Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

"ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ"


Την Τετάρτη 02 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε η ΣΤ’ Προσυνεδριακή Συνάντηση της "ΔΗ.Σ.Ω." στο δημοτικό σχολείο στο Πολυδένδρι. Παρουσία πολλών δημοτών ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Αττικής Βασίλης Οικονόμου, επανέλαβε τα κύρια χαρακτηριστικά της "ΔΗ.Σ.Ω." τονίζοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το νέο Δήμο του Ωρωπού παραμένουν ως έχουν. Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις προσυνεδριακές διαδικασίες δικαιώνει τις πρωτοβουλίες της παράταξης και αποδεικνύει ότι η κοινωνία του Ωρωπού θέλει να αλλάξει τα δεδομένα και να βάλει τέλος στην συνεχή απαξίωση που γνωρίζει ο τόπος μας από την κεντρική εξουσία.
Η απαξίωση αυτή αποδεικνύεται ότι εντείνεται μέρα με την μέρα, δημιουργώντας δυστυχώς ένα πρωτόγνωρο αίσθημα αδικίας σε όλους τους πολίτες. Η κυβέρνηση μετά το προκλητικό νομοθέτημα που μετατρέπει την τροχαία σε εισπρακτική εταιρία στην υπηρεσία των εργολάβων για τα διόδια, ακόμα διαπραγματεύεται μαζί τους για να αποκαταστήσει όπως λέει τις αδικίες που προκύπτουν από την παράνομη και αντισυμβατική τοποθέτηση 8 σταθμών διοδίων μέσα στον Δήμο Ωρωπού. Ταυτόχρονα η Διοίκηση του Αττικό Μετρό φαίνεται να ακυρώνει την επέκταση του ΗΣΑΠ προς τον Άγιο Στέφανο σχεδιάζοντας επεκτάσεις προς άλλες κατευθύνσεις που εκτιμά ότι θα είναι πιο κερδοφόρες. Το κράτος σταμάτησε να πληρώνει τις εργασίες για την ολοκλήρωση του Παρακηφίσιου Αγωγού, γεγονός που συνεπάγεται την μη σύνδεση του Δήμου Ωρωπού και άλλων Δήμων της Βόρειας Αττικής σε ένα κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο. Παράλληλα ερήμην της τοπικής κοινωνίας σχεδιάζονται συγχωνεύσεις (κλείσιμο) σχολείων και στον Δήμο μας καθώς η λογιστική προσέγγιση και για την Παιδεία έχει κυριαρχήσει και το αρμόδιο Υπουργείο σχεδιάζει την εξοικονόμηση χρημάτων για την εξυπηρέτηση των δανειστών και των τραπεζών αδιαφορώντας για τις ανάγκες του ελληνικού λαού και την επίδραση που θα έχουν αυτές οι αλλαγές στις περιοχές που θα καταργηθούν τα σχολεία. Όπως φαίνεται επίσης η διάνοιξη του Βορείου Παραλιακού Άξονα για μια ακόμη φορά παραπέμπεται στις καλένδες του μέλλοντος ενώ ακόμα και η δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στο χώρο του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου στην Ραφήνα φαίνεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει αντί για Νοσοκομείο, Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή αναζητά βηματισμό, δείχνει να δυσκολεύεται να συντονιστεί και να θέσει τις προτεραιότητες και να προτείνει λύσεις σε όλο και πιο πιεστικά ζητήματα για τους πολίτες. Η αδυναμία επιλογής Συμπαραστάτη του Δημότη στερεί από τους πολίτες μια σημαντική υπηρεσία ενώ η μη ιεράρχηση των αναγκών του Δήμου και η μη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου που έχει ζητήσει η ΔΗΣΩ από το 1ο Δημοτικό Συμβούλιο προκαλεί αναποτελεσματικότητα και ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στον Δήμο που καλείται συνεχώς να καλύψει οικονομικά αποφάσεις των προηγούμενων διοικήσεων σε όλες τις περιοχές.
Περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής Απολογισμού για  τα πεπραγμένα μέχρι σήμερα στους Δήμους και τις Κοινότητες που συναποτελούν πλέον τον Δήμο Ωρωπού για να αποφασίσουμε σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο που ζητάμε. Ένα είναι το σίγουρο και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι πολύ καλά: Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανένα, δεν μας δεσμεύει τίποτα, είμαστε ελεύθεροι στις αποφάσεις μας και στις κινήσεις μας. Το μόνο σίγουρο που θα γίνει είναι ότι δεν θα μπούμε σε συμβιβασμούς και σε συμψηφισμούς με κανένα παράγοντα της περιοχής και για κανένα λόγο. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι ανησυχούν ήδη και κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. 
Σε αυτή την πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο να οργανωθεί σωστά ο Δήμος, να συνεργαστεί με τους κατοίκους και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε λύσεις ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο. Η ΔΗΣΩ είναι αποφασισμένη να συμμετέχει αποφασιστικά και δημιουργικά και μέσα από τις προτάσεις αλλά και την οργανωτική δομή που θα προκύψει από το Συνέδριο της παράταξης να θέσουμε προτεραιότητες, να ιεραρχήσουμε ανάγκες και να διεκδικήσουμε οργανωμένα, ειρηνικά και μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες λύσεις για τον Δήμο μας. Αν κριθεί απαραίτητο να προβούμε και σε αγωνιστικές – διεκδικητικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και κυρίως για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ισότητας στην ανάπτυξη, της ισότητας στην παιδεία, της ισότητας στην υγεία.  
Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε δίπλα μας όλα τα μέλη και τους φίλους της ΔΗΣΩ που αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και τα μεγάλα θέματα που διακυβεύονται για τον Δήμο μας. Ήδη οι αιτήσεις εγγραφής στην ΔΗΣΩ είναι πάρα πολλές γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι μέσα από το Συνέδριό μας τον Απρίλη και την εκλογή οργάνων της παράταξης θα μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα τις παρεμβάσεις και ασκώντας γόνιμη και δημιουργική αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό για τους κατοίκους και τον Δήμο Ωρωπού ακόμα και σε αυτό το κλίμα της γενικευμένης προσπάθειας συρρίκνωσης κάθε κοινωνικής δομής και κάθε είδους κοινωνικής παροχής.

1 σχόλιο: