Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Άρθρο της Βαρνάβα - Καραγιάννη Ελένης, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος (ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ) με τον Συνδυασμό "Δημοτική Συνεννόηση για τον Ωρωπό"

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Τα γηρατειά είναι η εποχή της δύσης της ζωής του ανθρώπου. Αισθάνεται μελαγχολία, μοναξιά και στο τέλος παροπλίζεται. Πανικοβάλλεται γιατί τα όμορφα χρόνια πέρασαν. Άλλοτε πάλι προβλήματα υγείας τον καθιστούν ευάλωτο και ανίκανο να αυτοεξυπηρετηθεί. Ενώ πολλές φορές εγκαταλείπεται από το συγγενικό του περιβάλλον που δεν αφιερώνει ούτε λίγο χρόνο για να τον επισκεφτεί.
Οι μεγάλοι άνθρωποι αξίζουν καλύτερης τύχης.Έχουν την ανάγκη να αισθάνονται χρήσιμοι και δημιουργικοί. Θέλουν το ενδιαφέρον μας, την αγάπη μας  και τη στοργή μας. Εξ άλλου  ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε θα είμαστε και εμείς στην ίδια θέση.
Τα ΚΑΠΗ μπορεί να γίνουν φορείς πραγματικής φροντίδας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Με προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, εκδρομές. Καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί να τους δημιουργήσουν νέα ενδιαφέροντα που θα τους δώσουν νόημα στη ζωή, χαρά και διέξοδο στην μοναξιά τους. Ειδικά προγράμματα ενημέρωσης σε ιατρικά θέματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας για καλύτερη εξοικείωση και προσαρμογή σε προβλήματα που τους αφορούν.
Ακόμα το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι με εξειδικευμένο προσωπικό από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακές βοηθούς μπορεί να βοηθήσει  στη βελτίωση της ζωής των μοναχικών ατόμων ή αυτών που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.
Αυτά είναι λίγα από τα μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν τους μεγάλους ανθρώπους.
Δεν μπορεί να εννοηθεί κοινότητα που ανήκει στο δήμο Ωρωπού που να μην έχει τις προϋποθέσεις να υποστηρίξει τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Ας μην ξεχνάμε τελικά ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας είναι οι ρίζες μας, είναι η ίδια η ζωή μας. Τους οφείλουμε τουλάχιστο ένα πλατύ χαμόγελο μια ζεστή αγκαλιά ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έδωσαν ζωή.

Βαρνάβα Καραγιάννη Ελενη
Φιλόλογος
Υποψηφiα δημοτική Σύμβουλος
Καπανδριτίου για το Δήμο Ωρωπού

2 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια στην Κα Καραγιάννη. Είχα την τύχη να την εχω καθηγήτρια στο Γυμνάσιο καπανδριτίου πριν 15 χρόνια και πραγματικά ειναι απο τους πιο αξιόλογους ανθρώπους εχω γνωρίσει μέχρι σήμερα.
    Νίκος Μ.
    Καπανδίτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή