Δεν επηρέασε τους κατοίκους των Αφιδνών η χαμηλή θερμοκρασία και έδωσαν δυναμικά το παρόν στην κεντρική πλατεία των Αφιδνών, στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πώς ο λαός των Αφιδνών έδωσε την ετυμηγορία του για το αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου, έδωσε την απάντησή του σε όλους όσους υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για το νέο Δήμο και ότι πρέπει να περιορίσουμε τους στόχους και τις προοπτικές μας στα ελάχιστα αυτονόητα.
Ο νέος Δήμος του Ωρωπού θα έχει 11 ισότιμους πρωταγωνιστές.
Στα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο Καλλικράτης, δεν υπάρχει χώρος για διαχωρισμούς, δεν υπάρχει χώρος για δύο ειδών ανάπτυξη. Το μέλλον θα το διεκδικήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με ίσους όρους, με τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς οπισθοδρομικά ψευτοδιλήμματα. Δεν θα υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων ούτε χωριά αναπτυσσόμενα και χωριά υποανάπτυκτα και έρημα. Όσο θα αναπτυχθεί η παραλία άλλο τόσο θα αναπτυχθεί και το βουνό. Οι επενδύσεις θα κατανεμηθούν με τρόπο δίκαιο και κανείς δεν θα θεωρείται «κατώτερος ή ανάξιος» ανάπτυξης. Το κάθε ένα από τα 11 χωριά έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τους δικούς του μοναδικούς και δημιουργικούς ανθρώπους, την δικιά του ταυτότητα, τον δικό του πολιτισμό, το δικό του δρόμο και την δική του ευκαιρία ανάπτυξης. Έχουμε την δυνατότητα να έχουμε 11 πρωταγωνιστές της ανάπτυξης που θα δημιουργούν για το συνολικό όφελος της κοινωνίας μας. Το όλον συμφέρον που επιδιώκουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από το άθροισμα των ατομικών συμφερόντων.
Ο πολιτισμός και η ιστορία μας η ατμομηχανή της ανάπτυξης
Η επένδυση στον παραθερισμό είναι πεπερασμένη για την χώρα μας και δεν μπορεί παρά να αποφέρει περιορισμένα κέρδη. Η επένδυση στον τουρισμό, στον πολιτισμό και την ιστορία μας όμως είναι αυτή που δεν έχει γίνει στην χώρα μας και στην οποία οφείλουμε να στραφούμε. Πόσοι εκτός των κατοίκων των Αφιδνών γνωρίζουν για τον Καλλίμαχο, και το ότι γεννήθηκε στην αρχαία Αφίδνα μία από τις 12 πόλεις των Αθηνών που ίδρυσε κατά την μυθολογία ο Κέκροπας; Γιατί δεν έχουμε καταφέρει να συνδέσουμε τον Μαραθώνα με τις Αφίδνες, αφού ένας από τους σημαντικότερους πολέμαρχους του Μαραθώνα που έπεσε στην μάχη ήταν ο Καλλίμαχος; Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεσμεύεται ότι θα μπορέσουμε να ενοποιήσουμε τα αρχαιολογικά μας μνημεία (Τύμβος Μαραθώνα, Ραμνούντα, Αρχαίο Αμφιάρειο Θέατρο, αρχαίος χώρος Αφιδνών) Με την διάνοιξη του Βόρειου Παραλιακού Οδικού Άξονα θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την Βόρεια Αττική και τον Δήμο μας σε μια ενότητα ιστορίας και πολιτισμού και να την καταστήσουμε αυτόνομο προορισμό, σημείο αναφοράς για την Αττική και την χώρα μας. Παράλληλα θα επενδύσουμε στον πολιτισμό μας. Δεν θέλουμε οι σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας να μένουν «περιορισμένες» στα «στενά» πλαίσια των χωριών μας, αλλά θέλουμε να τυγχάνουν της προβολής που τους αξίζει και να προσελκύουν επισκέπτες από την Αττική και από όλη την Ελλάδα. Η ίδρυση του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχία αυτού του οράματος.
Εδώ στις παρυφές της Πάρνηθας, μπορούμε πραγματικά να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας Δήμος που μπορεί να έχει τουρισμό όλο το χρόνο. Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μας βοηθήσουν να εκμεταλλευτούμε την Πάρνηθα με ήπιες επεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν αλλά αντίθετα θα αναδεικνύουν τα προτερήματά της και θα φέρουν τον «χειμερινό τουρισμό». Η προστασία και η ανάδειξη της Πάρνηθας με περιβαλλοντικούς όρους μπορούν να φέρουν πλούτο και εισόδημα στους κατοίκους, να δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και να κάνουν τον Εθνικό αυτό Δρυμό γνωστό για αυτό που είναι και όχι για το καζίνο. Δεν περιοριζόμαστε στην μονομερή παραλιακή ανάπτυξη αλλά ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και διεκδικούμε την συνολική ανάπτυξη. Έχουμε το προνόμιο να έχουμε και παραλία, και βουνό, και θάλασσα. Δεν χρειάζεται να καθηλωθούμε και να αφήσουμε τα χωριά μας να υποβαθμιστούν επιδιώκοντας μόνο παραλιακή ανάπτυξη.
Ιπποκράτειος Πολιτεία το πρότυπο της οικιστικής μας ανάπτυξης.
Ο τρόπος που αναπτύχθηκε οικιστικά η Ιπποκράτειος Πολιτεία μπορεί να γίνει ο οδηγός για την οικιστική μας ανάπτυξη σε όλο τον Δήμο. Δεν θέλουμε άναρχη δόμηση, αυθαιρεσίες και άνευ όρων και ορίων επέκταση. Τα ιδιαίτερα οικιστικά χαρακτηριστικά του κάθε χωριού πρέπει να διαφυλαχτούν ως κόρη οφθαλμού καθώς είναι στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Πρέπει όμως να οριοθετήσουμε την οικιστική ανάπτυξη. Άρα χρειαζόμαστε Σχέδια Πόλης για όλα τα χωριά και για όλους τους οικισμούς που σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος θεωρεί δάση ακόμα και αν αυτοί προϋπάρχουν του 1923. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία αναπτύχθηκε κατά αυτό τον τρόπο διότι δημιουργήθηκε μέσα σε αυστηρά πολεοδομικά πλαίσια και κανόνες. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να θέσουμε τους κανόνες και τα όρια της οικιστικής μας ανάπτυξης σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και σύμφωνα με τις ανάγκες που προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες δεκαετίες. Δεν θέλουμε κτίρια που θα αλλοιώνουν την εικόνα των Αφιδνών ούτε των άλλων χωριών.
Τεχνολογικό Πάρκο στις Αφίδνες
Στην περιοχή των Αφιδνών έχει προβλεφθεί και έχει χωροθετηθεί η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου. Αυτό δεν αλλάζει. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι το είδος της δραστηριότητας που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό τον χώρο. Δεν θέλουμε την δημιουργία ενός χώρου βαριάς βιομηχανικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει τραγικά το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Αυτό που θέλουμε είναι ήπιες βιομηχανικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης και κυρίως ένα Τεχνολογικό Πάρκο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον, λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων του το οποίο μπορεί να φέρει πολλές νέες και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του Δήμου μας. Η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου, όπου θα μπορεί να αναπτύσσεται και επιστημονική έρευνα και να παράγονται καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα ίσως είναι και η απάντηση στα συνολικά οικονομικά προβλήματα της χώρας μας, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να ανταγωνιστούμε την βιομηχανική δραστηριότητα των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών Χωρών αλλά και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η δημιουργία κεντρικού αποχετευτικού δικτύου για τα 11 χωριά και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Είναι απαράδεκτο λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα να υπάρχουν ακόμα οι βόθροι, την στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη χρηματοδοτεί τα αναγκαία αυτά έργα. Είναι απαράδεκτο επίσης ο νέος Δήμος του Ωρωπού που κατακλύζεται από την φύση, να μην έχει καθαρό νερό και να χάνονται χιλιάδες κυβικά νερού λόγω της κακής κατάστασης του δικτύου ύδρευσης. Στο τέλος της πρώτης θητείας μας όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να πιουν νερό από την βρύση τους άφοβα και όλα τα σπίτια θα είναι συνδεδεμένα με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Ταυτόχρονα θα είμαστε εξαιρετικά σχολαστικοί και αυστηροί στα ζητήματα της καθαριότητας. Θα μπει οριστικό τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές που καταστρέφουν κάθε ελεύθερο χώρο. Τα απορριμματοφόρα θα συλλέγουν διαρκώς τα σκουπίδια και για τον σκοπό αυτό θα μελετήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθμού μεταφόρτωσης σε απόσταση ασφαλείας από τον οικιστικό ιστό, ώστε να μειώνεται ο χρόνος μεταφοράς των σκουπιδιών στα Άνω Λιόσια, να μειώνεται ο όγκος τους και το κόστος της μεταφοράς.
Κοινωνικές δομές σε όλα τα χωριά
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» θεωρεί ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες οφείλουμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να επεκτείνουμε τους χώρους παρέμβασής του και να αποδώσουμε τον κοινωνικό μισθό σε κάθε συμπολίτη μας που τον χρειάζεται. ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα υπάρχει σε κάθε ένα από τα 11 χωριά. Εύκολη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα θα έχουν όλοι οι κάτοικοι, με ενίσχυση των δομών που υπάρχουν σήμερα και με την δημιουργία δημοτικών ιατρείων όπου κριθεί αναγκαίο. Η δημοτική συγκοινωνία θα αναπτυχθεί για να συνδέσει τα χωριά μεταξύ τους και θα έχει ως σημείο αναφοράς τους σταθμούς του τρένου. Πιστεύουμε ότι το τρένο πρέπει και μπορεί να αναδειχτεί ως κύριο μέσο σύνδεσης με την πρωτεύουσα. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να υπάρχουν πιο συχνά δρομολόγια ικανά να εξυπηρετήσουν το σύνολο των αναγκών.
Όχι στα διόδια για μετακινήσεις εντός του Δήμου.
Ο Βασίλης Οικονόμου δεν παρέλειψε να συζητήσει και το θέμα των διοδίων που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους του νέου Δήμου Ωρωπού για τις μετακινήσεις τους εντός του Δήμου. Τόνισε ότι έχει ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, επίσημα από το βήμα της Βουλής να παρέμβει ώστε να σταματήσει αυτή η αδικία και να τηρηθούν οι όροι της σύμβασης που υπέγραψε η ανάδοχος εταιρεία με την Βουλή και στην οποία ρητώς προβλέπεται η δημιουργία με ευθύνη της εταιρείας ασφαλών και ελεύθερης διέλευσης για τους κατοίκους παράπλευρων οδών. Σε ότι αφορά την συμμετοχή του ή μη στις κινητοποιήσεις των πολιτών τόνισε πως αν συμμετείχε την δεδομένη χρονική στιγμή σε αυτές τις διαμαρτυρίες θα διατυπώνονταν η κατηγορία ότι συμμετέχει προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους. Αντίθετα ο ίδιος συμμετείχε πολύ πριν πάρει την απόφαση να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο σε πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων, παίρνοντας ξεκάθαρη δημόσια θέση. Σε κάθε περίπτωση αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε την καταβολή αντιτίμου για τις μετακινήσεις των κατοίκων εντός του νέου Δήμου Ωρωπού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου