Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύλλογο Οικιστικής και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Αυλώνα για την ευκαιρία που δίνει σε εμένα αλλά και στους ανθυποψηφίους μου να μιλήσουμε για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του Αυλώνα (και όχι μόνο) στο ιδιότυπο αυτό debate.
Οι θέσεις του συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» στα ζητήματα που τέθηκαν από τον σύλλογο είναι:
1. Άναρχη χωρίς προγραμματισμό ανάπτυξη αποθηκών και βιοτεχνιών χαμηλής όχλησης, σε βάρος της ομαλής οικιστικής εξέλιξης του τόπου μας.
Όπως ήδη αναφέρεται στο πρόγραμμα του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό», το οποίο έχει κυκλοφορήσει δημόσια εδώ και περίπου ένα μήνα, στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλεως για το σύνολο του νέου Δήμου. Στα Σχέδια Πόλης θα καθορίζεται επακριβώς το όριο οικιστικής ανάπτυξης και του Αυλώνα με σαφείς και διαφανείς διαδικασίες, με πρόβλεψη πληθυσμιακής αύξησης τουλάχιστον έως το 2030. Θα καθορίζονται επίσης με ακρίβεια και με ρεαλιστικούς όρους οι δασικές εκτάσεις (αναμένοντας τους δασικούς χάρτες), οι χώροι γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, οι χώροι ανάπτυξης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όπως η ανάπτυξη αποθηκών και βιομηχανιών χαμηλής όχλησης. Ταυτόχρονα θα προβλέπονται χώροι πρασίνου, ελεύθεροι χώροι και χώροι αθλητισμού για την νεολαία και όποιον άλλο ενδιαφέρεται, θα γίνει χωροθέτηση σχολείων με υπολογισμό των μελλοντικών αναγκών. Σε κάθε περίπτωση και για μια ακόμη φορά δηλώνουμε δημόσια ότι η αυθαιρεσία και η άναρχη δόμηση θα σταματήσουν στον νέο Δήμο. Τα Σχέδια Πόλης θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό και θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τυχόν άδειες ειδικά αποθηκών και βιοτεχνιών, που θα εκδοθούν στο μεσοδιάστημα. Τέλος και σε ότι αφορά το σύνολο του Δήμου καθιστούμε σαφές ότι α) Εμείς θα επιδιώξουμε οι δασικοί χάρτες να αποτυπωθούν με βάση την πραγματικότητα και όχι σύμφωνα με τις προθέσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος που θεωρεί δάση ακόμα και οικισμούς προϋπάρχοντες του 1923
β) Δεν θα επιτραπεί καμία επαγγελματική δραστηριότητα που δεν θα είναι σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας και η οποία δεν θα συμμορφώνεται με τους κανόνες ασφαλείας.
2. Κυκλοφορία φορτηγών και βαρέων οχημάτων μέσα από το οδικό δίκτυο του Αυλώνα. Το δυστύχημα είναι στατιστικά βέβαιο.
Το πρόβλημα είναι σαφές και κατά τη γνώμη συνδέεται και με το ζήτημα των διοδίων στο νέο Δήμο Ωρωπού, με το ζήτημα της κατάστασης των δρόμων, με την απουσία ασφαλών παράπλευρων οδών και με την απουσία κυκλοφοριακής μελέτης. Ως δημοτική αρχή του νέου Δήμου μπορούμε να δεσμευτούμε για τα εξής:
1. Απαγόρευση διέλευσης φορτηγών και βαρέων οχημάτων σε δρόμους πέριξ των σχολικών κτιρίων και όπου υπάρχει μαθητική και παιδική δραστηριότητα
2. Κατάλληλη σηματοδότηση όλων των οδών
3. Κυκλοφοριακή μελέτη για το σύνολο του Δήμου με αφορμή και την ανάπτυξη δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας
4. Απαίτηση για συστηματικούς ελέγχους από την τροχαία ώστε να εφαρμόζονται πιστά οι διατάξεις του ΚΟΚ
5. Μελέτη και δημιουργία νέων οδών εκτροπής των βαρέων οχημάτων από τις κατοικημένες περιοχές
Απόλυτη διασφάλιση ότι δεν θα συμβεί κάποιο δυστύχημα δεν μπορεί να υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε έστω τους υπάρχοντες κινδύνους. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε άλλη ρεαλιστική πρόταση επί του συγκεκριμένου θέματος.
3. Η πολεοδομική επέκταση του Αυλώνα, η οποία αποτελεί κύριο σημείο ανάπτυξης του τόπου
Όπως ήδη είπαμε ο Στόχος μας είναι η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλεως με πρόβλεψη για την αναμενόμενη πληθυσμιακή αύξηση. Όπως ίσως θα έχετε ενημερωθεί η Βουλή παρά την προσωπική μου εναντίωση έχει ψηφίσει για τους δασικούς χάρτες, απαγορεύοντας επί της ουσίας την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα για τα επόμενα 3 χρόνια σχεδόν στο σύνολο της Βόρειας Αττικής. Έχω απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συνυποψηφίους μου, αλλά και στους Βουλευτές και τους εκλεγμένους δημάρχους και κοινοτάρχες της περιοχής μας να πάρουν θέση δημόσια και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την καταστροφική πολιτική της Υπουργού Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση και σε ότι αφορά τον Αυλώνα επαναλαμβάνω ότι πρέπει να Συνεννοηθούμε και να ορίσουμε εμείς τον τρόπο και τα όρια της οικιστικής μας ανάπτυξης με άξονα τουλάχιστον το 2030. Δεν έχουμε σκοπό να επιβάλλουμε αυθαίρετα όρια καταδικάζοντας ενδεχομένως τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας περιοχής. Συμφωνούμε ότι η πολεοδομική επέκταση αποτελεί κύριο σημείο της ανάπτυξης, αλλά αυτή πρέπει να γίνεται με ξεκάθαρους κανόνες ώστε να αποφύγουμε την αναρχία και την μετατροπή των χωριών μας σε παραγκουπόλεις ή σε τσιμεντοποιημένα προάστια των Αθηνών.
4. Η επέκταση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής και οι ενέργειες πρόληψης εάν δεν είναι ήδη αργά
Ποτέ δεν είναι αργά να λάβεις μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος ακόμα και όταν η μόλυνση είναι μεγάλη. Για την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα θα βρείτε πολλές λεπτομέρειες στο πρόγραμμά μας. Επιγραμματικά αναφέρω
1. Σύνδεση του Δήμου μας με κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο
2. Δημιουργία Βιολογικών καθαρισμών που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε όλο τον Δήμο
3. Δίκτυο ύδρευσης σε όλη την επικράτεια του νέου Δήμου
4. Αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας για όλες τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Δήμου
5. Υποχρεωτική ασφαλής επεξεργασία και απόρριψη των βιομηχανικών αποβλήτων
6. Συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη μεθόδων απορρύπανσης σε ήδη επιβαρημένες περιοχές (πχ ΑΣΩΠΟΣ)
7. Εμπλουτισμός των υδάτων ώστε να επιταχυνθεί η φυσική διαδικασία απορρύπανσης
5. Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, με δράσεις ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον
Και αυτό το ζήτημα είναι τεράστιο και υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις δημόσια στο πρόγραμμά μας και στο διαδίκτυο. Στόχος μας η αξιοποίηση των φυσικών μας πλεονεκτημάτων (βουνό, θάλασσα) και η επένδυση σε ήπιες μορφές ανάπτυξης. Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι στις δεσμεύσεις μας. Η προστασία των δασών είναι κύριο μέλημά μας. Δυστυχώς όμως η νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα καθώς επί της ουσίας απαγορεύει στους κατοίκους οικισμών χωρίς Σχέδιο την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, ακόμα και σε οικισμούς που προϋπάρχουν του 1923 και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρούνται δάσος. Πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική προστασία του δασικού μας πλούτου θα προέλθει μόνο με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, κάτι όμως που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολίτες αισθάνονται ότι πλήττονται άδικα τα περιουσιακά τους δικαιώματα. Στους στόχους μας είναι η ανατροπή αυτής της άδικης απόφασης και η υιοθέτηση ρεαλιστικών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Για το περιβάλλον τέλος ήδη αναφερθήκαμε στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, στόχος μας είναι η συμμετοχή του νέου Δήμου Ωρωπού στην διαχείριση του Δρυμού της Πάρνηθας, η προστασία και η ανάδειξη της λιμνοθάλασσας του Ωρωπού, της λίμνης του Μαραθώνα, η ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτιρίων, η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα για την προστασία και την φιλική αξιοποίηση του φυσικού μας περιβάλλοντος. Σας παραπέμπω στο πρόγραμμά μας και στο blog του Συνδυασμού μας για περισσότερες πληροφορίες (dis-or.blogspot.com)
6. Η ενεργοποίηση των πολιτών για δράσεις περιβαλλοντικές όπως ανακύκλωση, δεντροφυτεύσεις, καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων φυσικής ομορφιάς κα
Στον Δήμο μας θα υπάρξει σημαντική δραστηριότητα για την περιβαλλοντική παιδεία και την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο δεν πρόκειται να επιτύχει χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Σε ότι αφορά την ανακύκλωση θα εφαρμόσουμε το πρότυπο μοντέλο του Δήμου Ελευσίνας, όπου κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να μειώσουν σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων τους και να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά. Σε ότι αφορά τις δεντροφυτεύσεις θα φροντίσουμε ώστε η αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων στον Δήμο μας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό και θα δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου σε όλα τα χωριά. Τα στρατόπεδα της Μαλακάσας, του Κατσιμιδίου και του Ωρωπού που έχω ήδη ζητήσει από τον Υπουργό Άμυνας στην Βουλή να παραχωρηθούν στο νέο Δήμο θα αξιοποιηθούν ως χώροι Παιδείας – Πολιτισμού και Αθλητισμού όπου και θα μπορούν να δημιουργηθούν και μικρά αλσύλλια με την συμμετοχή στην όλη προσπάθεια εθελοντών του Δήμου μας. Ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων φυσικής ομορφιάς και των ακτών είναι αυτονόητη. Θέλουμε να εντάξουμε μέσα στην σχολική εκπαίδευση αλλά και σε όποιες άλλες δραστηριότητες είναι αυτό εφικτό την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Το περιβάλλον μπορεί να προστατευτεί αποτελεσματικά μόνο με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας. Πρόκειται για θέμα που η ατομική ευθύνη παίζει σημαντικό ρόλο και που η απαγορευτική νομοθεσία έχει αποδειχτεί ότι φέρνει ελάχιστα αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου