Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Τα χωριά μας θα μείνουν ζωντανά – Δεν θα επιτρέψω παιχνίδια με το μέλλον του τόπου μας (Ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, στο Πολυδένδρι 30-10-2010)

Απερίγραπτη ήταν η συμμετοχή των φίλων και των υποστηρικτών του Συνδυασμού «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» στην ομιλία του Βουλευτή Αττικής και υποψήφιου Δημάρχου Ωρωπού, Βασίλη Οικονόμου, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου στο Πολυδένδρι, όπου και πάλι το Πνευματικό Κέντρο αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει όλους όσους ήθελαν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τα οράματα και τις δεσμεύσεις του Συνδυασμού της νίκης στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ο Βασίλης Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι η δημιουργία στην Βόρεια Αττική του μεγαλύτερου σε έκταση Δήμου της Αττικής, προκαλεί από μόνη της πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει όλοι να τα έχουν στο μυαλό τους όταν σκέφτονται την πορεία που μπορεί να ακολουθήσει ο μοναδικός σε ομορφιά αυτός Δήμος που συνδυάζει βουνό, θάλασσα και λίμνη. Σίγουρα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης έχει το παραλιακό μέτωπο, καθώς ο τρόπος ανάπτυξης στην χώρα μας είναι τέτοιος που «πριμοδοτεί» την παραλιακή ανάπτυξη. Καθήκον όμως της νέας δημοτικής αρχής είναι να εξισορροπήσει την ανάπτυξη, να μην επιτρέψει να υπάρχουν χωριά δύο ταχυτήτων, να παρέμβει ώστε οι κάτοικοι να καρπώνονται με ίσους όρους τον παραγόμενο πλούτο, να τυγχάνουν του σεβασμού που τους οφείλει η πολιτεία, να τους αποδίδεται ο κοινωνικός μισθός.
Τα χωριά μας θα μείνουν ζωντανά
Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές στο νέο Δήμο,  προκειμένου να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων ακόμα και όταν υποθηκεύουν το μέλλον του νέου Δήμου, η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια σε βάρος της κοινωνίας, του Δήμου και των 11 χωριών που αποτελούν από κοινού το νέο Δήμο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη για μερικούς και υποβάθμιση για το σύνολο. Δεν μπορούν και δεν θα υπάρξουν χωριά 2 ταχυτήτων, δεν θα έχουμε από την μια αναπτυσσόμενες περιοχές και από την άλλη υποανάπτυκτες. Μια τέτοια ανάπτυξη θα είναι καταστροφική για το μέλλον όλου του Δήμου, θα είναι καταστροφική για το μέλλον όλων μας και κυρίως των παιδιών μας. «Δεσμευόμαστε ότι κανένα χωριό δεν θα χάσει τις υπηρεσίες του, κανένα χωριό δεν θα χάσει την ταυτότητά του. Χρειαζόμαστε την διαφορετικότητα, χρειαζόμαστε την εναλλακτική ανάπτυξη, έχουμε ανάγκη το κάθε χωριό να προσφέρει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν μπορούν να υπάρξουν διαχωρισμοί στο νέο Δήμο. Έχουμε ανάγκη την ενότητα και την κοινή δράση. Οι πιθανότητες επιτυχίας του νέου Δήμου υπάρχουν στην βασική προϋπόθεση ότι τα χωριά μας είναι ενωμένα και ως σύνολο αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που έρχονται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Οικονόμου.
Υποδομές για όλους για ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης
Τα προβλήματα είναι πολλά και αυτά που πρέπει να γίνουν για να είμαστε μια κοινωνία με πολιτισμένους όρους διαβίωσης δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Η αποχέτευση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και δυστυχώς έχουν χαθεί πολλές ευκαιρίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Ο στόχος είναι να ενταχθούν τα 11 χωριά του νέου Δήμου Ωρωπού στο ΕΣΠΑ και να δημιουργηθεί κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο που θα καταλήγει στον παρακηφίσιο αγωγό. Είναι ντροπή να τελειώνει το 2010 και ακόμα να υπάρχουν βόθροι. Υπάρχουν χρήματα για το έργο αυτό και πρέπει να αξιοποιηθούν τάχιστα. Δεν νοείται στις σημερινές οικονομικές συνθήκες να καθυστερούμε στην απορρόφηση κονδυλίων και πόρων που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα καθημερινά μας προβλήματα. Δεν θα επιτρέψουμε να χάνονται τα ευρώ στην γραφειοκρατία του Δημοσίου και κρίσιμα έργα να μην πραγματοποιούνται γιατί δεν προλάβαμε τις προθεσμίες. Ταυτόχρονα η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεσμεύεται για την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης ώστε αυτό να καλύπτει το σύνολο των αναγκών και να αισθάνεται ασφάλεια ο κάθε κάτοικος του νέου Δήμου καταναλώνοντας νερό από την βρύση του σπιτιού του. Σημαντικό τέλος στοιχείο για την βελτίωση του επιπέδου ζωής αποτελεί το ζήτημα των απορριμμάτων και της καθαριότητας του νέου Δήμου. Απαιτούμε να μπει ένα τέλος στις αυτοσχέδιες χωματερές και να υπάρξει σχολαστική καθαριότητα και στα 11 χωριά. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα μέσα που διαθέτει ο νέος Δήμος. Θέλουμε τα απορριμματοφόρα να μαζεύουν συνεχώς τα σκουπίδια και όχι να σπαταλάται ο μισός χρόνος εργασίας στην μεταφορά των απορριμμάτων στα Άνω Λιόσια. Για το λόγο αυτό θα μελετήσουμε την δυνατότητα δημιουργίας σταθμού μεταφόρτωσης, σε απόσταση ασφαλείας από το οικιστικό περιβάλλον, όπου θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα, θα υπόκεινται σε διαχωρισμό, θα κομποστοποιούνται και θα συσκευάζονται, γεγονός που θα μειώσει το κόστος και το χρόνο μεταφοράς στα Άνω Λιόσια, ενώ θα μειώσει σημαντικά και τον όγκο τους. Παράλληλα θα επενδύσουμε στην ανακύκλωση, σύμφωνα με το πρότυπο της Ελευσίνας, προκειμένου να έχουμε σημαντική μείωση των απορριμμάτων αλλά και οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά για τον Δήμο και τους κατοίκους του.
Δομές Προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και στους πολίτες που μας εμπιστεύονται οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να διατηρήσουμε τις δομές που ήδη υπάρχουν και να δημιουργήσουμε και νέες όπου κρίνουμε ότι υπάρχουν ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά δεσμευόμαστε για την λειτουργία ενός τουλάχιστον ΚΑΠΗ σε κάθε ένα από τα 11 χωριά. Για εμάς δεν ευθύνονται τα ΚΑΠΗ για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του κράτους. Αντίθετα πιστεύουμε ότι τα μέλη των ΚΑΠΗ μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας και να συνδράμουν με τις εμπειρίες και τις δυνάμεις τους στην κοινωνική μας εξέλιξη. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα παρέχει τις σημαντικές του υπηρεσίες και στα 11 χωριά του Δήμου μας, στη βάση των πραγματικών αναγκών. Βρεφονηπιακός και παιδικός σταθμός θα υπάρχει σε κάθε χωριό του Δήμου μας. Θέλουμε ο κόσμος να μείνει στα χωριά μας και να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στα πλαίσια του αναδιανεμητικού του ρόλου και στα πλαίσια του κοινωνικού κράτους. Πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοιες πολιτικές μπορεί να επιτευχθούν όλα μας τα οράματα για τον νέο Δήμο.
Δημοτική συγκοινωνία για τα 11 χωριά
Στόχος μας είναι η δημιουργία δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει τα 11 χωριά και θα έχει ως σημείο αναφοράς το τρένο. Μπορούμε να αναδείξουμε το τρένο ως βασικό μέσο μεταφοράς για τους κατοίκους του νέου Δήμου καθώς είναι το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, είναι οικονομικό, γρήγορο και ασφαλές. Επίσης η σύνδεση με το τρένο θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση στην περιοχή μας για τους επισκέπτες που θα θέλουν να απολαύσουν το μοναδικό φυσικό περιβάλλον μας, θα θέλουν να συμμετέχουν στις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας και θα βρίσκουν έναν κοντινό και φιλόξενο προορισμό κάθε φορά που θα θέλουν να αποδράσουν από τα ασφυκτικά πλαίσια και τους ρυθμούς της πρωτεύουσας.
Ήπια τουριστική ανάπτυξη – Προστασία του Περιβάλλοντος        
Επενδύουμε στην ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και με αξιοποίηση των φυσικών μας πλεονεκτημάτων. Δεν μας ενδιαφέρει μια παραθεριστική ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ο κόσμος να έρχεται στον Δήμο μας για να απολαμβάνει το φυσικό περιβάλλον και τις ποιοτικές υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε. Η ανάδειξη και ενοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων, η προβολή της ιστορίας μας, η ενεργή υποστήριξη των πολιτιστικών συλλόγων, η δημιουργία του «Αμφιάρειου Φεστιβάλ», η δημιουργία Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, η ταυτόχρονη ανάδειξη της παραλίας, του βουνού και της Λίμνης,  μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφουμε το περιβάλλον. Μπορούν να φέρουν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και να φέρουν σημαντικούς πόρους στο νέο Δήμο χρηματοδοτώντας πολλές από τις αναγκαίες κοινωνικές πολιτικές. Δεν θα λειτουργήσουμε ως επιχείρηση αλλά ως κοινωνικό σύνολο που θα το διέπει η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη. Στον πλούτο που θα παράγουμε θα έχουν όλοι πρόσβαση. Ο Δήμος θα λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους πολίτες, θα είναι ο σύμμαχος και ο συμπαραστάτης του πολίτη.
Πυροσβεστικός Σταθμός  
Θα βρεθεί χώρος για τον πυροσβεστικό σταθμό που υπήρχε στο Πολυδένδρι και ο οποίος ήταν αρμόδιος για την προστασία μας. Δυστυχώς αυτή την στιγμή με το κλείσιμο του πυροσβεστικού σταθμού, η πλησιέστερη πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται στους Θρακομακεδόνες, πολύ μακριά από τα δάση του Δήμου μας. Οφείλουμε να προστατέψουμε τις δασικές μας εκτάσεις και σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουμε χρειαζόμαστε εγκατεστημένο μόνιμα στην περιοχή μας ένα σταθμό της πυροσβεστικής για άμεση επέμβαση όποτε χρειάζεται. Στα ζητήματα της πυρασφάλειας έχουμε πολλά να κάνουμε και δεν αρκεί μόνο η Πυροσβεστική. Θα συνεργαστούμε με την επιστημονική κοινότητα για την ανάπτυξη συστημάτων πυρασφάλειας που θα προστατεύουν τα δάση μας αλλά και τις ιδιωτικές περιουσίες.
Ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεως σε ρεαλιστική βάση
Σημαντικό πρόβλημα και στον νέο Δήμο του Ωρωπού προκαλεί η πρωτοφανής νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος που απαγορεύει την οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα στα χωριά της Βόρειας Αττικής έως ότου κυρωθούν οι δασικοί χάρτες. Η απαγόρευση ακόμα και επισκευών στους οικισμούς που προϋπάρχουν του 1923 είναι τραγική, άδικη και οδηγεί στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Η Προστασία του Περιβάλλοντος θα προέλθει μέσα από την κοινωνική ευαισθητοποίηση και με την συμμετοχή του κάθε πολίτη. Ο Δήμος Ωρωπού και η «Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό» δεσμεύονται για ολοκλήρωση των Σχεδίων Πόλεως σε ρεαλιστική βάση με βάση τους υπάρχοντες νόμιμους οικισμούς και στα όρια της οικιστικής ανάπτυξης που θα τεθούν από την ίδια την κοινωνία για τις επόμενες δεκαετίες
Γραφείο Σταδιοδρομίας για τους νέους και τους ανέργους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και βέβαια και ο νέος Δήμος Ωρωπού είναι αυτό της ανεργίας, το οποίο και θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα η απάντηση της Δημοτικής Συνεννόησης για τον Ωρωπό είναι η δημιουργία πρότυπου Γραφείου Σταδιοδρομίας. Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι θα φροντίσουμε να γνωρίζουμε και να κοινοποιούμε τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης που δραστηριοποιείται στον Δήμο μας και παράλληλα να ζητάμε και να συστήνουμε προς τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν ανθρώπους του Δήμου μας για την κάλυψη των αναγκών τους. Πρόκειται για μια δέσμευση ευθύνης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σύγχρονης αυτής μάστιγας που φέρνει το Μνημόνιο και οι νέες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου