Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ «ΔΗΣΩ» ΣΤΟ ΕKΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ


Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που διενεργήθηκε στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΔΗ.Σ.Ω. συμμετείχε με την επικεφαλής της Δημοτικής της Ομάδας, Βαρνάβα -Καραγιάννη Ελένη.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περίοδο της κρίσης είναι πολύ σημαντικός, τόσο στην προώθηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων  όσο και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης αλλά και του θεσμού της Δημοκρατίας. Με τη μείωση όμως κατά 30% των πόρων της, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Ενώ το ποσό των 2,7 δις το ελάχιστον για τη λειτουργία των Δήμων παραμένει αίτημα και ζητούμενο. Εάν καταρρεύσουν οι Δήμοι θα καταρρεύσει ένα μεγάλο τμήμα των κοινωνικών υπηρεσιών που διαθέτουν σήμερα οι Δήμοι π.χ, Παιδικοί Σταθμοί , Σχολεία, Βοήθεια στο Σπίτι .Φαίνεται ότι η Τοπική .Αυτοδιοίκηση. έχει προσφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αφού οι υποχρεώσεις και ο δανεισμός των Δήμων σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία παρουσιάζουν ελαφρά υποχώρηση ενώ τα διαθέσιμα περιορισμένη αύξηση. Το πρόβλημα επομένως είναι της κεντρικής διοίκλησης που μετατοπίζει τις ευθύνες της στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Για την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων είναι απαραίτητα μέτρα και προγράμματα ανάπτυξης όπως:
Α) Ένταξη των Δήμων σε προγράμματα ΕΣΠΑ
Β) Αξιοποίηση του Πράσινου Ταμείου.
Γ) Εφαρμογή του Προγράμματος Αυτεπιστασίας των Δήμων από τον ΟΑΕΔ.
Δ) Βελτίωση της οργανωτικής και διαχειριστικής ικανότητας των Δήμων με τα Προγράμματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ψηφιακής Σύγκλησης.
Ε) Συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην χρηματοδότηση των Δήμων για την υλοποίηση έργων
ΣΤ) Εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν τα ΣΔΙΤ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και την δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας.
Η «ΔΗΣΩ» θα είναι παρούσα σε όλες τις συσκέψεις που έχουν στόχο την περιφρούρηση του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Ιούνιο του 2014 θα διεκδικήσουμε την εντολή του λαού του Δήμου Ωρωπού και θα κάνουμε μια νέα αρχή για τον Δήμο μας και την εκπροσώπησή του.

 ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΝΑΒΑ -ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΗΣΩ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

2 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ. ΤΟ ΗΘΟΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΕ ΑΞΙΑ ΤΗΝ ΔΗΣΩ.ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΣ. ΕΚΕΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΛΙΓΟ ΝΑ ΠΙΕΣΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΜΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή