Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η καίρια παρέμβαση στην Βουλή του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, για την διάσωση του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ν Λιβισίου οδηγεί στην άμεση λήψη σωστικών μέτρων από το Υπουργείο Πολιτισμού

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γεώργιος Νικιτιάδης, απαντώντας στην αναφορά (Αρ. Πρωτ. 727/09-09-2010) που κατέθεσε στην Βουλή ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, σχετικά με τα προβλήματα του Ιερού Ναού «Ζωοδόχου Πηγής» του Νέου Λιβισίου και την ανάγκη προστασίας του, αναφέρει πως κατόπιν πρόσφατης αυτοψίας κλιμακίου της 1ης ΕΒΑ που αποτελείτο από αρχαιολόγο και συντηρητές αρχαιοτήτων δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη καταλοίπων κελιών. Τα διαταραγμένα οικοδομικά κατάλοιπα, μικρής έκτασης που εντοπίστηκαν νοτιο – νοτιοανατολικά του ναού, δεν πιστοποιούν την ύπαρξη κελιών. Στον ιερό ναό έχουν πραγματοποιηθεί κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000 εργασίες, όπως ανακεράμωση της στέγης, καθώς και καθαίρεση των εξωτερικών επιχρισμάτων ασβέστου και στη συνέχεια αρμολόγηση της τοιχοποιίας χωρίς την έγκριση της Υπηρεσίας παρά τα σχετικά έγγραφα. Κατόπιν όλων αυτών και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα λήψης άμεσων σωστικών μέτρων του τοιχογραφικού διάκοσμου του μνημείου, η Υπηρεσία θα προβεί στην εκπόνηση προμελέτης άμεσων μέτρων και στη συνέχεια θα διαθέσει συνεργείο συντηρητών για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών.
Ο Βουλευτής Αττικής και υποψήφιος Δήμαρχος Ωρωπού, Βασίλης Οικονόμου, εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του για την άμεση παρέμβαση προκειμένου να διασωθεί, να προστατευτεί και στην συνέχεια να αναδειχτεί ο Ιερός Ναός «Ζωοδόχου Πηγής» Νέου Λιβισίου. Το δίκαιο αίτημα του ομώνυμου συλλόγου θα ικανοποιηθεί και ο νέος Δήμος του Ωρωπού θα έχει την δυνατότητα να αναδείξει το σημαντικό αυτό μνημείο των πρώιμων μεταβυζαντινών χρόνων. Είναι σαφές ότι λύσεις στα προβλήματα μπορούν να βρεθούν όταν κάποιος γνωρίζει πώς, πότε και σε ποιον να απευθυνθεί.
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» θεωρεί υψίστης σημασίας την προστασία, την διάσωση και την ανάδειξη των πολιτισμικών, ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων που υπάρχουν στα όρια του νέου Δήμου Ωρωπού. Για εμάς η επένδυση στην ιστορία και τον πολιτισμό είναι επένδυση στον άνθρωπο. Όπως έχουμε ήδη δεσμευτεί θα επιδιώξουμε ως δημοτική αρχή την σταθερή συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους προκειμένου να λύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να σταθούμε αρωγοί σε κάθε πολιτιστική τους δραστηριότητα. Μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να αναδείξουμε τον Δήμο μας και μέσα από την προβολή των μνημείων και των δραστηριοτήτων μας μπορούμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει και στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.
Ο Βασίλης Οικονόμου τέλος δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος και αν χρειαστεί θα παρέμβει και πάλι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι απαραίτητες σωστικές εργασίες για τον Ιερό Ναό δεν θα κωλυσιεργήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου