Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Άμεση προτεραιότητα η απορρύπανση του Ασωπού

(Τοποθέτηση του Βουλευτή Αττικής και υποψηφίου Δημάρχου Ωρωπού για τον Ασωπό ποταμό)
Η μόλυνση του ποταμού Ασωπού είναι ένα θέμα για το οποίο έχω τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν δημόσια, μέσω ερωτήσεων στην Βουλή κατά τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στις δύο προηγούμενες κοινοβουλευτικές θητείες μου. Δυστυχώς αυτά που έλεγα ήδη από το 2004 ως Βουλευτής της Αττικής, τα επιβεβαιώνει πλέον και η επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Οινόφυτα και η οποία αν και δεν είναι κατηγορηματική συνδέει την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο νερό του Ασωπού με την κατακόρυφη αύξηση των θανάτων από καρκίνο.
Η επιδημιολογική μελέτη δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές που επηρεάζονται από τον Ασωπό, όπως είναι η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού και δεν έχουμε τα δεδομένα επίδρασης της μόλυνσης του Ασωπού στην δημόσια υγεία των κατοίκων του Ωρωπού. Το κράτος για πολλά χρόνια δεν παρενέβη ώστε να εφαρμοστούν οι απαραίτητοι περιβαλλοντικοί κανόνες στην λειτουργία των εργοστασίων των Οινοφύτων, άφησε τους ρυπαντές ελεύθερους και οι συνέπειες τώρα εμφανίζονται στους δείκτες δημόσιας υγείας.
Ο νέος δήμος του Ωρωπού, η τοπική κοινωνία και το κράτος οφείλουμε τώρα να παρέμβουμε, ανεξάρτητα από το κόστος των παρεμβάσεων, ώστε να εφαρμοστούν προγράμματα απορρύπανσης του Ασωπού, να επιβάλλουμε τους πλέον αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των εργοστασίων, να δημιουργήσουμε τους χώρους επεξεργασίας εργοστασιακών λυμάτων και βέβαια να σταματήσουμε την ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στους υδάτινους πόρους.
Το ζήτημα της μόλυνσης του Ασωπού είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Οι παρεμβάσεις δεν μπορούν να περιμένουν τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που πρέπει να επεκταθεί και στην περιοχή του Ωρωπού, ώστε να έχουμε τα ακριβέστερα στοιχεία για τις επιπτώσεις στον πληθυσμό.
Ως υποψήφιος Δήμαρχος στο νέο Δήμο του Ωρωπού θέτω σε άμεση προτεραιότητα τις παρεμβάσεις για την απορρύπανση του Ασωπού και μπορώ να δεσμευτώ ότι σε συνεργασία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και με την επιστημονική κοινότητα της χώρας θα προβούμε σε άμεσες ενέργειες από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.
Η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται θεωρητικά αλλά με πράξεις και με αποτελεσματικότητα όπως ήδη από το 2004 ζητάω από τους αρμόδιους κάθε φορά Υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου