Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Δεν θα υπάρχουν χωριά 2 ταχυτήτων – Δεν θα αφήσω να ερημώσουν τα χωριά μας

Το Πνευματικό Κέντρο του Καπανδριτίου αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τους πολίτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν την πρώτη ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου.
Ο Βασίλης Οικονόμου ανέλυσε το πρόγραμμα του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» οριοθετώντας τις προτεραιότητες και δεσμευόμενος απέναντι στους συμπολίτες του για το τι μέλλει γενέσθαι στο νέο Δήμο του Ωρωπού.
Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στην Βόρεια Αττική τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής, δημιουργεί από μόνη της πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει όλοι να τα έχουν στο μυαλό τους όταν σκέφτονται την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ο μοναδικός σε ομορφιά αυτός Δήμος που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και λίμνη. Είναι ευνόητο ότι μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης έχει το παραλιακό μέτωπο, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης στην χώρα μας είναι τέτοιος που «πριμοδοτεί» την παραλιακή ανάπτυξη. Καθήκον όμως της νέας δημοτικής αρχής είναι να εξισορροπήσει την ανάπτυξη, να μην επιτρέψει να υπάρχουν χωριά δύο ταχυτήτων, να παρέμβει ώστε οι κάτοικοι να καρπώνονται με ίσους όρους τον παραγόμενο πλούτο, να τυγχάνουν του σεβασμού που τους οφείλει η πολιτεία, να τους αποδίδεται ο κοινωνικός μισθός.
Δεν θα ερημώσει κανένα από τα 11 χωριά.
«Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να βάλουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα 11 χωριά και να χωρίσουν τον Δήμο στο αναπτυσσόμενο παραλιακό κομμάτι όπου θα συγκεντρώσουν και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και στο υποανάπτυκτο ορεινό κομμάτι από όπου θα φύγουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και όπου θα επέλθει η ερήμωση εάν τελικά επικρατήσει η λογική τους. Για εμάς στη «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεν υπάρχουν τέτοια καταστροφικά ψευτοδιλήμματα που θα οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις, σε άνευ λόγου αντιδικίες και το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν θα είναι η οπισθοδρόμηση και η στασιμότητα. Γνωρίζουμε πως είναι δυνατή η ισόρροπη ανάπτυξη, γνωρίζουμε πώς μαζί με την παραλία μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί το βουνό και η Λίμνη του Μαραθώνα. Δέσμευση για εμάς είναι οι δημόσιες υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων να παραμείνουν στο Καπανδρίτι και παράλληλα να αναπτυχθούν σε κάθε χωριό υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη και θα παρέχουν και κοινωνικές υπηρεσίες. ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι και Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη θα υπάρχουν σε κάθε ένα από τα 11 χωριά. Αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις θα υλοποιηθούν σε κάθε ένα από τα 11 χωριά και όχι μόνο στην έδρα του Δήμου Ωρωπού όπως κάποιοι ονειρεύονται. Λεφτά υπάρχουν παρά τις περικοπές του Μνημονίου, αρκεί κάποιος να ξέρει που, πώς και πότε θα τα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, των απαραίτητων υποδομών (πχ αποχέτευση, ύδρευση), την επένδυση στον πολιτισμό και την ιστορία μας. Εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα ερημώσει κανένα από τα 11 χωριά μας αλλά αντίθετα όλα θα αναπτυχθούν με ίσους όρους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος Δήμαρχος.

Η ανάπτυξη είναι μια και ίδια για όλους μας.  
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του συνδυασμού μας μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την διάνοιξη του Βορείου Παραλιακού Άξονα που θα ενώνει τον Δήμο Ωρωπού με τον Δήμο Μαραθώνα. Μέσα από την υλοποίηση του κομβικού αυτού έργου θα προκύψει η ενοποίηση της Βόρειας Αττικής γεγονός που θα επιτρέψει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων του αρχαίου θεάτρου του Αμφιάρειου, του Ραμνούντα, των Αφιδνών και του Μαραθώνα, καθιστώντας την Βόρεια Αττική έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό που θα φέρει σημαντικούς πόρους για το σύνολο των κατοίκων. Η δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου σημείο αναφοράς για τον ιατρικό κόσμο και με την δυνατότητα φιλοξενίας μεγάλων διεθνών συνεδρίων θα είναι ένα ακόμα σημείο συνολικής ανάπτυξης για τον νέο Δήμο καθώς θα είναι επί της ουσίας και μια από τις μεγαλύτερες και αποδοτικότερες μεθόδους ανάδειξης της περιοχής μας. Η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται και στα 11 χωριά μας θα γίνεται πλέον γνωστή σε όλο τον κόσμο με κατάλληλες και οικονομικές προωθητικές ενέργειες ενώ θα υποστηριχθούν και οι σύλλογοι έμπρακτα ώστε να είναι πιο εύκολη η σημαντική πολιτισμική δραστηριότητα που συντελούν.


Γραφείο Σταδιοδρομίας για τους νέους και τους ανέργους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και βέβαια και ο νέος Δήμος Ωρωπού είναι αυτό της ανεργίας, το οποίο και αναμένεται να οξυνθεί τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα η απάντηση της Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό είναι η δημιουργία Γραφείου Σταδιοδρομίας. Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι θα φροντίσουμε να γνωρίζουμε και να κοινοποιούμε τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον Δήμο μας και παράλληλα να ζητάμε και να συστήνουμε προς τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανθρώπους του Δήμου μας για την κάλυψη των αναγκών τους. Πρόκειται για μια δέσμευση ευθύνης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας που φέρνει το Μνημόνιο και οι νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην χώρα μας. «Σίγουρα το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά και μόνο από τον Δήμο, αλλά εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να διασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μας», τόνισε ο Βασίλης Οικονόμου.
Δασικοί χάρτες, Προστασία Περιβάλλοντος, Ασωπός
Σημαντικό πρόβλημα και στον νέο Δήμο του Ωρωπού προκαλεί η πρωτοφανής νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος που απαγορεύει την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στα χωριά της Βόρειας Αττικής έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Η απαγόρευση ακόμα και επισκευών στους οικισμούς που προϋπάρχουν του 1923 είναι τραγική, άδικη και οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, έχει ήδη εκφράσει την διαφωνία του για την καταστροφική αυτή εξέλιξη καταψηφίζοντας στην Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο και έχει απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους φορείς για κοινή αντιμετώπιση αυτής της απόφασης. Η Προστασία του Περιβάλλοντος θα προέλθει μέσα από την κοινωνική ευαισθητοποίηση και με την συμμετοχή του κάθε πολίτη. Ο Δήμος Ωρωπού και η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεσμεύονται για αποτελεσματικά προγράμματα πυρασφάλειας σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, για ενίσχυση των προγραμμάτων αναδάσωσης εκεί που πραγματικά είναι δάσος και όχι εκεί που φαντάζεται η Υπουργός Περιβάλλοντος ότι είναι δάσος, για αποτελεσματικά προγράμματα ανακύκλωσης, για κατάργηση των αυτοσχέδιων χωματερών και καλύτερη οργάνωση των μεθόδων συλλογής και επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο Ασωπός από πηγή θανάτου θα μετατραπεί και πάλι σε πηγή ζωής το ταχύτερο δυνατό και θα ενταχθεί και αυτός στο μοναδικό και αξιοζήλευτο φυσικό περιβάλλον του νέου Δήμου Ωρωπού, προσελκύοντας συνεχώς επισκέπτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον και να απολαύσουν την φύση που υπάρχει δίπλα τους στην Αθήνα και δεν την γνωρίζουν.
Δημοτική Συγκοινωνία – Το Τρένο σημείο αναφοράς για τις μετακινήσεις
Δέσμευση της Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό είναι η ανάπτυξη δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας που θα ενώνει τα 11 χωριά μεταξύ τους και θα φέρει στο επίκεντρο της καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων του νέου Δήμου, το τρένο. Συχνά δρομολόγια θα συνδέουν τις περιοχές και θα είναι εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από και προς τους σταθμούς του Προαστιακού ώστε να είναι εξυπηρετική, οικονομική, άνετη και φιλική προς το περιβάλλον η μετακίνηση από και προς την Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή πέραν των άλλων προτερημάτων θα καθιστά εύκολη την επίσκεψη στον Δήμο μας από τους κατοίκους της πρωτεύουσας οι οποίοι πολύ πιο εύκολα θα επιλέγουν ως κοντινό προορισμό την περιοχή μας γνωρίζοντας ότι θα έχουν τρόπο να μετακινηθούν προς όλα τα σημεία του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου