Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αντιδημοκρατική η διαδικασία ανάδειξης εκπροσώπων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ)



Ο τρόπος ανάδειξης των εκπροσώπων των Δήμων στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ) που επέλεξε η κυβέρνηση αποτελεί μια πρωτοφανή προσπάθεια εξάλειψης των παρατάξεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης των Δημοτικών Συμβουλίων. Η κυβέρνηση φοβούμενη τα αποτελέσματα μιας ισχυρής ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παρουσίας που δεν θα ελέγχεται από τα δύο παλαιά κόμματα και η οποία θα μπορεί να αντιδράσει στα αντιλαϊκά μέτρα που υιοθετεί, νομοθέτησε μια διαδικασία όπου ουσιαστικά θα εκπροσωπούνται μόνο οι δημοτικές αρχές και η μείζον αντιπολίτευση των Δήμων. Με αυτό τον τρόπο ελπίζει να ελέγξει μέσω του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα αποτελέσματα των Ενώσεων, έτσι ώστε να τιθασεύσει τις αντιδράσεις και το κίνημα των ανεξάρτητων συνδυασμών.    
Καταδικάζουμε αυτή την μεθόδευση καθώς είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατική. Το σώμα που θα προκύψει δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική βούληση των πολιτών όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Είναι απαράδεκτη τακτική η φίμωση της ελάσσονος αντιπολίτευσης και δεν συνάδει σε κανένα επίπεδο με τους κανόνες της Δημοκρατίας όπου κάθε άποψη είναι σεβαστή, εκφράζεται και εκπροσωπείται.
Σημείο των καιρών είναι ίσως να έχουμε τεχνητές πλειοψηφίες οι οποίες τρέμουν μπροστά στις αντιδράσεις της πραγματικής πλειοψηφίας του κοινωνικού σώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι παρατάξεις που αποκλείονται από την ανάδειξη εκπροσώπων εκφράζουν πάνω από το 50% του εκλογικού σώματος των πολιτών του Ωρωπού. Η Δημοκρατία όμως δεν μπορεί να ελεγχθεί με μηχανιστικά τερτίπια και ο ελληνικός λαός θα βρει τρόπο και χώρο να εκφραστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου