Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Απειλείται η δημόσια υγεία από την διαιώνιση του περιβαλλοντικού εγκλήματος στον Ασωπό


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ  ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθ. Πρωτ.
417
Ημερομ. Κατάθεσης
26.07.12



Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμαστε στο ζήτημα της μόλυνσης του Ασωπού Ποταμού (Αρ. Πρωτ. 2619/29.11.07, 6201/12.02.2008, 6458/25.09.08 και 617/22.06.08) καθώς παρά τις διαρκείς εξαγγελίες μέτρων και τις διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να ξεκινήσει η απορρύπανση του ποταμού και να γίνει και πάλι πνεύμονας ζωής από εστία μόλυνσης και κίνδυνος για την δημόσια υγεία που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πλέον μολυνθεί σε έκταση που δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια και το εξασθενές χρώμιο εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές ασθένειες στους κατοίκους της Αττικής (Δήμος Ωρωπού), της Βοιωτίας και της Εύβοιας.
Οι τραγικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, η πρωτοφανής αμέλεια στην λήψη μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ασωπό Ποταμό δεν μπορούν να συνεχιστούν. Εάν άμεσα δεν ληφθούν τα μέτρα που επανειλημμένως έχει συστήσει η επιστημονική κοινότητα θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε και βαριά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δικαίως μας απειλεί η Κομισιόν αφού όλες οι παρεμβάσεις στην περιοχή παραμένουν στις προθέσεις και στις εξαγγελίες. Όπως καταλαβαίνετε ακόμα και από οικονομικής πλευράς είναι προτιμότερο να εξευρεθούν οι πόροι σήμερα από την είσπραξη των προστίμων από όσους επιμένουν να ρυπαίνουν τον Ασωπό, να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται και να εφαρμοστεί επιτέλους η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τα βιομηχανικά απόβλητα ώστε να εντοπιστούν στο σύνολό τους οι παραβάτες, παρά να αναγκαστούμε στην εξεύρεση πολλαπλάσιων πόρων για την αποπληρωμή των προστίμων της ΕΕ και την υλοποίηση των παρεμβάσεων που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει.

Κατόπιν όλων αυτών,
Ερωτάστε:
1.Σε ποια μέτρα θα προβείτε και με τι χρονοδιάγραμμα για την απορρύπανση του Ασωπού Ποταμού στον Ωρωπό;
2.Πόσες βιομηχανίες έχουν εντοπίσει oι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή να μην εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία, τι συνέπειες υπήρξαν για αυτές, και αν συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται και με τι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Έχουν καταβάλλει ενδεχόμενα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν για την ρύπανση που προκαλούν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου
Νίκη Φούντα
Δημήτριος Αναγνωστάκης
Μαρία Γιαννακάκη
Γεώργιος Κυρίτσης
Αικατερίνη Μάρκου
Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη
Ιωάννης Πανούσης
Μαρία Ρεπούση
Γρηγόριος Ψαριανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου