Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Άρθρο του Τρύφωνα Μπαρδάκα, υποψήφιου Συμβούλου για το Τοπικό Συμβούλιο της Σκάλας Ωρωπού, με τον συνδυασμό "Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό"

Λίγα λόγια περί Οραμάτων

Θα ήθελα να σας διηγηθώ μια ιστορία για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης.
Οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν το χωριό αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.

Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!

Π
oιo είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ένας άξιος άνθρωπος, ένας άνθρωπος με φαντασία πάνω απ’ όλα και με μεράκι για ουσιαστική προσφορά στον τόπο του. Από τότε μέχρι και σήμερα είναι  κοινοτάρχης του χωριού.
Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.

«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στο χωριό μας λέει ο πρόεδρος της κοινότητας.
«Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη υπηρεσία μου, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».

Δεν είναι φανταστική η ιστορία μας, φίλοι μου αλλά πραγματική.
 Πρόκειται για την κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Όθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό). Ένα χωριό με μοναδικά χαρακτηριστικά για τα Ελληνικά δεδομένα: Αύξηση πληθυσμού, μηδενική ανεργία και εγκληματικότητα, σημαντικά έργα υποδομής και πράσινη Ανάπτυξη.
 Πώς τα κατάφεραν; Κατέγραψαν τα προβλήματα και έβαλαν προτεραιότητες. Απορρόφησαν όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Έχτισαν μια βασική ομάδα εργασίας και χωρίς την εμπλοκή πολιτικών κομμάτων κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κόσμου.
«Η θέληση κάνει πραγματικότητα το όραμα. Αυτό μας έδειξε το έργο που έγινε στην Ανάβρα», μας λέει ο πρόεδρός της Δημήτρης Τσουκαλάς και αποτελεί το τρανότερο παράδειγμα πως η αντιμετώπιση της αλλαγής πρέπει να ξεκινήσει από μέσα μας. 

Δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις στη κρίση εφαρμόζοντας αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα. Οι νέες τάσεις δεν προκύπτουν ποτέ από το κατεστημένο. Η Ελλάδα έχει στο DNA της αξίες όπως μέτρο, αρμονία, αυθεντικότητα, εφευρετικότητα, επινοητικότητα. Μη θάβουμε το DNA μας στα σκουπίδια. Όλα εκείνα για τα οποία μας θαύμαζαν οι άλλοι λαοί, τα έχουμε εγκαταλείψει και θάψει.
 Ήρθε η ώρα να ξαναβγεί ο δικός μας θησαυρός στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί σωστά.
Τρία πράγματα μας χρειάζονται

-Όραμα

-Αξίες (Υπευθυνότητα, διαφάνεια, ειλικρίνεια, απλότητα, ταπεινότητα και ευσπλαχνία)

-Δράση (Τα πολλά λόγια είναι φτώχια)

Το πρώτο και το δεύτερο τα διαθέτει ο Βασίλης Οικονόμου και με το παραπάνω.

Το τρίτο εναπόκειται σε όλους του πολίτες του Δήμου μας και ειδικότερα στα Δημοτικά και τοπικά συμβούλια των περιοχών μας, να αναλάβουν και φέρουν εις πέρας το Όραμα, να το κάνουν παρόν.

Σας διαβεβαιώνω  πως  οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας  «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» έχουν τη θέληση και  την ικανότητα  να πράξουν τα παραπάνω. Έχουν τη δυνατότητα  εφ’ όσον τους εμπιστευθείτε να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση.   

Γι αυτό λοιπόν, μην υποκύπτετε σε διλλήματα τύπου « οι δικοί μας και οι ξένοι», ούτε σε θεωρίες περί «επαγγελματιών» πολιτικών (το σπίτι μας δεν εμπιστευόμαστε να το χτίσει «ερασιτέχνης» οικοδόμος, σε «επαγγελματία» το αναθέτουμε για να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα).

Σκεφθείτε ρεαλιστικά και στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές της 7/11/2010 ψηφήστε για Δήμαρχο Ωρωπού τον Βασίλη Οικονόμου και την Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό.
Για να πάμε  όλοι μπροστά !


Τρύφων Δημ. Μπαρδάκας
Υποψήφιος για το τοπικό συμβούλιο Σκάλας Ωρωπού

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΤΡΥΦΩΝΑ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΟΡΑΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΣΟΥ.
    ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή