Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, στην εφημερίδα "Attica" (21-10-2010)

  1. κ. Οικονόμου από την υπογραφή του μνημονίου μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πλήρως η καθημερινότητα των Ελλήνων, έχουν ανατραπεί οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, προβάλλεται ως επένδυση η παραχώρηση πλουτοπαραγωγικών πηγών (λιμάνια- τρένα- αεροδρόμια κλπ) και των λεγόμενων φιλέτων της Αττικής. Κ. Οικονόμου ένα μόλις χρόνο μετά τις εκλογές μοιάζουν να έχουν ανατραπεί  όλα. Αυτή είναι η αρνητική εικόνα, από την άλλη πολλοί λένε ότι εάν δεν δεχόμασταν τη στήριξη η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και δεν θα υπήρχαν χρήματα ούτε για την καταβολή των συντάξεων. Εσείς ως μέλος του κοινοβουλίου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσατε την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, τι πραγματικά θα συνέβαινε  εάν δεν παίρναμε το δάνειο;  πιστεύετε ότι θα μπορούσε τελικά η Κυβέρνηση να μην υπογράψει και να ακολουθήσει άλλο δρόμο;

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών κ Σαχινίδη, γνώριζε από τις 5 Οκτωβρίου ότι η κατάσταση της οικονομίας και του ελλείμματος θα οδηγούσε στο ΔΝΤ. Από τις 5 Οκτωβρίου μέχρι τον Μάιο μπορούσε να έχει κάνει πολλά, όταν ακόμα ήταν σε θέση να δανειστεί με ικανοποιητικούς όρους. Δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον ελληνικό λαό, ούτε την Βουλή, ούτε καν τους Βουλευτές της συμπολίτευσης. Επί της ουσίας πρόσθεσε  τις δικές της ανεπάρκειες στο αδιέξοδο που κληρονόμησε από την ΝΔ και από το οποίο υπόσχεται ότι θα μας βγάλει παραχωρώντας τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές, διαλύοντας την μεσαία τάξη, εξαθλιώνοντας τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, οδηγώντας χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία, το κοινωνικό περιθώριο και τη μετανάστευση, επιτρέποντας στις τράπεζες και τις πολυεθνικές να εξασφαλίσουν τα κεφάλαιά τους κερδοσκοπώντας σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών τάξεων. Τα μέχρι σήμερα όμως αποτελέσματα, παρά την πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού και την παραβίαση των εργασιακών σχέσεων, δείχνουν ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους που έθεσε η τρόικα. Κατά συνέπεια αυτό που επιτυγχάνεται με όλα αυτά τα μέτρα που υιοθετήθηκαν και κυρίως με αυτά που ακολουθούν, είναι να εξυπηρετούνται οι δανειστές μας, οι κύριοι υπεύθυνοι για τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας και ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός να πληρώνει για μια κρίση που δεν δημιούργησε, χωρίς να γλυτώσουμε τελικά και τις συνέπειες της πτώχευσης της χώρας (ελεγχόμενης ή μη). Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε τα επόμενα 2 χρόνια με λιγότερο κοινωνικό κράτος, με λιγότερες δυνάμεις, με λιγότερες αντοχές, με λιγότερους πόρους και γενικότερα με λιγότερα κοινωνικά αναχώματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να επιβιώσουν. Το προσχέδιο μάλιστα του προϋπολογισμού για το 2011 είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλοντας να ικανοποιήσει τους δανειστές μας προβλέπει πολύ περισσότερους φόρους από όσους ζητά το Μνημόνιο! Προφανώς η πραγματικότητα του οικονομικού επιτελείου είναι διαφορετική από την πραγματικότητα του Έλληνα που βλέπει το επίπεδο διαβίωσής του να υποβαθμίζεται καθημερινά. Η κυβέρνηση έχει ακόμα το περιθώριο να προβεί σε αλλαγή πολιτικής και να εφαρμόσει το πρόγραμμα που ενέκρινε ο ελληνικός λαός πριν από ένα χρόνο, καθώς είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργεί η φιλελεύθερη πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Νομίζω όμως ότι ο κ Παπανδρέου είναι πλέον αναγκασμένος να πιει μέχρι τέλους «το πικρόν ποτήριον τούτο» ίσως με αντάλλαγμα μια πολυτελή θέση σε διεθνή οργανισμό.

  1. Η άρνησή σας να υπογράψετε το μνημόνιο οδήγησε στη διαγραφή σας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και του Γιάννη Δημαρά. Επιμείνατε στις απόψεις σας, διαμορφώσατε τη Δημοκρατική Συνεννόηση, προτείνατε υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Αλέξη Μητρόπουλο, πρόταση που στηρίζει και ο ΣΥΝ, θα ήθελα να μου πείτε γιατί στηρίζετε τον Αλέξη Μητρόπουλο και όχι το Γ. Δημαρά που επίσης κατεβαίνει υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής και ρωτάω γιατί ήδη έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες και δεν μπορούν να διακρίνουν διαφορές, ποιες είναι οι διαφορές κ Οικονόμου; και επίσης θέλω να ρωτήσω αν συμμερίζεστε τις απόψεις της κας Παπαρήγα η οποία μίλησε για "στημένα ψηφοδέλτια" σε αυτές τις εκλογές, προκειμένου να αποτελέσουν ανάχωμα στην Κυβερνητική δυσαρέσκεια;

Ξεκινώντας από το τελευταίο θα ήθελα να πω ότι δεν συμμετέχω σε καμία θεωρία συνομωσίας. Η αδυναμία του ΚΚΕ να εκφράσει τα αισθήματα δυσφορίας και αγανάκτησης του ελληνικού λαού δεν οφείλεται σε κινήσεις του παρασκηνίου ούτε σε «μυστικές συμφωνίες» αλλά στην δική του ανικανότητα. Σε σχέση με τον κ Δήμαρα και τον κύριο Μητρόπουλο θεωρούμε στην «Δημοκρατική Συνεννόηση» ότι ο κύριος Μητρόπουλος μπορεί να εκφράσει γνήσια και καλύτερα την πολιτική πρόταση που εμείς καταθέτουμε και να προβάλλει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα επιχειρήματα (νομικά και πολιτικά) ενάντια στην αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τα περιθώρια να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική στους Δήμους και την Περιφέρεια της Αττικής, η οποία θα στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, θα διέπεται από κοινωνική δικαιοσύνη και θα προωθεί λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Ο κ Δημαράς ακολουθεί την δική του πορεία, οι διαφορές θα φανούν κατά την προεκλογική περίοδο. Όλοι μπορούν να δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με το Μνημόνιο, το ζήτημα είναι η συνέπεια των λόγων και των πράξεων και η προοπτική που δίνει η κάθε πρόταση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ Μητρόπουλος ήδη ξεχωρίζει στις μετρήσεις, έχει διακριτό πολιτικό στίγμα και είναι η υποψηφιότητα που στέλνει συγκεκριμένο λαϊκό, κοινωνικό, δημοκρατικό και προοδευτικό μήνυμα μέσα από τις κάλπες.
  
  1. Είστε υποψήφιος στο Δήμο Ωρωπού πως πήρατε την απόφαση και ποια ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ; αν δεν κάνω λάθος δεν έδωσε χρίσμα στο Δήμο.

Ο Δήμος του Ωρωπού είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Αττικής σε έκταση. Έχει πολλά φυσικά πλεονεκτήματα, έχει πολλά σημαντικά προβλήματα και δίνει την ευκαιρία να αποτυπωθεί στην πράξη μια διαφορετική πολιτική. Η πρόταση που εγώ και η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» καταθέτουμε θέλει να αναδείξει  τον Δήμο του Ωρωπού ως πρότυπο δήμο ανάπτυξης της κοινωνικής πολιτικής στην χώρα. Κύρια στοιχεία της πρότασής μας είναι η ενίσχυση του κοινωνικού δήμου, η ενεργός συμμετοχή του Δήμου στην διαμόρφωση κοινωνικών αναχωμάτων προκειμένου οι κάτοικοι του νέου δήμου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Παράλληλα οι αναπτυξιακές μας προτάσεις συνίστανται στην εκμετάλλευση των φυσικών προτερημάτων της περιοχής μας (βουνό, θάλασσα, λίμνη) στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου μας και στην ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας με τα άγνωστα στο ευρύ κοινό αρχαιολογικά μνημεία (πχ Αμφιάρειο Θέατρο). Καταθέτουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής στηριζόμενοι στις δυνάμεις του Δήμου και των ανθρώπων του και όχι στην επιδοματική τακτική των μπαλωμάτων. Ο Δήμος του Ωρωπού και ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθεί θα αποδείξει και στους πλέον δύσπιστους ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να αποφασίσουμε εμείς για την πορεία μας στο μέλλον. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ εξ όσων γνωρίζω υπήρξε προσπάθεια να δοθεί χρίσμα σε κάποιους «κομματικούς διασώστες» η οποία δεν απέδωσε για άγνωστους σε μένα λόγους. Σε ότι αφορά όμως τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο είναι σαφές ότι η υποστήριξη στο πρόσωπό μου και στο συνδυασμό της «Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό» είναι ξεκάθαρη. Βλέπετε σε αντίθεση με τα όσα λέγονται και γράφονται, οι πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, θέλουν να δημιουργήσουμε, όλοι μαζί, τις προοπτικές της ανάπτυξής μας, να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τον Δήμο μας. Στις προοπτικές που η πρότασή μας δίνει στον Ωρωπό δεν χωρούν μικροκομματικές αντιδράσεις που αποδυναμώνουν τις δυνατότητες εξέλιξής μας. Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν κάποιος διαφωνεί ή συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ και την πολιτική του, στον Ωρωπό όλοι συμφωνούμε ότι μπορούμε να πάμε όλοι μπροστά αξιοποιώντας τις δυνάμεις μας, τα πλεονεκτήματα του τόπου μας μέσα από μια δυνατή και αξιόπιστη ομάδα δημιουργίας όπου όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας. Ούτως ή άλλως ο καθένας γράφει την ιστορία του και χαράσσει την διαδρομή του. Εγώ ήμουν και είμαι ξεκάθαρος. Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει την πολιτική μου θέση. Περιμένω από τους πολίτες την δική τους τοποθέτηση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου