθημερινή ζωή των κατοίκων αλλά και πραγματικές βλάβες στις περιουσίες τους (ζημίες στα φυτά των κήπων από την αδυναμία άρδευσης, ζημίες σε πλυντήρια κλπ),
Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι, ειδικότερα κατά τους θερινούς μήνες, οι πολύωρες επαναλαμβανόμενες διακοπές του νερού επηρεάζουν τη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών, στην απευκταία περίπτωση που εκδηλωθεί δασική πυρκαγιά στην περιοχή, ελλοχεύει πραγματικά ο κίνδυνος αδυναμίας κατάσβεσής της που θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα την καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας.
Κατόπιν όλων αυτών ζητούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να σταματήσει η άνευ λόγου ταλαιπωρία των κατοίκων της Ιπποκράτειου Πολιτείας αλλά και να είναι εκλείψουν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη μη ενδεδειγμένη λειτουργία των πυροσβεστικών κρουνών στην περιοχή των Αφιδνών


Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ΔΗΣΩ

Βασίλης Οικονόμου
Ελένη Βαρνάβα – Καραγιάννη
        Βασίλης Λέκκας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου