Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Η Ελένη Βαρνάβα υποψήφια με την ΔΗΣΩ
1. Κυρία Βαρνάβα, πριν από λίγους μήνες διαδεχτήκατε τον κύριο Βασίλη Οικονόμου, θα λέγαμε με «βελούδινο τρόπο» και είστε πλέον επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΔΗΣΩ. Πώς αισθάνεστε;

Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι ήταν τιμή για μένα η πρόταση και η εμπιστοσύνη του Βασίλη Οικονόμου να τον διαδεχτώ  ως επικεφαλής της  Δημοτικής Ομάδας της ΔΗ.Σ.Ω. Και τούτο γιατί  δεν επρόκειτο  απλώς για έναν αρχηγό δημοτικής παράταξης αλλά για έναν  έμπειρο εκλεγμένο βουλευτή και η πρότασή του σε εμένα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα ,δεδομένου ότι πρέπει να ανταποκριθώ σε αυξημένες προσδοκίες τόσο των  μελών της παράταξης όσο και του συνόλου των δημοτών του  Ωρωπού .Οι ευθύνες επομένως που ανέλαβα είναι  μεγάλες,  βρίσκομαι όμως μπροστά σε μια πρόκληση που  μου ανοίγει  ένα νέο κεφάλαιο για την ζωή μου και για αυτό το λόγο αποφάσισα να  την αποδεχτώ  την πρόταση. Μου δίνεται πλέον η ευκαιρία από την νέα μου θέση να συμμετάσχω πιο ενεργά στα προβλήματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση  και μάλιστα σε μια δύσκολη, λόγω της οικονομικής κρίσης ,περίοδο για τον τόπο μας, όπου τα  καθημερινά προβλήματα των δημοτών οξύνονται και ελπίζω να βοηθήσω  κατά το δυνατόν στην επίλυσή τους. Παράλληλα  η ανάληψη περισσοτέρων ευθυνών  και η ενεργότερη ενασχόληση μου με τα κοινά  με υποχρεώνει να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του Δήμου.. Για όλους αυτούς τους λόγους  αισθάνομαι  χαρά και ικανοποίηση  αλλά και ευθύνη  στο να ανταποκριθώ όσον το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις της επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΔΗΣΩ.

2.  Η δραστηριότητα της ΔΗΣΩ λοιπόν στα δημοτικά τεκταινόμενα συνεχίζεται.

Οι δραστηριότητες της ΔΗ.Σ.Ω. δεν σταμάτησαν , αντίθετα είναι η μόνη Δημοτική Παράταξη που έχει συλλογική και διακριτή δραστηριότητα. Και το λέω αυτό γιατί θυμίζω ότι εμείς διοργανώσαμε   το 1 ο Συνέδριο  της Παράταξης μας (Μαρκόπουλο Ωρωπού 2-3/4/2011) , διοργανώσαμε ημερίδες ενημέρωσης για τους δασικούς χάρτες (Καπανδρίτι 12/4/2011) ,για την γυναικεία επιχειρηματικότητα (Κάλαμος,  28/11/2011)  και για την υγεία (Καπανδρίτι, 16/11/2012) είμαστε οι μόνοι που ετοιμάσαμε πρωτοβουλίες δράσης  όπως ήταν ο καθαρισμός  του Δάσους του Αμφιάρειου  (Ωρωπός , 23/5/2011) και της Νεολαίας μας (Κάλαμος , 21/06/2011) εκδηλώσεις πού όλοι ομολόγησαν ότι είχαν επιτυχία. Ακόμα και αυτό το απλό , να κόβει την πίτα της μια παράταξη κάθε χρόνο , μόνο η ΔΗΣΩ το κάνει!! Αλήθεια, μπορεί να υποστηρίξει η οποιαδήποτε άλλη Δημοτική ομάδα ότι έκανε κάποια έστω στοιχειώδη εκδήλωση ή δραστηριότητα , εκτός βέβαια της ατομικής συμμετοχής των δημοτικών συμβούλων και κάποιων αραιών και πού,  Δελτίων Τύπου; Η διαφορά η δική μας είναι ότι δεν εξαφανιστήκαμε κατά τα τέσσερα χρόνια και θα ξανά εμφανιστούμε προ των εκλογών…

3. Ποιες θα λέγατε ότι είναι σήμερα οι προτεραιότητες της παράταξης;

Οι προτεραιότητες  που θέτει η ΔΗ.Σ.Ω.  σήμερα αφορούν όλους τους τομείς του Δήμου:
α)έλεγχος της  Δημοτικής Αρχής και κατάθεση προτάσεων όπου επιβάλλεται για την ορθότερη και με διαφάνεια διαχείριση των κονδυλίων και την κατανομή των εσόδων και των εξόδων.
β) παρεμβάσεις για επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μας
γ)προβολή θεμάτων που αφορούν την  ισόμετρη ανάπτυξη των δημοτικών κοινοτήτων. Εμείς λέμε , όχι στον διαχωρισμό παραλίας-ορεινών χωριών  όχι στον de facto διαχωρισμό του δήμου μας.
δ)φροντίδα των οικονομικά ασθενέστερων  συνδημοτών μας και προστασία των δικαιωμάτων  τους για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
ε)ανάπτυξη  και εφαρμογή καλών πρακτικών που αφορούν την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των αδυνάμων συμπολιτών μας.
στ)προστασία του περιβάλλοντος

4. Είστε ένα νέο πολιτικό πρόσωπο για το Δήμο Ωρωπού, χωρίς πολυετή παρουσία στα δημοτικά πράγματα. Ταυτόχρονα είστε και μια δυναμική γυναίκα που προσπαθεί να επηρεάσει τις δημοτικές αποφάσεις. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα που υπάρχουν σε αυτή σας την προσπάθεια; Πώς βλέπει δηλαδή μια γυναίκα, χωρίς μεγάλη θητεία στα δημοτικά πράγματα, την ευθύνη της ηγεσίας και καθοδήγησης μιας δημοτικής παράταξης;

Πραγματικά η θητεία μου στα Δημοτικά είναι μικρή και  ουσιαστικά ξεκινά μαζί με τη λειτουργία του Καλλικρατικού Δήμου του Ωρωπού. Αυτό είναι  πλεονέκτημα για μένα καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω  ευθύς  αμέσως τη λειτουργία και οργάνωση του  Δήμου και να αντιμετωπίσω τα προβλήματα  από τη συνένωση όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων που  τον απαρτίζουν ,μέσω της  συμμετοχής μου στην επιτροπή Οικονομικών  του Δήμου και ως Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρώ ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα ότι δεν έχω παρελθόν  λειτουργίας στα κοινά και ως εκ τούτου είμαι μακριά από πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τον τόπο μας στα σημερινά αδιέξοδα.
Μπορώ ακόμα να είμαι πιο αντικειμενική στη λήψη αποφάσεων καθώς δεν  χρωστάω τίποτα και σε κανέναν , ούτε με συνοδεύουν εκρεμμότητες του παρελθόντος ( για τις οποίες  και θα ανοίξω τα κιτάπια μου κάποια στιγμή ) εν αντιθέσει με κάποιους άλλους.
Σαν γυναίκα έχω συνηθίσει να οργανώνω , να προγραμματίζω και να διαχειρίζομαι  καταστάσεις στο σπίτι ,στη δουλειά και βέβαια  στο Δήμο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Δήμο  και οφείλονται στο μεγάλο μέγεθος του  Δήμου και στη πληθώρα των επιμέρους προβλημάτων που αφορούν τις πρώην δημοτικές κοινότητες. Θα ήθελα να τονίσω ότι βλέπω με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα  τη θέση μου στην παράταξη της ΔΗ.Σ.Ω.   γιατί  μου δημιουργεί μεγαλύτερη υποχρέωση να δουλέψω για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ώστε και τον εαυτό μου να δικαιολογήσω και αυτούς που με εμπιστεύονται.

5. Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η ΔΗΣΩ, ως αντιπολιτευόμενη δημοτική παράταξη δεν υιοθέτησε ποτέ οξείς τόνους στην αντιπαράθεση και την κριτική της έναντι της δημοτικής αρχής. Θα συνεχίσετε σε αυτό το μοτίβο τις δημόσιες τοποθετήσεις σας ή θα δούμε το επόμενο διάστημα κάποια αλλαγή τακτικής;

Είναι αλήθεια ότι η ΔΗ.Σ.Ω. δεν υιοθέτησε ποτέ οξείς τόνους στην άσκηση της αντιπολίτευσης  της προς τη Δημοτική Αρχή και αυτό είναι εύκολα εξηγήσιμο από το προφίλ και το πολιτικό και αυτοδιοίκητο περιεχόμενο της παράταξης .Η ΔΗ.Σ.Ω σεβάστηκε το εκλογικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών  και έδωσε την ευκαιρία στη Δημοτική αρχή  να δείξει τις  δυνατότητες της  και το σχέδιο της για τη σύσταση και την οργάνωση του Νέου Δήμου Ωρωπού. Δώσαμε   μιαν περίοδο χάριτος στη Δημοτική Αρχή για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Συγχρόνως εκφράσαμε  τις διαφωνίες μας και τις αντιρρήσεις μας  της σε πολλά θέματα που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ασκήσουμε έλεγχο. Μετά από τρία χρόνια όμως εξουσίας της Δημοτικής Αρχής  φάνηκαν οι  δυνατότητες και οι αδυναμίες της. Σήμερα η ΔΗ.Σ.Ω  εκφράζει πλέον   με πιο δυναμικό τρόπο τον αντιπολιτευτικό της λόγο και θα συνεχίσει να ασκεί κριτική με σκοπό την προστασία των συμφερόντων  των δημοτών  και την ανάπτυξη του Δήμου. Χωρίς να ισοπεδώνουμε  ότι θετικό βλέπουμε , θα είμαστε αυστηροί στη κριτική μας έναντι του κ. Οικονομάκου . Νομίζω ότι σπατάλησε άσκοπα την ευκαιρία που του έδωσε ο λαός του Ωρωπού και την πέταξε, χωρίς να δώσει κάτι ουσιαστικό στους Δημότες και τον νέο Δήμο

6. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και το όραμα της ΔΗΣΩ για τον Δήμο Ωρωπού;

Εμείς στη ΔΗ.Σ.Ω.  και εγώ προσωπικά οραματιζόμαστε  ένα Δήμο ενιαίο με ισόμετρη ανάπτυξη  που θα λειτουργεί αξιοκρατικά . Γι αυτό χρειάζεται καλός προγραμματισμός και οργάνωση  με κριτήριο τις ανάγκες του Δήμου και όχι την επιδίωξη προσωπικής  προβολής και ιδιοτελών συμφερόντων .Ο Δήμος του Ωρωπού χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη έκτασή του ,την ανομοιογένεια του πληθυσμού του , τη  σύνθετη φυσιογνωμία του καθώς  αποτελείται από περιοχές παραλιακές , ορεινές , τουριστικές και αγροτικές. Προβλήματα που κάτω από τις παρούσες δύσκολες  οικονομικές συγκυρίες που περνά η χώρα μας , οξύνονται περισσότερο καθώς  χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για  τη  διατήρηση της κοινωνικής συνοχής ,αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Για να  επιτύχουμε τους στόχους μας οφείλουμε να έχουμε ενότητα και συνεννόηση για να  καθορίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας που θα καθορίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας και γι αυτό ,ρόλο βασικό θα πρέπει να έχουν τα Τοπικά Συμβούλια των χωριών μας . Τα  προβλήματα  πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά και όχι αποσπασματικά αφού έτσι επιτυγχάνεται ο καλύτερος προγραμματισμός και η ισομερής ανάπτυξη  αλλά και η ενότητα και η εξοικονόμηση πόρων .Για παράδειγμα μπορεί να αναφέρω τον προγραμματισμό των  τεχνικών έργων (σχέδια πόλεων του Δήμου , διαχείριση απορριμμάτων , προστασία του περιβάλλοντος)καθώς και των έργων οικονομικής  ,τουριστικής ,αγροτικής ανάπτυξης ανάλογα με τις δραστηριότητες που μπορεί να αναπτύξει κάθε περιοχή και με την εκμετάλλευση των επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πρέπει να αποβλέπουν στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης και απαιτείται η  σύνδεση τους με  τους όμορους Δήμους. Η δημιουργία αστικής συγκοινωνίας , η σύνδεση  με τους  σιδηροδρομικούς σταθμούς Αφιδνών, Αυλώνα, Σφενδάλης ,η ελεύθερη χωρίς διόδια διέλευση μέσα στα όρια του  Δήμου. Ο δήμος να γίνει ο προστάτης του πολίτη που πρέπει να αισθάνεται  έμπρακτα την κοινωνική πρόνοια  και δικαιοσύνη σε θέματα υγειάς , παιδείας , εργασίας, παροχής υπηρεσιών, επιβολής τελών,  προστασίας ηλικιωμένων, Αμέα, πολύτεκνων οικογενειών καθώς και σε θέματα ασφάλειας με τη ενδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων. Η αξιοποίηση  του υπαλληλικού και εργατικού προσωπικού  με αποτέλεσμα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και στη διοίκηση του Δήμου και στη δημιουργία αξιοπιστίας στη λειτουργία του γενικά. Ο Δήμος του Ωρωπού έχει πολλές δυνατότητες και προοπτικές για ανάπτυξη και πρόοδο . Μπορεί να γίνει ένας Δήμος πρότυπο λειτουργίας και οικονομικής ανάπτυξης αν ξεπεραστούν τοπικισμοί , προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις  και συνεργαστούν γι αυτό όλες οι υγιείς δυνάμεις του Δήμου.

7. Κλείνοντας κα Βαρνάβα, θα διεκδικήσετε τη θέση του Δημάρχου Ωρωπού στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;  

Στο ερώτημα σας αν θα διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου στον Ωρωπό σας δηλώνω χωρίς κανένα ενδοιασμό  ότι θα είμαι υποψήφια  δήμαρχος της ΔΗ.Σ.Ω. στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές. Πολλοί συνδημότες μας εκτιμούν τον τρόπο λειτουργίας μας. Είμαστε ανοιχτοί  να συζητήσουμε   νέες ιδέες και  απόψεις  με ανθρώπους που έχουν τη διάθεση  να συνεισφέρουν στην πρόοδο   του Δήμου. Ήδη   νέα πρόσωπα μας πλαισιώνουν και ενδιαφέρονται για τη ΔΗ.Σ.Ω. Είμαι αισιόδοξη ότι οι συμπολίτες μας θα εμπιστευτούν μια γυναίκα στη θέση του Δημάρχου για να νοικοκυρέψει και να βάλει σε μια τάξη τα Δημοτικά πράγματα! Ετοιμάζω ένα νέο Δημοτικό ψηφοδέλτιο με πολλά νέα πρόσωπα. Τους επόμενους μήνες θα δείτε τις διαθεσιμότητες νέων ανθρώπων , άφθαρτων και με όρεξη για προσφορά και θα εκπλαγείτε από τον αστείρευτο πλούτο  σε ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο τόπος μας . Νέοι επιστήμονες κορίτσια και αγόρια ,καθαροί και ανιδιοτελείς επαγγελματίες , άνθρωποι που θα ασχοληθούν γιατί θέλουν να δώσουν και όχι να πάρουν.

8. Ο κ. Οικονόμου θα είναι μαζί σας ;

Ο Βασίλης Οικονόμου παρόλο που  έχει πολλές υποχρεώσεις στη Βουλή , μου έχει προσφέρει εν λευκώ την υποψηφιότητα του στο ψηφοδέλτιο που θα καταρτίσω , εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη υποστήριξη του στην νέα μας αυτή προσπάθεια. Με αυτό τον τρόπο  φαίνεται και η αληθινή επιθυμία για προσφορά  χωρίς  βεντετισμούς και υστεροβουλίες. Άλλωστε είναι ένας ολοκληρωμένος πολιτικός αφού έχει εκλεγεί ήδη έξι φορές Βουλευτής στην Αττική και δεν περιμένει να αναδειχθεί μέσα από τα δημοτικά του τόπου μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου