Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Άμεση χωροθέτηση του Υγροβιότοπου Ωρωπού και ένταξή του στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής


Στο Δήμο μας έχουμε ένα σημαντικό υγροβιότοπο ο οποίος όμως δεν χαίρει της προστασίας από την πολιτεία που θα έπρεπε, αφού δεν έχει ακόμα χωροθετηθεί και δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας.
Η «παράλειψη» αυτή θα έχει ως συνέπεια τα επόμενα χρόνια να μην μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προστασίας και ανάπτυξης, γεγονός που πέρα των άλλων συνεπειών θα έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή απαξίωσή του και την περαιτέρω εγκατάλειψη και υποβάθμισή του.
Η ΔΗΣΩ πιστεύει ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα ο Δήμος Ωρωπού και να υιοθετήσει την πρόταση που ήδη έχουμε καταθέσει για άμεση ολοκλήρωση της μελέτης χωροθέτησής του και ένταξής του στο νέο σχεδιαζόμενο Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας Οικοσυστημάτων Αττικής, ώστε μέσα από τον κατεξοχήν αρμόδιο φορέα να υπάρξουν οι κατάλληλες επιστημονικές προτάσεις και χρηματοοικονομικές μελέτες για την ανάδειξη, την προστασία και την περιβαλλοντική αξιοποίησή του.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να υιοθετήσει με απόφασή του την πρότασή μας και να διεκδικήσει άμεσα την προσθήκη και του υγροβιοτόπου του Ωρωπού στο νέο Φορέα, όπου ήδη προτείνεται για ένταξη ο Δρυμός της Πάρνηθας μεγάλο μέρος του οποίου βρίσκεται εντός των εδαφικών ορίων του Δήμου μας και το Πάρκο Σχινιά.
Τέλος είναι απαραίτητο να συζητήσει το δημοτικό συμβούλιο την ευρύτερη θεσμική συμμετοχή του Δήμου μας σε αυτόν το νέο Φορέα προκειμένου να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνατότητες στην προστασία του περιβάλλοντος ειδικά σε ότι αφορά τα χωριά μας.
Δεν μπορούμε να απουσιάζουμε από τόσο σημαντικά για το μέλλον μας θέματα.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου