Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑμεΑ στον Ωρωπό!

Δείγμα του πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι οι πολιτικές που υιοθετούνται και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται προκειμένου  να διασφαλιστεί η δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία στην καθημερινή ζωή. Συνήθως η πολιτεία περιορίζεται στο να κάνει κάποιες πρόχειρες παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια, στα πεζοδρόμια και να κάνει συστάσεις προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση για τους ΑμεΑ.
Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα είναι πολύ περισσότερα και δυστυχώς οι κρατικές πολιτικές που εφαρμόζονται έως σήμερα δεν δίνουν λύσεις αλλά, όπως με σαφήνεια αναδείχτηκε στις συνεδριάσεις της Επιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Βουλευτή Αττικής και υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν το φαίνεσθαι και όχι την ουσία των προβλημάτων.
Ο Βασίλης Οικονόμου, γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» τα προβλήματα που υπάρχουν και που προκαλούν τον κοινωνικό αποκλεισμό στα Άτομα με Αναπηρία, δεσμεύεται ότι η νέα δημοτική αρχή του Ωρωπού σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε   να υπάρξει ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών των ΑμεΑ και ιδίως των παιδιών ώστε να μην βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα κοινωνικά και καθημερινά δρώμενα. Στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε για:
1. Πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων παρεμβάσεων ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, στις μεταφορές, στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή, στην κοινωνία της πληροφορίας, στα αγαθά και τις υπηρεσίες δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος.
2. Ανάπτυξη της συνεργασίας με την ΕΣΑμεΑ ώστε να αναπτυχθούν πρότυπες δομές υποστήριξης και ένα δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης που θα εξασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή στην καθημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου μας για τα Άτομα με Αναπηρία και για τις οικογένειές τους, όπως είναι τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα Γραφεία Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υποστήριξης, το Γραφείο Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικής Αποκατάστασης ΑμεΑ
3. Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση από την αρχή για τον νέο Δήμο με πρόβλεψη  για εγκατάσταση όλων των απαραίτητων προγραμμάτων που καθιστούν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσβάσιμες στα ΑμεΑ.
4. Αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠ ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση και η εξυπηρέτηση τόσο με φυσική παρουσία όσο και με ηλεκτρονικά αιτήματα για όλους τους πολίτες
5. Ενίσχυση και υποστήριξη για την ανάπτυξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων από το σπίτι για ΑμεΑ είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως μισθωτοί και διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού συνεταιριστικών εταιριών μέσα από το διαδίκτυο με την σύμπραξη ΑμεΑ του Δήμου μας και με ΑμεΑ άλλων Δήμων που θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα.
Η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» θέτει ως βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης του Δήμου μας την ισότιμη συμμετοχή όλων των συμπολιτών μας σε όλες τις πτυχές της καθημερινής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Είναι σαφές ότι η διασφάλιση των όρων ισοτιμίας είναι ευθύνη και υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας και της θεσμοθετημένης αυτοδιοίκησης και εμείς δεν έχουμε σκοπό να παραβλέψουμε αυτή την ευθύνη αλλά αντίθετα δεσμευόμαστε ότι θα προχωρήσουμε πολύ περισσότερο από τις υποχρεώσεις μας, καθιστώντας τον Δήμο του Ωρωπού πρότυπο κοινωνικό θύλακα για όλη την Αττική.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου