Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ





Η επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΔΗΣΩ, Ελένη Βαρνάβα, συμμετείχε στο 13ο σεμινάριο συμβουλευτικής και επιμόρφωσης αιρετών γυναικών της Περιφέρειας Αττικής.
Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενθάρρυνση και η υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η Ελένη Βαρνάβα κατά την ομιλία της στο σεμινάριο ως μια από τις λίγες γυναίκες επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας στους Δήμους της χώρας μας, υποστήριξε ότι:
1. Παρά το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ποσόστωσης συμμετοχής γυναικών ως υποψηφίων δημοτικών, περιφερειακών και τοπικών συμβούλων (πρέπει αυτές να αποτελούν τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων) οι γυναίκες που κατορθώνουν να εκλεγούν είναι ελάχιστες. Ειδικά δε σε επίπεδο ανώτερων θέσεων και θέσεων εξουσίας η παρουσία τους είναι ελάχιστη αφού μόλις 8 είναι οι γυναίκες Δήμαρχοι σε σύνολο 325, καμία γυναίκα δεν είναι Περιφερειάρχης και μόλις 11 είναι Αντιπεριφερειάρχες. 
2. Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια δεν διεκδικούν με όλες τους τις δυνάμεις την εκλογή τους καθώς πολλές φορές υπεισέρχονται στις τοπικές κοινωνίες έμφυλα στερεότυπα και η πλειοψηφία των υποψηφιοτήτων γίνεται για τυπικούς λόγους συμπλήρωσης, λειτουργούν τρόπον τινά ως «υποψηφιότητες του περιθωρίου».
3. Εκατόν Πενήντα Ένας Δήμοι της χώρας μας έχουν υπογράψει την λεγόμενη Χάρτα Ισότητας των Φύλων και θεωρητικά έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων που θέλουν την γυναίκα εκτός της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκτός της αναπτυξιακής και παραγωγικής διαδικασίας. Ανάμεσα σε αυτούς τους Δήμους είναι και ο Δήμος Ωρωπού, ο οποίος πέρυσι αποδέχτηκε και υπέγραψε την συγκεκριμένη Χάρτα Ισότητας. Φαίνεται όμως ότι η αποδοχή και η συμμετοχή του Δήμου Ωρωπού στην Χάρτα Ισότητας ήταν απλώς επικοινωνιακή αφού καμία από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ο Δήμος μας δεν έχει υλοποιηθεί.   
4. Ως επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας της ΔΗΣΩ στον Ωρωπό και με την σύμφωνη γνώμη του συνόλου της παράταξης ζητάμε από την δημοτική αρχή Ωρωπού να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και συγκεκριμένα:
Α. Να καταρτιστεί άμεσα Πρόγραμμα Δράσης και να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση των κατοίκων, ανδρών – γυναικών – παιδιών, για την ισότητα των δύο φύλων,
Β. Να ιδρυθεί και να λειτουργήσει άμεσα Γραφείο Ισότητας στο Δήμο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, θα λειτουργεί συμβουλευτικά και θα αναλάβει την διασύνδεση του Δήμου με την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων προκειμένου υπό την αιγίδα της να αναπτύσσονται ενημερωτικές δράσεις στα χωριά μας
Γ. Να συγκροτηθεί άμεσα Δημοτική Επιτροπή Ισότητας αποτελούμενη από τις γυναίκες δημοτικούς συμβούλους η οποία και θα αναλάβει την υλοποίηση των Προγράμματος Δράσεων που θα καταρτιστεί και θα φροντίσει για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε συνεργασία με το Γραφείο Ισότητας του Δήμου.  

Είναι καιρός ο Δήμος Ωρωπού να περάσει σε πράξεις υιοθετώντας κάθε καλή πρακτική που αναπτύχθηκε σε άλλους Δήμους της χώρας. Σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την καθημερινότητα όλων μας δεν μπορούμε να μένουμε σε επικοινωνιακές προσεγγίσεις όπως είναι μόνο η υπογραφή της Χάρτας Ισότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναλάβουμε άμεσα πρωτοβουλίες, ειδικά σήμερα που τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα είναι οξυμένα και προκαλούν και νέες εντάσεις και ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.  

Ελένη Βαρνάβα
Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΩ
Φιλόλογος


1 σχόλιο: