Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΔΗΣΩ: ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΑΒ

Επανειλημμένα η ΔΗΣΩ έχει τοποθετηθεί και έχει καταθέσει προτάσεις για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας στο Καπανδρίτι και την εξασφάλιση ύπαρξης μόνιμου ασθενοφόρου στο Δήμο Ωρωπού που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως στο Δήμο μας ιδιαίτερα σήμερα που οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλους μας.
Η εξυπηρέτηση από το δημοτικό ασθενοφόρο 60 περιστατικών σε διάστημα περίπου ενός μήνα λειτουργίας του, αποδεικνύει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού έχουν ανάγκη την ύπαρξη του ασθενοφόρου σε μόνιμη βάση. Το γεγονός αυτό επιβάλλει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για την εξασφάλιση συνεργασίας με το ΕΚΑΒ.
 Η πρόταση της δημοτικής αρχής για ετήσια σύμβαση με εταιρία για την κάλυψη της ανάγκης στελέχωσης του ασθενοφόρου με κόστος 147.000 € το χρόνο, μας προβληματίζει κυρίως για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται στην σύμβαση υποχρέωση της εταιρείας για στελέχωση του ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση αλλά μόνο σε 16ωρη βάση.

 Η ΔΗ.Σ.Ω.  με την επικεφαλή της κα Βαρνάβα Ελένη, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή την στελέχωση του ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση από την στιγμή που το ασθενοφόρο ανήκει στο Δήμο, αυτό να εδρεύει στον Ωρωπό και να καλύπτει το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου. Μια λύση που είναι εφικτή και επωφελής γιατί :
 α) θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κ.Υ. Καπανδριτίου,
 β) θα εξυπηρετούνται οι δημότες με ασφάλεια και το δυνατόν γρηγορότερα καθ όλο το 24ωρο .
 γ)  θα αποφέρει οικονομικό όφελος στο Δήμο που μπορεί να διαθέσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει(147000ευρώ)  για άλλες ανάγκες των δημοτών.
Η άρνηση της Δημοτικής Αρχής να υιοθετήσει την πρόταση μας αποδεικνύει ότι δεν επιλέγει τις βέλτιστες για τον Δήμο και του κατοίκους του λύσεις.
Η ΔΗΣΩ με πρωτοβουλία της επικεφαλής Ελένης Βαρνάβα επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες στελέχωσης του ασθενοφόρου του Δήμου, ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΑΒ μπορεί να στελεχώσει με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό το ασθενοφόρο εφόσον συμφωνηθούν οι όροι συνεργασίας. Κατόπιν αυτής της διαβεβαίωσης η Ελένη Βαρνάβα ως δημοτική σύμβουλος απέστειλε σχετικό έγγραφο αίτημα προς την διοίκηση του ΕΚΑΒ προκειμένου να καθοριστούν οι όροι συνεργασίας και να κατατεθεί η σχετική πρόταση πλήρης σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Παράλληλα η Ελένη Βαρνάβα ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με ιδιωτικές εταιρίες που αναλαμβάνουν την στελέχωση ασθενοφόρων προκειμένου να ενημερωθεί για το κόστος χρέωσης ανάλογων υπηρεσιών. Σύμφωνα με την ιδιωτική αυτή έρευνα αγοράς προκύπτει ότι μπορούν να εξευρεθούν εταιρίες που αναλαμβάνουν την 24ωρη στελέχωση του ασθενοφόρου με κόστος 150.000 €, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ενέργεια να προταθεί στο δημοτικό συμβούλιο σύμβαση για 16ωρη στελέχωση του ασθενοφόρου με κόστος 147.000 €, είναι στην καλύτερη περίπτωση βιαστική και πρόχειρη, ενώ εγείρονται σοβαρά πλέον ερωτήματα για την υπεύθυνη και χρηστή αξιοποίηση των πόρων του Δήμου Ωρωπού προς όφελος των κατοίκων.
Βαρνάβα Ελένη

Επικεφαλής ΔΗΣΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου