Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ

Άρθρο του Βουλευτή Αττικής και υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Ελεύθερη Ζώνη", (http://www.elzoni.gr/)

Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι τα μέτρα που υιοθετούνται από την κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στους όρους δανεισμού από την ΕΕ και το ΔΝΤ, στρέφονται ευθέως κατά του κοινωνικού κράτους. Η πραγματικότητα αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου, τους έμμεσους φόρους, την αδυναμία ελέγχου των καρτέλ, την έκρηξη της ακρίβειας, τον εκτροχιασμό της ανεργίας και τις δραστικές μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, δημιουργούν δυσοίωνες προοπτικές για τις μεσαίες και λαϊκές τάξεις της κοινωνίας. Είναι βέβαιο ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστους τους νέους Δήμους που θα συσταθούν με ελάχιστους πόρους και θα έχουν να αντιμετωπίσουν πληθώρα οργανωτικών θεμάτων, που προκύπτουν από τις συνενώσεις και την μεταφορά αρμοδιοτήτων.
Στην πρόκληση αυτή το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του συνδυασμού «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ» δίνει λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα του νέου Δήμου, δίνει ρεαλιστική αναπτυξιακή προοπτική και υπηρετεί τους δημότες δημιουργώντας τον απαραίτητο κοινωνικό θύλακα προστασίας ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής πρότασης της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» προς τους πολίτες  είναι:
1)                  Ανάπτυξη αυτοδιοικητικών δομών που θα βοηθήσουν τους πολίτες. Παραδείγματα τέτοιων δομών είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, τα δημοτικά ιατρεία, οι δομές δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νέων, το γραφείο Σταδιοδρομίας για τους νέους, η άρτια λειτουργία των ΚΑΠΗ, η δημοτική συγκοινωνία.
2)                  Ήπια, εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη η οποία θα μπορεί να αποφέρει σημαντικούς πόρους στον νέο δήμο. Διάνοιξη του Βορείου Παραλιακού Οδικού Άξονα που θα συνδέει τον Δήμο Ωρωπού με το Δήμο Μαραθώνα, ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς χώρους του Αμφιάρειου, των Αφιδνών, του Ραμνούντα και του Τύμβου του Μαραθώνα, ώστε να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό προορισμό επίσκεψης και να επιτρέψουν την ανάπτυξη ενός μεγάλου παραλιακού μετώπου που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, το Αρχαίο θέατρο του Αμφιάρειου θα γίνει το κέντρο του Αμφιάρειου Φεστιβάλ και θα μετατραπεί σε χώρο συνάντησης του  παγκόσμιου ιατρικού κόσμου, θα αναπτυχθεί ο αγροτοτουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός στο βουνό, ο αθλητικός τουρισμός, ο περιβαλλοντικός τουρισμός κ.ά.
3)                  Πράσινος Δήμος, δηλαδή να τεθούν οι όροι της αειφόρου ανάπτυξης, με πρώτο μέλημα τον Ασωπό ποταμό, η μόλυνση του οποίου προκαλεί πολλά προβλήματα λόγω και της απροθυμίας του κράτους να πραγματοποιήσει ελέγχους και να επιβάλλει ποινές. Η απορρύπανση του Ασωπού, ο τρόπος διάθεσης και επεξεργασίας των λυμάτων είναι πρώτα και κύρια, ζητήματα δημόσιας υγείας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με ευκαιριακές ρητορείες αλλά μόνο με πράξεις. Επίσης είναι ζωτικής σημασίας η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής, η προστασία της Πάρνηθας, η ανάδειξη και προστασία της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, η αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.
Στην «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΩΡΩΠΟ» πιστεύουμε ότι παρά τα όποια προβλήματα οικονομικής κυρίως φύσεως υπάρχουν, η συγκροτημένη δράση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, η συνεννόηση όλων των δημιουργικών  ενεργών πολιτών του Δήμου μας, μπορούν να μετατρέψουν τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής στο πρότυπο της  ανάπτυξης της Ελλάδας με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία του περιβάλλοντος. Προτεραιότητά μας να δημιουργήσουμε τον Δήμο που ονειρευόμαστε για εμάς και τα παιδιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου