Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

«Δεν λύνουν το πρόβλημα του Δήμου οι προσλήψεις μέσω ΜΚΟ»

Η ΔΗΣΩ αντιλαμβανόμενη και συναισθανόμενη πλήρως το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας που πλήττονται από την ανεργία τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θεωρούμε προβληματική την εμπλοκή των ΜΚΟ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα πρόσληψης συμβασιούχων για πέντε μήνες προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των Δήμων. Οι πεντάμηνες συμβάσεις, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να ανανεωθούν, δεν δίνουν ουσιαστική διέξοδο και προοπτική στους ανθρώπους που θα προσληφθούν. Η ΔΗΣΩ πήρε καθαρή θέση απόρριψης αυτής της λύσης για απασχόληση και κάλυψη των αναγκών του Δήμου από ΜΚΟ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού. Είναι φανερό ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί δεν νομοθετούν αλλά οφείλουν κατά τη γνώμη μας να ενημερώνουν τους πολίτες που εκπροσωπούν, για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, ειδικά στις μέρες μας που η οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεξαιρέτως όλα τα σπίτια και στον Δήμο Ωρωπού, έτσι ώστε μέσα από την ενημέρωση, να υπάρξει τουλάχιστον διαφάνεια στις προσλήψεις.

Η ΔΗΣΩ προτείνει από το 2010 και συνεχίζει να υποστηρίζει και τώρα ότι μόνη ορθολογική διέξοδος για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου μας (λόγω της διαρκώς μειούμενης κρατικής επιχορήγησης) και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομών και προοπτικής στα χωριά μας είναι η διεκδίκηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποτελεί σήμερα και τη πιο λειτουργική διαδικασία για την δημιουργία νέων μονίμων θέσεων εργασίας για τους συμπολίτες μας. Στα πλαίσια της εκ νέου διεκδίκησης της δημοτικής αρχής από την ΔΗΣΩ το 2014 θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη του Δήμου Ωρωπού αναφέροντας λεπτομερώς ποια κατά τη γνώμη μας είναι τα έργα που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα την χρηματοδότηση των διαφόρων ΜΚΟ για το 2012 και να γίνει επανεξέταση όλων αυτών των ενισχύσεων και της σκοπιμότητας χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για δράσεις που μικρή ή καθόλου σχέση έχουν με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Υπενθυμίζουμε ότι οι πόροι που αξιοποιούνται για την πρόσληψη συμβασιούχων από τους Δήμους για πέντε μήνες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς αντί την ευθύνη προκήρυξης των θέσεων εργασίας να την έχουν οι Δήμοι, επιλέχθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση η οδός των ΜΚΟ. Και ο τότε επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΔΗΣΩ, Βασίλης Οικονόμου όσο και η σημερινή επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΔΗΣΩ, Ελένη Βαρνάβα - Καραγιάννη έχουν εκφράσει διαχρονικά την αντίθεση της παράταξης σε αυτές τις επιλογές απορρόφησης κονδυλίων και ανθρώπινου δυναμικού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς με τους μειωμένους πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση λίαν συντόμως θα οδηγηθούμε στην αναστολή ή στο κλείσιμο των Δήμων όπως επανειλημμένα είχαμε προειδοποιήσει την σημερινή Δημοτική Αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει ο Δήμος Ωρωπού όπως και συνολικά η χώρα να βρουν εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να κινηθεί ο Δήμος και δυστυχώς βλέπουμε ότι 2 χρόνια σχεδόν μετά την εκλογή της σημερινής διοίκησης, δεν βλέπουμε κάποιο απτό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου