Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Κορωνίδα ο Αυλώνας στο νέο Δήμο του Ωρωπού (Ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, στον Αυλώνα)


Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου του Αυλώνα ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, εμφανώς συγκινημένος από την εντυπωσιακή σε όγκο προσέλευση των κατοίκων, ανέλυσε το πρόγραμμα του για το νέο Δήμο, δίνοντας έμφαση στις δομές του κοινωνικού κράτους, στις αναγκαίες υποδομές και στα έργα πνοής και ανάπτυξης και για τα 11 χωριά του νέου Ωρωπού.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πώς ο λαός του Αυλώνα με αυτή την συγκέντρωση αποδεικνύει ότι αποφάσισε ο νέος Δήμος του Ωρωπού να προχωρήσει μπροστά, να αναπτυχθεί, να φύγει από το περιθώριο της Αθήνας και να γίνει το πρότυπο της κοινωνικής ανάπτυξης και δικαιοσύνης για όλη την χώρα.
Προτεραιότητα η κοινωνική συνοχή μέσα από την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Στις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η προστασία των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, με τις κατάλληλες κοινωνικές δομές. Σε κάθε ένα από τα 11 χωριά θα υπάρχει ΚΑΠΗ, δημοτικός και παιδικός σταθμός. Θα εξασφαλίσουμε την συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μετά τον Δεκέμβριο του 2010 που τελειώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στον Δήμο μας να σταματήσει το Πρόγραμμα, αντίθετα θα ενισχυθεί η λειτουργία του και θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Στο νέο Δήμο θα παρέχουμε κοινωνικό μισθό και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας, θα είμαστε καθημερινά δίπλα σε κάθε έναν συμπολίτη μας που χρειάζεται την βοήθειά μας.
Έργα υποδομών να γίνουμε πραγματικά πολιτισμένος Δήμος
Είναι απαράδεκτο να είμαστε στο 2010 και παρά τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις να μην έχουμε ακόμα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας, κεντρική αποχέτευση και να χρησιμοποιούμε βόθρους. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κονδύλια για αυτό το έργο από την ΕΕ και το έργο να «κολλάει» στην ελληνική γραφειοκρατία. Στο τέλος της θητείας μας, το 2014, και τα 11 χωριά μας θα έχουν κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, δεν θα υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, δεν θα υπάρχουν «λάθη», θα τελειώσουμε με τα «κολλήματα». Στο τέλος της πρώτης μας θητείας επίσης όλοι οι πολίτες θα μπορούν να ανοίξουν την βρύση του σπιτιού τους και να πιουν άφοβα νερό. Δεν επιτρέπεται σε αυτό το νέο Δήμο να υπάρχει ασφαλές νερό και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό.
Το τρένο βασικό μέσο μεταφοράς στο νέο Δήμο του Ωρωπού
Θα αναδείξουμε το τρένο και θα το καταστήσουμε βασικό μέσο μεταφοράς για το νέο Δήμο. Με τους 4 σταθμούς του Προαστιακού, με αστική συγκοινωνία και την δημιουργία δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας που θα έχουν ως σημείο αναφοράς το τρένο και θα ενώνουν όλες τις περιοχές μεταξύ τους, θα καταφέρουμε να εκμεταλλευτούμε το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Στόχος μας η ασφαλής, γρήγορη και οικονομική μετακίνηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών εντός του Δήμου μας και από και προς την Αθήνα. Θα τελειώσει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας εντός των οικισμών από όπου περνάει το τρένο, όπου υπάρχουν δυστυχώς ακόμα και παρά τις παρεμβάσεις του Βασίλη Οικονόμου στην Βουλή, αφύλακτες διαβάσεις και δεν λείπουν τα δυστυχήματα με συμπολίτες μας να έχουν χάσει την ζωή τους γιατί δεν λήφθηκαν από την Πολιτεία και τον ΟΣΕ τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας. Για την αστική συγκοινωνία δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ακόμα ο Ενιαίος Συγκοινωνιακός Χάρτης για την Αττική που έχει προτείνει ο Βασίλης Οικονόμου και που θα έχει ως σημείο αναφοράς το τρένο για όλο το λεκανοπέδιο. Η μελέτη δυστυχώς ακόμα ετοιμάζεται και ακόμα δεν έχουμε την δυνατότητα να ζούμε με το αυτονόητο της ύπαρξης αστικής συγκοινωνίας σε όλη την Αττική.
Η μισή Πάρνηθα μας ανήκει, θα έχουμε και εμείς λόγο στην αξιοποίηση και την προστασία του Εθνικού Δρυμού
Ο μισός Δήμος του Ωρωπού ανήκει στην Πάρνηθα και η μισή Πάρνηθα ανήκει στον Δήμο μας. Δεν νοείται προστασία του Εθνικού Δρυμού, δεν νοείται ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού, δεν νοείται αξιοποίηση της Πάρνηθας χωρίς τον νέο Δήμο του Ωρωπού. Δεν θέλουμε η Πάρνηθα να είναι παραθεριστικό θέρετρο, θέλουμε όμως να είναι επισκέψιμη, να προσελκύει επισκέπτες και να είναι σημείο αναφοράς για το χειμερινό τουρισμό. Η προστασία της Πάρνηθας θα επιτευχθεί με την συμμετοχή των κατοίκων που ζουν στις παρυφές της Πάρνηθας.
Σχέδια Πόλης να ορίσουμε τα όρια της οικιστικής μας ανάπτυξης
Τα Σχέδια Πόλης θα ολοκληρωθούν και θα ενταχθούν σε αυτά όλοι οι υπάρχοντες οικισμοί. Δεν δεχόμαστε την απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος που αμφισβητεί ακόμα και τους οικισμούς που προϋπάρχουν του 1923. Θα ορίσουμε μέσα από τα Σχέδια Πόλης τα όρια της οικιστικής μας επέκτασης στις επόμενες δεκαετίες και θα θέσουμε αυστηρούς κανόνες για την πολεοδομική μας εξέλιξη. Για εμάς η αυθαίρετη δόμηση είναι έγκλημα και δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είναι άλλο όμως τα αυθαίρετα και άλλο οι οικισμοί που το κράτος επέβαλε την ιδιότυπη αυτή ομηρία για τους κατοίκους.
Χωρίς διόδια οι μετακινήσεις εντός του Δήμου
Είναι πολιτική μας απόφαση να μην συμμετέχουμε προεκλογικά στις διαμαρτυρίες ενάντια στα διόδια για να αποφύγουμε άδικους χαρακτηρισμούς ότι προσπαθούμε να αλιεύσουμε ψήφους εκμεταλλευόμενοι την δίκαιη διαμαρτυρία των κατοίκων. Οι θέσεις μας είναι δημόσια διατυπωμένες και εμείς μπορούμε να δεσμευτούμε ότι δεν θα υπάρχουν διόδια τουλάχιστον για τις μετακινήσεις των κατοίκων εντός του Δήμου. Πολλοί θέλουν να καταργηθούν εντελώς τα διόδια σε όλη την χώρα και να είναι ελεύθερη η διέλευση του κόσμου σε όλους τους δρόμους. Εμείς δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για κάτι τέτοιο. Εμείς μπορούμε να δεσμευτούμε για τον Δήμο μας ότι οι κάτοικοι δεν θα επιβαρύνονται για τις μετακινήσεις τους εντός του Δήμου για την διεκπεραίωση των καθημερινών του υποχρεώσεων. Μετά τις εκλογές θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στην διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε.
Επένδυση στον πολιτισμό – Τα «Ζυγομάλεια» και το Μουσείο «Ζυγομαλά» σημείο αναφοράς για τον Δήμο και την ανάπτυξή του
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, να περιφρουρήσουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και των 11 χωριών, να κάνουμε το νέο Δήμο γνωστό για τις σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται. Το μουσείο «Ζυγομαλά» θα υποστηριχθεί από το Δήμο και η ύπαρξη του θα γίνει γνωστή σε όλη την χώρα. Δεν μας αρκεί το μουσείο να υπάρχει μόνο για τους κατοίκους του Δήμου μας, θέλουμε να έρχεται ο κόσμος και να βλέπει τα εκθέματα του μουσείου. Τα «Ζυγομάλεια», η εξαιρετική αυτή πολιτισμική δραστηριότητα,  θα ανοίξει τις πύλες της και θα είναι σημείο αναφοράς για τον Δήμο μας, θα προσελκύει επισκέπτες και θα φέρει πόρους και για τους κατοίκους του Αυλώνα και για τον Δήμο μας. Ο νέος Δήμος θα αναδειχτεί ως το Παγκόσμιο Κέντρο του Αρβανίτικου Πολιτισμού, με κέντρο τον Άγιο Μερκούριο. Το «Αμφιάρειο Φεστιβάλ» θα εξελιχθεί σε σημαντικό γεγονός για την Αττική και την χώρα μας, ο νέος Δήμος Ωρωπού θα είναι ένα σημείο όπου ο πολιτισμός και η ιστορία θα είναι το σημαντικότερο όπλο της ανάπτυξής μας. Η περιοχή μας θα εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό χώρο επενδύσεων, με κανόνες, κοινωνική δικαιοσύνη και τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς να θυσιάζουμε τα μοναδικά μας φυσικά πλεονεκτήματα.
Περνάμε στην εφαρμοσμένη πολιτική Κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα
Ο Βασίλης Οικονόμου, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το νέο Δήμο του Ωρωπού, αποδεχόμενος την πρόκληση του Καλλικράτη να εφαρμόσει στην πράξη αυτά που εδώ και χρόνια προτείνει για τον τόπο της καταγωγής του. «Πήρα την μεγάλη απόφαση να ενταχθώ στην εφαρμοσμένη πολιτική και να απέχω από την νομοθετική διαδικασία που θεωρητικώς κυρίως αντιμετωπίζει τα προβλήματα θέτοντας στην υπηρεσία των συμπολιτών μου τις δυνάμεις αλλά και την πολιτική μου εμπειρία από την Βουλή. Ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση των συμπολιτών μου να αναλάβουμε όλοι μαζί ενωμένοι την τύχη και τις προοπτικές του τόπου μας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε στα κελεύσματα των καιρών μας, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγάλουμε το νέο Δήμο του Ωρωπού από το περιθώριο της Αττικής, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο τόπο, ένα καλύτερο και γεμάτο προοπτικές μέλλον. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να κάνουμε το νέο Δήμο Ωρωπού έναν τόπο για τον οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου