Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2010

"ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ - ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ" ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ" (23-10-2010)

  1. Πόσο επηρεάζει η οικονομική κρίση τη δυνατότητα ανάπτυξης του νέου «Καλλικράτειου» δήμου που δημιουργήθηκε με έδρα τον Ωρωπό;
Η μείωση των κρατικών ενισχύσεων επιβάλλει την αναζήτηση πόρων που δεν θα προέρχονται από την φορολόγηση των πολιτών ούτε από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Εμείς καταθέτουμε σειρά προτάσεων (διάνοιξη του Βόρειου Παραλιακού Άξονα, δημιουργία  «Αμφιάρειου Φεστιβάλ»,  ίδρυση Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου κτλ) που μπορούν να πραγματοποιηθούν με πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα πέραν του ΕΣΠΑ και με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Τα έργα αυτά θα είναι βιώσιμα και θα φέρουν νέους πόρους στον Δήμο που θα επενδυθούν στην κοινωνική πολιτική, θα αποδίδονται δηλαδή στους πολίτες με στόχο να καταστήσουμε τον Δήμο τον κοινωνικό θύλακα προστασίας για όλους τους κατοίκους.     
  1. Οι δημότες του Ωρωπού μπορούν να ελπίζουν σε μια ουσιαστική τουριστική ανάπτυξη του νέου δήμου;
Πρώτοι εμείς θέσαμε ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας, την αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων και την ενοποίησή τους με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Αττικής και την αξιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Με την διάνοιξη του οδικού άξονα που θα συνδέει τον Ωρωπό με τον Μαραθώνα μπορούμε να επιτύχουμε στο στοίχημα της τουριστικής ανάπτυξης καθιστώντας αυτόνομο προορισμό την Βόρεια Αττική. Παράλληλα επενδύοντας στον εναλλακτικό τουρισμό θα προσελκύσουμε πολλούς επισκέπτες καθιστώντας τον τουρισμό καίρια δραστηριότητα για τον Ωρωπό.   
  1. Ασωπός και ρύπανση από τις βιομηχανίες. Πως και πότε θα λυθεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής;
Δυστυχώς το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των εργοστασίων δεν εφαρμόζεται. Στόχος η πραγματοποίηση ελέγχων και η επιβολή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας. Επιδιώκουμε την άμεση έναρξη προγραμμάτων απορρύπανσης του Ασωπού σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, αυστηρότερους έλεγχους για την διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων, δημιουργία βιολογικού καθαρισμού. Θα επιταχύνουμε την φυσική διαδικασία απορρύπανσης. Τρόποι υπάρχουν. Οι ενέργειες θα ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου.
  1. Τι σημαίνει για τον Ωρωπό η λειτουργία στρατοπέδου στην περιοχή και ποια θα είναι η δική σας θέση σχετικά με την εκμετάλλευση του;
Έχω ήδη ζητήσει στην Βουλή από τον Υπουργό Άμυνας την παραχώρηση των στρατοπέδων της Μαλακάσας, του Κατσιμιδίου και του Ωρωπού, στο νέο Δήμο για να αξιοποιηθούν ως χώροι Πολιτισμού – Παιδείας και Αθλητισμού. Με την παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων του Δήμου και ευρύτερα της Αττικής. Στόχος είναι να υπάρξουν ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, που θα επιτρέπουν και θα βοηθούν στην ελεύθερη έκφραση των νέων της περιοχή μας, των πολιτιστικών συλλόγων και όλων των κατοίκων.   
  1. Γιατί θέλετε να εκλεγείτε δήμαρχος;
Στις σημερινές συνθήκες μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν Δήμο πρότυπο για την Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών και αποτελώντας ταυτόχρονα την δύναμη προώθησης της ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας. Προσωπικά αποτελεί για μένα πρόκληση η υλοποίηση ενός προγράμματος που θα οδηγήσει τον Δήμο καταγωγής μου, σε μια νέα εποχή, όπου όλοι μαζί ενωμένοι θα διεκδικούμε και θα κατακτούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου