Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

"ΑΜΦΙΑΡΕΙΑ" - ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ Η ΔΗΣΩ - ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΕ ΑΛΛΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


Η ΔΗΣΩ δεν ψήφισε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ωρωπού στις 29/07/2011 τα «Αμφιάρεια» που έφερε η Δημοτική Αρχή και αυτό για τους εξής λόγους:
Α) Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει την λειτουργία της (παρόλο που πέρασαν 7 μήνες!) τα Νομικά Πρόσωπα (ΝΠΔΔ), εταιρία που είναι υπεύθυνη για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τι εκδηλώσεις του Δήμου. Έτσι λοιπόν ήρθε παραμονές των εκδηλώσεων το πρόγραμμα και η έγκριση αυτών!!
Β) Τα φετινά «Αμφιάρεια» ήταν μια τυπική επανάληψη των προηγούμενων ετών, χωρίς καμία πρωτοτυπία και έμπνευση και χωρίς να δίνουν κανένα στίγμα για τον θεσμό. Κλαρίνα, ροκ, θέατρο, ψηφιακή τέχνη χωρίς ενότητα, ατάκτως ειρημένα, μπερδεύοντας για άλλη μια χρονιά τις φυλακές Ωρωπού με το Αμφιάρειο και τον Άγιο Τιμόθεο στον Κάλαμο. Πραγματικός αχταρμάς!
Γ) Δεν κατέθεσε την φιλοσοφία της η Δημοτική Αρχή μέσω μιας νέας δομής και μιας νέας προσέγγισης για έναν νέο θεσμό των «Αμφιάρειων», όπου θα δοθεί το πνεύμα και το στίγμα μιας διαφορετικής πορείας. Τυπική επανάληψη, ευτυχώς πιο φθηνή στην τσέπη του δημότη, χωρίς όμως να έχει καμία σχέση με το Αρχαίο Θέατρο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον συμβολισμό που θα περίμενε κάποιος.
Δ) Η δική μας πρόταση είναι γνωστή και απλά θα την επαναλάβουμε καθώς δεν έχει αλλάξει από τις δημοτικές εκλογές. Λέγαμε τότε:
1)    «1. Ίδρυση και λειτουργία του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ» ως Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού – Νεολαίας, που θα αναλάβει την διοργάνωση των «Αμφιάρειων Εορτών», ως γεγονός εθνικής σημασίας με επίκεντρο τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιάρειου θεάτρου. Αρχαίο – σύγχρονο θέατρο, αθλητικοί αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικά συνέδρια, σημείο αναφοράς για την νεολαία της πατρίδας μας.
2)     Κατασκευή του Αμφιάρειου Συνεδριακού Κέντρου, ως Διεθνούς Κέντρου της Ιατρικής Επιστήμης και του Ιατρικού Κόσμου
3)    Ανάδειξη των Αρχαιολογικών – Ιστορικών και Πολιτιστικών Κέντρων της Βόρειας Αττικής. «Αμφιάρειο – Αφίδναι – Ραμνούντα – Μαραθώνιος Τύμβος» μια ενότητα Ιστορίας και Πολιτισμού, ιστορικά σημεία αναφοράς διεθνούς εμβέλειας.»
Αυτό το τρίπτυχο είναι η δική μας προσέγγιση για τις «Αμφιάρειες Εορτές» όπως τις ονειρευόμαστε και τις θέλουμε. Είναι επόμενο να μην έχουν καμία σχέση με τις υποβαθμισμένες, χωρίς ενότητα και χαρακτήρα, τοπικές εκδηλώσεις που προτείνονται για άλλη μια χρονιά, από την τωρινή δημοτική αρχή
Ε) Για τέλος, αφήνουμε την συνολική ανυπαρξία πολιτιστικής πολιτικής. Με το εντυπωσιακό κενό των 7 μηνών από τα Νομικά Πρόσωπα (ΝΠΔΔ) βλέπουμε με έκπληξη ότι:
1. Δεν υπάρχουν τα Ζυγομάλεια μέχρι σήμερα στην πολιτιστική ατζέντα του Δήμου
2. Δεν υπάρχουν οι Αφίδναι
3. Δεν έγινε το πανηγύρι του Καπανδριτίου!!
4. Δεν ακούμε τίποτα για τον Άγιο Μερκούριο και το Αρβανίτικο Συναπάντημα που προτείνει η ΔΗΣΩ
Φοβούμαστε ότι αν συνεχίσει έτσι ο κ Οικονομάκος, θα γίνει ξανά δήμαρχος Ωρωπίων (Σκάλας, Παλατίων, Χαλκουτσίου), διχοτομώντας το νέο Δήμο Ωρωπού.
Θα ήταν άδικο και τραγικό να διασπαστεί στην ουσία ο νέος Δήμος λόγω αδυναμίας υποστήριξης του φιλόδοξου εγχειρήματος που αναλάβαμε όλοι μαζί πριν από λίγους μήνες.
Καλούμε πριν είναι αργά την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της και να σχεδιάσει ξανά την πολιτική της για ολόκληρο το νέο Δήμο Ωρωπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου